• 43

Svakog meseca Srbiju napusti više od 4.000 ljudi. Njih 75 odsto ne planira da se ikad više vrati

Odlazi nam radna snaga, pamet i mladost

  • 43

Srbiju mesečno napusti 4.250, a godišnje oko 51.000 ljudi, podatak je Evropskog statističkog zavoda.

Za isto vreme sa područja Zapadnog Balkana otišlo je 228.000 mladih, što je oko 20 odsto radne snage, pišu Novosti. Zvanični podaci naše države, međutim, govore da je od 2002. do 2011. u inostranstvo otišlo 150.000 građana Srbije.

Istraživanje koje je sproveo kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku, Slavice Đukić Dejanović, pokazalo je da tri četvrtine njih ne planiraju da se vrate.

- Popis stanovništva koji će biti sproveden 2021. daće preciznije podatke o odlivu mozgova, ali ne mislim da će oni biti bolji od prethodnih - kaže ministarka.

Iskustva država iz našeg okruzenja koje su postale deo EU, pokazuju da je odliv radno sposobnog stanovnistva poslednih godina veoma veliki. Prema mišljenju MMF, smanjivanje radne snage može da bude sprečeno samo na dva načina - unapređenjem prava radnika i povećanjem zarada.

Ministarka Đukić Dejanović smatra da bi trebalo bi razmišljati o onim mladim ljudima koji ne planiraju da se vrate u Srbiju, a čija znanja, iskustva, veštine, kontakti i finansijska sredstva mogu biti i razvojni potencijal Srbije.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Komentari

  • DRagutin

    Ali kako da se vrate? Kada osete pare i lakši život njima će ta država koja im to omogući postati omiljena sredina za upravo taj život!

  • Rasa

    Ma zivimo napredno .

  • Toni

    Evo za vas azilanti i vi koji sanjate znate li vi da je poljsku do pre dve godine napustilo sesto hiljada znate li koliko je bugara,rumuna grka turaka,siptara hrvata muslimana italijana litvanaca i na kraju znate li koliko je nemaca napustilo svoju zemlju zbog bednog zivota jer od plate i penzije nemogu da zive svi vi novi koji mastate mozete da odete kod rodbine da zivite da ne placate vodu struju stan i koje kakva osiguranja ustedecete nesto,samci racunajte da ce vam se od bruto plate odbiti skoro pola plate nece se mnogi usreciti a kad neko ostane bez posla onda pocinju problemi kad biro pocne bez milosti da terorise.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima