≫ 

Šta će deca u Srbiji raditi od 12.30 do 16.30 u školi? Moći će da zarade i za ekskurziju, a ova škola je već to počela (FOTO)

Časove imaju samo prepodne, a popodne su posvećeni pravom poslu

  • 21

Đake u Srbiji od 1. septembra očekuje velika promena. Kako je Telegraf.rs prvi pisao još u aprilu, u 240 osnovnih škola počeće jednosmenski rad, a nakon časova prepodne, đaci će moći da ostanu u školi od 12.30 do 16.30 sati.

Šta će raditi tokom ta četiri sata, pitanje je koje ovih dana postavljaju i roditelji i nastavnici. Pred ovim školama je nekoliko opcija, ali će svaka morati da ih odabere i uklopi sama.

Neke već poznate opcije su:

- Dopunski časovi za đake kojima treba pomoć i posle nastave;

- Dodatni časovi za nadarene đake ili pripreme za takmičenja;

- Sekcije (sportska, muzička, dramska, književna)

Ali, ona opcija koja je najmanje poznata i kojoj teži sve više škola je:

- Rad u zadruzi.

Osnovna škola Rade dekupaž, izrađuju magnetiće, vode turiste u obilazak manastira... Foto: Telegraf.rs

Tu opciju izabrali su u osnovnoj školi "Branko Radičević" u Gabrovcu, gde su učenici od ovog polugodišta već počeli da pohađaju nastavu po novoj smeni. Nakon što prepodne završe sa časovima, većina đaka ostaje u školi od 12.30 do 16.30 i to vreme skoro svi provode radeći za školsku zadrugu.

- Imamo raspored po danima, šta radimo i koja su nam zaduženja. Zadrugu smo registrovali u APR-u i u okviru nje nudimo brojne usluge. Radimo dekupaž tehniku, izrađujemo magnetiće sa slikom manastira Svete trojice iz Gabrovca. Imamo i naše učenike koji kao pravi turistički vodiči vode ture do manastira i pričaju o istoriji našeg mesta - ponosno nam priča Tatjana Nikolić, direktorka školske zadruge.

Osnovna škola Posle časova skoro svi ostaju u školi do 16.30, Foto: Telegraf.rs

Đaci rade i dekoraciju za svadbe, što posebno vole, jer se uz kreativan rad usput i provedu.

- Cela porudžbenica vezano za svadbu može da se poruči kod nas - poručuje Tatjana.

Na inicijativu direktorke Glorije Radojčić, đaci će uskoro početi da se bave i zemljoradnjom, odnosno gajenjem jagoda. Novac koji zarade namenjen je za dve stvari.

Osnovna škola Novcem će okrečiti školu, Foto: Telegraf.rs

- Jedna je renoviranje škole koja je stvarno stara i potrebna joj je obnova. Druga je plaćanje ekskurzije siromašnijim đacima. Ne mogu vam opisati koliko đaci vole rad u Zadruzi. Mi se još i umorimo, a oni posle časova jedva čekaju da ostanu u školi i da rade - dodaje naša sagovornica.

Na poziv Pravno poslovne škole iz Niša, ova škola je u Nišu nedavno i izložila svoje proizvode, a kako kažu, tako su zaradili i prvi novac.

Osnovna škola A delom novca platiće se ekskurzija siromašnijim đacima, Foto: Telegraf.rs

Kako će ostale škole u Srbiji od 1.septembra iskoristiti novo radno vreme, ostaje da se vidi, ali prema rečima ministra prosvete, cilj je da se đaci sklone sa ulice i da ostanu u školi dok i njihovi roditelji ne završe sa poslom.

NASTAVNICI SE RADUJU SLOBODNOM POPODNEVU, A RODITELJI ŠTO BI ZNALI GDE SU IM DECA POSLE ČASOVA 

Da je jednosmenski rad u školama bolji smatra i Jole Bulatović, direktor čuvene beogradske škole "Drinka Pavlović". Ipak, kako napominje, to u mnogim školama i dalje nije izvodljivo.

Osnovna škola Drinka Pavlović kuhinja Jole Bulatović, Foto: A. Nalbantjan

Evo, recimo, mi imamo 900 đaka i ne možemo ih rasporediti drugačije nego u dve smene. Naša jedina opcija je da se integrišemo sa susednom muzičkom školom. Jednosmenski rad je svakako bolji. I to ne samo za decu, nego i za zaposlene. Konačno bi svi imali slobodno popodne koje bi mogli da organizuju kako žele. To bi unapredilo i život radnika i njihovih porodica - zaključuje Bulatović.

Gordana Plemić, predsednica udruženja "Roditelj" kaže da mnoge škole nemaju prostor da organizuju jednosmenski rad, ali da ga treba uvesti svuda gde je to moguće.

Roditelji bi voleli da mogu više vremena da provode sa svojom decom, a to bi najlakše postigli kad bi deca išla samo prepodne u školu. Takođe, velika je briga kad malo dete izađe iz škole u 12 ili jedan sat, a vi znate da ćete na poslu biti još pet sati i da će ono sve to vreme biti samo. Za roditelje bi bilo veliko rastrećenje kad bi znali da je dete do 16.30 sati u školi, a deci bi koristilo da za to vreme završe većinu obaveza koje imaju - napominje Plemić.

(Miljana Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skola

    5. jun 2019 | 13:50

    Moja deca jedva cekaju da izadju iz skole i dodju kuci,a ne da provedu ceo dan u njoj!🤣🤣🤣🤣

  • Misko

    5. jun 2019 | 13:52

    A u Indiji i Pakistanu deca siju farmerice samo ne idu u skolu kazu da je to zloupotreba dece

  • Ezra

    5. jun 2019 | 14:47

    Tacno ono sto sam rekao,prave jeftinu radnu snagu ,koji licimuri ,koja politicko ljudska beda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA