Privatno obezbeđenje ubuduće će moći da koristi nešto što je do sada smela samo policija

Izmenjen je Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja

  • 5

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

U izjavi za Tanjug Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan.

- Ono što je novina jeste redarska služba: gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija - rekao je Nedić i dodao da je jedna od najvećih novina upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to, ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta, odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi pa su se stekli uslovi za upotrebu sile pa i tog spreja.

Obezbeđenje Foto-ilustracija: Flickr/sobriquet.net

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri transportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.

- Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju preko 800 licenci za obavljanje ovih poslova s tim da jedna firma može da ima više licenci - kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.

Iako je pravilnik precizan on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko "bezbednosne kulture samog stanovništva" što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.

- Potrebno je uraditi niz edukacija iz bezbednosne kulture kao što radi MUP - kaže on i objašnjava da bi to pomoglo ljudima da shvate da je radnik tu zbog njih kao i da pomogne postojećim bezbednosnih službama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. avgust 2019 | 13:43

    NA ZAPADU SECURITY RADNICI ZA INTERVENCIJE I KOJI CUVAJU,ZLATARE,TREZORE I LICNOSTI NOSE ORUZJE KAO POLICIJA !!!!

  • Ana

    29. avgust 2019 | 14:34

    Hocemo i mi obicni gradjani odobrenje za koristenje biber spreja. Manijaka na sve strane.

  • obezbedjenje pozarevac"security home"

    29. avgust 2019 | 13:31

    Svasta oni koriste i bez odobrenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA