≫ 

"Provaljen" i kombinovani test za malu maturu?

Jutros je odloženo polaganje testa iz matematike jer su testovi procurili

  • 37
OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Prema nezvaničnim saznanjima Prve televizije osim testa iz matematike za upis u srednju školu, "provaljen" je i kombinovani test.

Prva televizija je javila da su dobili navodno kombinovani test koji svršeni osmaci treba da polažu sredu.

Podsetimo, jutros je odloženo polaganje testa iz matematike jer su testovi procurili.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete izjavila je za Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri. Za RTS pomoćnica ministra je izrazila žaljenje zbog odlaganja testa iz matematike i dodala da je "uvek u pitanju ljudski faktor".

- Imamo saznanja, u neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje. Ja sam dobila na Vajber navodno provaljen kombinovani test, odgovorno tvrdim, ovo što sam ja dobila nije test kombinovani, ostala je još jedna provera. Proveravamo da li je to test, ali svakako imamo rezervnu varijatnu - rekla je Nedeljković.

U ponedeljak uveče na društvenim mrežama pojavili su se i rukom pisani zadaci. Učenicima je danas, kada su stigli na polaganje, saopšteno da je to jedan od razloga zbog kojih je test odložen.

Matematika Fotografija zadataka/ Foto: Privatna arhiva

Ministar Šarčević kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu. Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo.

- Mi ćemo sada znati vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo - rekao je Šarćević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

VIDEO: Provera znanja iz srpskog jezika

(Telegraf.rs/TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • забринут родитељ

    18. jun 2019 | 10:37

    Најбоље би било да ако министар има иоле образа укине пријемни.Јер све ово је стресно за децу, а и сигурно су проваљени и српски и комбиновани него за математику се само сазнало.Министре оставка!

  • tea

    18. jun 2019 | 10:46

    Prihvatite zahtev da se prijemni ukine jer su djack posle ovoga pod stresom i ne bi trebalo da se ponavlja prijemni

  • djak

    18. jun 2019 | 10:28

    Smatram da nije u redu da nam daju prijemni jer se deca spremaju od septembra ilii roditelji placaju casove samo da bi deca upisala zeljene skole,isla sam 7 dana za redom na casove prvo na srpski onda na matematiku nije u redu pustite nas da upisemo zeljene skole ako su vec provaljena resenja bice provaljena i za sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA