≫ 

Leskovčani izašli na teglu: Južnjaci kriju tajni recept za savršen ajvar

Juče je u Gradu Leskovcu - prestonici ajvara, održano jedno od najznačajnijih kvalifikacionih takmičenja u šestoj sezoni karavana Izađi mi na teglu

  • 6
Izađi mi na Teglu, Leskovac Foto: Ljiljana Vukotić

Južnjačka se tajna i dalje krije u rukama domaćica iz Leskovca i okoline koje sasvim sigurno pripremaju ovaj specijalitet na poseban način koji definitivno samom procesu daje umetničku notu.

Naše bake su nas učile da je tajna u strpljenju i ljubavi koju uložiš u pripremanje ajvara ali naučile su nas i po neku tajnu koja se prenosi sa kolena na koleno koju ne možemo da vam otkrijemo - rekla je baka Ljubica, jedna od učesnica ovogodišnjeg takmičenja.

Izađi mi na Teglu, Leskovac Foto: Ljiljana Vukotić

U Leskovcu je u oštroj konkurenciji pobedu odnela ekipa Turističko-ekonomske škole iz Bojnika koja je predvođena omiljenim profesorom uspela da skuva najbolji ajvar i plasira se direktno u finale ali i da osvoji čuveni Smederevac.

- Nismo mogli da verujemo kada smo čuli da se izgovara ime naše škole!Presrećni smo što smo pokazali da umemo da se udružimo i zajedničkim snagama dođemo do pobede. Ovo je jedan drugarski ajvar pre svega! - izjavio je nakon pobede mladi Miloš, jedan od učenika ekipe TES Bojnik.

Izađi mi na Teglu, Leskovac Foto: Ljiljana Vukotić

Leskovac važi za prestonicu ajvara, za kraj u kojem uspeva paprika vrhunskog kvaliteta ali i za mesto gurmanluka i sjajnog gostoprimstva.

- Leskovac je na mapi karavana od samog početka, već šestu godinu smo u ovom divnom gradu koji ne prestaje da iznenađuje svojim šarmom. Vesele i razdragane domaćice, nasmejani prolaznici, sjajna hrana i srdačni domaćini. To je ono što krasi Leskovac, pored činjenice da čuvaju majstorski recept za pripremu srpskog kavijara - izjavila je Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.

Izađi mi na Teglu, Leskovac Foto: Ljiljana Vukotić

Šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu", nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara polako se bliži kraju. Danas je u Gradskoj opštini Rakovica predposlednje u nizu kvalifikacionih takmičenja pred veliko finale koje će se održati 12. oktobra u Beogradu.

Više informacija na:

www.izadjiminateglu.rs kao i na facebook i instagram stranici.

Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    6. oktobar 2019 | 20:21

    Kakav crni tajni recept i gluposti.Sve zavisi od paprike, a najbolja je "kurtovka", pečena na šporetu na drva, lagano i ravnomerno.Ostalo je stvar ukusa pojedinca.

  • Pop

    6. oktobar 2019 | 21:20

    Mleko od krava sa planine Hajdinog dede... Daj molim te, tajni recept... Pa nije nuklearna fizika.. Ko da se ajvar nigde drugde ne pravi... Svako ima svoju tajnu.. Glupost

  • FANTOM

    6. oktobar 2019 | 21:40

    E najbitnije je dali Leskovčani prave najbolji ajvar. Možeš papriku zvati kurtovska ili murtovska ja je zovem pod slonovo uvo. Ajvar koji pravim je savršenstvo za mene i porodicu i u slast ga pojedemo uz mesnatu slaninu i nikada ne dočeka mart. A tek slagana roga sa belim lukom u sopstvenom želeo san snova. Zato Leskovčani niti vam je burek najbolji ,niti roštilj ( naročito ćevapi i roštiljska) a ni ajvar se ne može nazvati vašim brendom kad ga Slovenci brendiraše a paprike nemaju. A i pasulj prisvojiste od Makedonaca. Ej bre pa vi ste plagijati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA