• 85

Oglasio se bivši muž Slavice Burmazović: Dolaziću u Srbiju da viđam decu, pred zakonom sam čist

Troje dece Ejupa i Slavice došlo je pre nekoliko dana kod majke u Beograd, posle 4 godine od otmice njihovog oca

  • 85

Dan posle dolaska dece Slavice Burmazović, koju je pre 4 godine otac Ejup Sabri Jundžu odveo najpre u Tursku, pa u Iran, pomaljaju se obrisi nove borbe ove porodice - mališanima predstoji privikavanje na novu sredinu, školovanje, vađenje dokumenata.

Protiv njihovog oca na snazi je crvena poternica i nalog za privođenje. On, međutim, najavljuje da će posećivati decu u Srbiji, jer je, kako ističe, pred zakonom čist.

- U Turskoj neću snositi nikakve posledice, jer sam ispoštovao odluku suda. Mogu da dođem i u Srbiju, jer sam živeo u Beogradu 15 godina i nikakav prekršaj nisam napravio. Planiram da obilazim decu. Čuli smo se danas, kao i u ponedeljak, kada su stigla u Srbiju - kaže za "Novosti" Ejup Sabri Jundžu.

Budućnost dve ćerke i sina, kako ističe, isplanirao je zajedno sa njihovom majkom Slavicom.

- Poslednjih godinu dana smo razgovarali i dogovorili sve oko dece. Slavica je prošle godine bila u Iranu 15 dana i videla ih. Ako im bude dobro u Beogradu, neka žive tamo, a ako ne - mogu da dođu u Tursku - kaže Jundžu.

Slavica Burmazovic

Printskrin: Telegraf.rs

Njegova situacija iz ugla srpskog pravosuđa, ipak, izgleda znatno drugačije. Za njim je još na snazi međunarodna poternica koju je, po nalogu tužilaštva, raspisao Treći osnovni sud u Beogradu, jer je bio u bekstvu.

- Osim poternice, aktivno je i rešenje ovog suda o određivanju pritvora - kaže zamenik tužioca Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

- Njemu se na teret stavlja krivično delo oduzimanje maloletnog lica, a pritvor mu se određuje zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi delo i da utiče na svedoke - navodi on.

Da Jundžu još neko vreme neće moći da posećuje decu u Srbiji kaže i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.

- On nije ispoštovao pravosnažnu odluku nadležnog suda u Turskoj, gde je najpre odveo decu, po kojoj je bio obavezan da ih vrati majci.  Sada bi trebalo da sud bude obavešten da su deca vraćena, ali to, verovatno, ne znači da on neće trpeti posledice. I zbog nepoštovanja suda, ali i zbog bekstva u Iran - kaže on.

Rastanak od oca bio je dirljiv koliko i susret sa majkom

Slika susreta dece sa majkom na beogradskom aerodromu dirnula je građane Srbije. Do toga je došlo zahvaljujući Slavičinoj upornosti, ali i pomoći našeg Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador Todorović, koji je mališane dopratio do Beograda, sumira utiske sa putovanja.

Slavica Burmazovic

Deca stigla u Beograd u utorak, Printskrin: Telegraf.rs

- Deca su sa adrese na kojoj su živela, sa ocem stigla u ambasadu našim vozilom. Zajedno smo krenuli prema aerodromu. Rastanak od oca bio je dirljiv koliko i susret sa majkom. Bilo je i suza, jer su deca u međuvremenu sa njim uspostavila lep odnos. Živeli su u solidnim uslovima, školovali se... Razgovarao sam s decom dok smo putovali prema Beogradu, vrlo su inteligentni i snalažljivi. Devojčice govore odlično srpski, a dečak malo slabije - kaže on.

Primirje među roditeljima i dolazak u Srbiju, međutim, neće označiti i kraj iskušenja dece Slavice i Ejupa. Stručnjaci kažu da je harmonična komunikacija sa ocem njihova preka potreba.

- To je neophodno, bez obzira na geografsku distancu, jer je to u njihovom najboljem interesu - kaže ministar i neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović i ističe da je nekada čak i komunikacija putem savremenih tehnologija rešenje do punoletstva, kada deca sama biraju sopstveni put i ciljeve.

Ona naglašava da je moguće da i druge institucije treba da procene ličnost oca uzimajući u obzir dosadašnje ponašanje, kulturološke modele roditeljstva, etičke, formalnopravne i socijalne specifičnosti.

- Vreme će pokazati koliko je važna figura oca, s obzirom na sudsku presudu. Otac je u dosadašnjem ponašanju ispoljio specifično gledanje na interes dece, što može imati razloge u rivalskom odnosu sa majkom, ali i u nekim kulturološkim svojstvima, kao i neadekvatnom uverenju da deca više pripadaju ocu - kaže Đukić Dejanović.

Video: Slavica Burmazović je četiri godine čekala da zagrli svoju decu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Komentari

  • Ada

    Posteno od njega!Dolazi da vidja decu. Tako sam ja, godinu dana posle pretrpljenog nasilja od strane muza, dovodila dete u Bg autobusom(5 sati u putu-tj.pola dana) ocu nasilniku na noge da vidi dete sat vremena u CSR. O svom trosku. Centar i sud su trepnuli posle godinu dana, umesto da se taj tzv otac trudio, za Sve! Sad su ga jos nagradili , pored toga dozvolivsi mu da me mrcvari po sudu i neda mi razvod vec godinu ipo , dobio je i na svoj zahtev koji je platio da vestaci mene i malo dete. A sve to samo da bi oduzio razvod. Nema veze sto nas idalje maltretira! A fizicki su ga udaljili. To su nadi Tzv Zakoni. Da li i ja da se obratim Ivici Dacic i gdji Neli, da malo procesljaju sta rade sudovi i Centri za sc.rad?

  • M.K.

    Uvek se divim ljudima koji mogu da nadju civilizovano Resenje kad se rastanu a deca su u pitanju ,ko god da je znam dosta slucajeva sa nasih prostora gde na zalost nije tako svako vuce na svoju stranu na racun dece oni to ispastaju na kraju.

  • Lučići

    Prelepa deca , mnogo mi je drago da su kod nas . Srecno dečice , cuvajte se i želim vam da se brzo uklopite u život u Srbiji kao i puno sreće i uspeha vam želim .

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima