• 2

U Novom Sadu predstavljena knjiga "Jasenovac: Balkanski Aušvic"

- Svako ko je borac za istinu je dobrodošao u Novi Sad - rekao je gradonačelnik Novog Sada

  • 2

Knjiga prof. dr Gideona Grajfa ''Jasenovac: Auschwitz of the Balkans ustaška imperija okrutnosti'' predstavljena je u svečanoj sali Matice srpske, a u programu su učestvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, ambasadorka Izraela dr Alona Fišer-Kam, akademik Darko Tanasković i autor.

- Dugujemo veliku zahvalnost svima onima koji govore o istini koja se tiče i našeg naroda, a posebno imajući u vidu konstantne pokušaje visokih državnika susednih zemalja da se ospore razmere stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. Ova knjiga na objektivan način prikazuje te događaje, a nemamo pravo da ćutimo, i to ne da bismo se vraćali u istoriju, već da se takvo zlo više nikada i nigde ne ponovi - rekao je Vučević i dodao:

- Svako ko je borac za istinu je dobrodošao u Novi Sad. Ne zaboravimo da je to grad stradalnik, koji je pretrpeo velike žrtve od fašističkog režima u Drugom svetskom ratu.

Milos Vucevic

Predstavljanje knjige - Foto: novisad.rs

Prof. dr Gideon Grajf zahvalio se na prijateljskoj dobrodošlici i istakao da je cilj njegovog dolaska uspostavljanje saradnje između dve države i njihovih akademskih institucija.

- Ovo je prilika da se predstavi tužna i tragična istorija koja je bila skrivana decenijama, i krajnje je vreme da se razotkriju zločini kriminalnog ustaškog režima koji je brutalno ubio stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ljudi drugih nacija. O zločinima treba govoriti otvoreno i moja publikacija nastoji da ispriča stvarnu priču o kojoj se godinama ne zna dovoljno - izjavio je autor.

Ambasadorka Izraela rekla je da je počastvovana što učestvuje u promociji knjige o Jasenovcu koja osvetljava jedan od tragičnih trenutaka u istoriji Srba i Jevreja.

- Treba da se suočimo sa vlastitom istorijom i da iz holokausta izvučemo lekciju kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti nikome - kazala je Alona Fišer-Kam.

Prema oceni predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, ova knjiga smešta fenomen Jasenovca u komparativni međunarodni kontekst, veoma je živopisna i utemeljena na mnogim argumentima. Između ostalih, promociji knjige prisustvovala je i Jelena Radojčić Buhač koja je preživela logor Jasenovac Stara Gradiška, i kojoj je 89 rođaka nestalo u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    Do sad je trebalo ovakvih na hiljade stampat. Kad Kusturica napravi film, odjeknuce.

  • Tamara

    Bravo neka se narod upozna sa istinom i o ustaskim zlocinima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima