≫ 

25 godina nakon svoje "smrti", beba iz Rume je vraćena u život: Tek sada počinje potraga za Jocom

Ovo je prvi slučaj od početka "bebi-afere" da je dete za koje roditelji veruju da je nestalo iz porodilišta proglašeno živim

  • 18
Jelena Kuzmanovic Foto: Google Street View, Privatna arhiva, Pixabay

Joca Babnik iz Rume vraćen je u život 25 godina nakon što je navodno preminuo. Matična služba u Rumi poništila je 1. oktobra ove godine upis zabeleške o smrti ovog dečaka, čiji srodnici već godinama pokušavaju da saznju da li je zapravo živ i iz njihove porodice ukraden odmah po rođenju. Ovo je prvi slučaj od početka "bebi-afere" da je dete za koje roditelji veruju da je nestalo iz porodilišta proglašeno živim. S obzirom da "više nije" mrtvo, a da nije ni sa svojim roditeljima, policija će morati da počne da ga traži.

U petogodišnjoj borbi Jocine majke, Jelene Kuzmanović, ovo je prva pobeda. Konačna bitka biće gotova kada se mladić ponovo ujedini sa svojom biološkom porodicom.

- Porodila sam se u devetom mesecu, 11. maja 1994. godine, u porodilištu u Rumi. Rodila sam dečaka 2.1 kilogram teškog i 49 centimetara dugačkog, koji je odmah zaplakao. Lekar mi je rekao da je mnogo sitan i da mora u inkubator. Dali su mi neku injekciju i ubrzo mi rekli da je beba mrtva - priča Jelena za Telegraf.rs.

oteta beba, bebi afera, Ruma Jelena Kuzmanović Foto: Privatna arhiva

Kako kaže, o bebi je znala samo ono što su joj lekari rekli.

- Posle porođaja sam se osećala veoma ranjeno i tako reći "nedovršeno", jer nisam videla bebu, a sve što sam znala o njoj je ono sto su mi lekari rekli. Verovala sam lekarima. Duboko u meni je postojao je nemir zbog nemoći. Potiskivala sam sve svoje emocije. Moja borba sa samom sobom traje od prvog dana, a sa institucijama oko pet godina - dodaje ona.

Porodici, dodaje, nisu dali da preuzme telo bebe.

oteta beba, bebi afera, Ruma Utvrđena je greška matičara Foto: Privatna arhiva

- Rekli su mi da je to za moje dobro. Da se ne bih ja potresla, mlada sam još ću rađati, ali da moram da sačekam bar pet godina, da se ne bi ponovila tragedija. Moje dete je, navodno, imalo mnogo anomalija. Međutim, ja sam već sledeće godine rodila zdravu devojčicu, dve godine kasnije zdravog dečaka, a pre četiri još jednog zdravog sina - objašnjava Jelena.

DVE OBDUKCIJE, LAŽNA DOKUMENTA

Nemir joj, ipak, sve ove godine nije dao mira.

- Otišla sam u novembru 2014. godine u policijsku stanicu Rumu i prijavila da sumnjam da mi je sin ukraden u porodilištu. Oni su me detaljno saslušali i napravili pismenu izjavu na nekoliko strana. Smatrala sam da će tužilaštvo ispitati slučaj i meni saopštiti istinu gde je moj sin, jer ne znam gde je, a ni groba mu nema. Na veliko razočaranje odgovor sam dobila 2017. godine - da ne postoji osnovana sumnja da je krivično delo učinjeno. Prijavu sam podnela protiv trojice lekara, od kojih je jedan radio obdukcije mog sina - kaže ona.

oteta beba, bebi afera, Ruma Beba, za koju majka sumnja da je oteta na rođenju, više nije mrtva na papirima Foto: Privatna arhiva

Kaže obdukcije, jer po papirima koje je porodica dobila, bile su ih dve. Njena beba je navodno dva puta obdukovana, na dva dokumenta pišu različiti datumi smrti... Našla je i potvrdu da su ona i beba hitno prebačene u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, iako uopšte nije napuštala porodilište u Rumi...

A upis smrti izvršen je samo na osnovu jednog od tih obduckionih nalaza. Na osnovu njih je i poništen 1. oktobra 2019. godine.

U rešenju opštinske uprave stoji da se "odobrava poništenje pogrešno upisane zabeleške o smrti u matičnoj knjizi rođenih", jer nije bilo obavezne potvrde o smrti, niti je smrt prethodno upisana u matičnu knjigu umrlih. Sve ove godine kada bi Jelena ukucala njegov JMBG videla bi da se on i dalje vodi kao živ.

oteta beba, bebi afera, Ruma Dete se ponovo vodi kao živo Foto: Privatna arhiva

- Budući da se dete sada pravno smatra živim, podneli smo zahtev tužilaštvu da se raspiše potraga za njim - rekla je Milena Janković, advokat Roditelja nestalih beba Vojvodine, preko koga Jelena pokušava da dođe do istine.

Po Jeleninom saznanju, u Rumi postoji još roditelja koji sumnjaju su smrti svoje dece. Neki od njih su i članovi Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Video: Doživeli su najveći strah roditelja, neko im je ukrao bebe

(D.Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dakle

    9. oktobar 2019 | 20:42

    Po kom to zakonu roditeljima ne daju telo bebe ?????? Lopovi prokleti !!!!

  • Nenad

    9. oktobar 2019 | 21:45

    Sve doktore pohapsiti momentalno

  • Srbin

    9. oktobar 2019 | 22:22

    Da policija radi svoje, ne bi se desavale ovakve stvari. Slucaj je prijavljen i nista. Koliko je ljudi upleteno samo u ovaj kriminal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA