Talasi vreline će sve češće pogađati Srbiju: Upozorenje svetskih stručnjaka na visoke temperature

Ekstremne temperature u Srbiji došle su posle oluja

  • 1

Dok se Srbija i ostatak Balkana bore sa veoma visokim temperaturama, međunarodna grupa eksperata upozorila je da će klimatske promene uticati da na to da toplotni talasi sve češće pogađaju Evropu.

Stručnjaci su upozorili da je toplotni talas kakav je prošle nedelje pogodio Evropu pet do deset puta verovatniji nego što je bio na primer 1900. godine, pre nego što je emisija industrijskih gasova imala ovoliki uticaj na atmosferu.

Grupa je navela da je toplotni talas koji je udario na stari kontinet "oborio nekoliko istorijskih rekorda - u Francuskoj, Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj i Španiji".

Ova studija i dalje nije recenzirana, ali je grupa naučnika koristila metode koje si široko prihvaćene kao validne, prenosi "Ju-es-ej" tudej.

Sa temperaturama koje se kreću na istok Evrope, temperature su dostigle 39 stepeni u Srbiji, a pljusak može samo malo da razblaži teren.

Cisterne sa vodom za piće postavljeni su u parkovima u Beogradu, a lekari upozoravaju starije osobe da ostanu u kući.

Porast temperature usledio je nekon nekoliko nedelja oluja neobičnih za ovo područje koje su pogodile delove Srbije, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hrvatske, a prouzorkovale su i poplave.

U Nemačkoj se na hiljade vatrogasaca, vojnika i civila bori protiv velikog požara na severu zemlje nakon nekoliko dana ekstremne suše. Požar je izbio u Lubtinu, oko 170 kilometara od Berlina. Ugroženo je oko 600 hektara zemlje.

Pogledajte video: Parižani ispred Ajfelove kule pronašli rešenje za paklene vrućine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    3. jul 2019 | 22:30

    Ljudi! jel neko zna gde je taj kompleks HARP-antena, idemo da to porušimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA