Šta smo naučili na maloj maturi i na čemu smo pali? Novinarka Telegrafa na prvom tragu krađe testova

Zašto je Ministarstvo za štampanje testova odabralo štampariju koja loše posluje, pita novinarka

  • 13

Istog dana kada se otkrilo da je test iz matematike procurio, pojavila se i vest da su u aferu umešane tri žene - jedna majka, jedna nastavnica i osoba koja se bavi medijima. Prava istina je da su te tri žene, među kojima je i novinarka Telegrafa, zapravo pomogle da se afera razotkrije.

O tome, ali i posledicama i poukama koje možemo izvući nakon svega, novinarka našeg portala Miljana Leskovac i Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), govorila su u emisiji "Jutro sa Natašom" na TV Prva.

- Veče pre nego što će se test iz matematike polagati, majka deteta koje je preko vajbera dobilo slike testa, pozvala je nastavnicu i rekla joj: "meni se čini kao da je ovaj test procurio". To je delovalo neverovatno, ali ta nastavnica je bila vrlo savesna i ipak odlučila da mi pošalje slike testa koje kruže među decom. Mi smo ih isto veče objavili s nadom da je zapravo reč o šali. Ujutru je usledio šok. Ispostavilo se da su ti zadaci, koji su bili pisani rukom na nekom poluzgužvanom papiru, zapravo provaljeni zadaci sa testa iz matematike - ispričala je novinarka portala Telegraf.rs u emisiji.

mala matura, matematika Foto: Privatna arhiva

Ona je opisala i kako je izgledalo kada su je inspektori MUP-a istog dana pozvali pokušavajući prvo da dođu do dece koja su delila test, a preko njih i do pravog izvora odakle je "procurilo".

- Inspektori su brzo radili tog dana, radili su bez pauze. Bilo je naporno ali i zanimljivo. Interesantno je reći da su inspektori brzo posumnjali da je problem bio u štampariji što implicira da se i ranije moglo uvideti da tamo nije sve baš kako treba - rekla je Leskovac, dodajući da treba ispitati zašto je Ministarstvo prosvete odabralo da se testovi štampaju u štampariji Politika a.d. koja posluje u gubitku, umesto u Zavodu za izradu kovanica, gde su se ranije štampali i gde je bezbednost na mnogo većem nivou.

U emisiji je govorila i Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), koja je istakla da je logičan korak da ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon što je izjavio da oseća moralnu odgovornost, sada podnese i ostavku.

(Telegraf.rs/ Jutro sa Natašom, TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 777

    24. jun 2019 | 18:52

    MALA MATURA- VELIKA SRAMOTA !!!

  • Pera

    24. jun 2019 | 22:19

    Pa svake godine procure testovi, ali bukvalno svake. Samo što je ove godine od toga napravljen medijski cirkus da bi se pažnja javnosti odvukla od nekih mnogo ozbiljnijih dnevno političkih problema.

  • Cuj zbog cega

    24. jun 2019 | 18:40

    Zbog veza i vezica.To vi ispitajte,ko sta kome dodje tu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA