• 14

Nudili dobar posao u Danskoj, uz samo jedan uslov: Ubrzo je postalo jasno da je sve prevara

Pretpostavlja se da je broj prevarenih mnogo veći

  • 14

Petnaestak ljudi sa juga Srbije kojima je obećan posao u Danskoj, uzalud je 13. novembra čekalo autobus u Nišu koji bi ih odvezao u inostranstvo, pa su umesto preko granice otišli u Policijsku upravu da prijave prevaru. Svako od njih platio je nešto više od sto evra na ime putnog osiguranja, ali nakon što su pare podignute, više nisu mogli da stupe u kontakt ni sa onima koji su im ponudili posao, niti sa navodnom osiguravajućom kućom.

Pretpostavlja se da je broj prevarenih mnogo veći, jer je autobus sa nesuđenim gastarbajterima, nakon Niša trebao da krene ka Beogradu a zatim ka Novom Sadu da bi i tamo pokupio radnike.

Nikola Cvejić iz Kuršumlije jedan je od onih koji je naseo na priču o dobrom poslu i još boljoj zaradi.

Niš. prevara posao

Oglas za posao Foto: Privatna arhiva

- Na internetu sam našao oglas za posao na održavanju stambenih zgrada u Danskoj. Bilo je navedeno da je satnica 13 evra, da je obezbeđen smeštaj, doručak i ručak, da ćemo platu primati na nedelju dana, da će se raditi osam sati a da ko želi može i više. Kad sam se preračunao, shvatio sam da se mogu zaraditi lepe pare i odlučio da zavrtim broj telefona. Javio se mladić koji je potvrdio sve ono što piše u oglasu i saopštio da se polazi 10. novembra i ostaje tri meseca – priča Cvejić.

Svestan da postoji mogućnost prevare, Nikola je odlučio da izvrši još jednu proveru.

- Taj čovek mi je dao broj telefona našeg navodnog gazde u Danskoj. Stvarno je imao broj ove zemlje, što me je uverilo da je sve u redu. Pozvao sam ga i on mi je kazao da nas očekuje – objašnjava Cvejić.

Jedini uslov, kako im je objašnjeno, bila je uplata polise zdravstvenog osiguranja s obzirom na to da poslodavac nije snosio ove troškove.

Niš. prevara posao

Firma koja ne postoji Foto: Privatna arhiva

- Rečeno nam je da uplatimo 12.800 dinara na ime osiguranja za tri meseca ali smo upozoreni da to učinimo preko kuće „Tryg“ iz Priboja jer su oni navodno zastupnici danskog agenta. Sa njima sam kontaktirao mailom, sve je izgledalo u redu. Stigla mi je polisa preko brze pošte koju sam otkupio. Međutim, čim sam otvorio polisu, nešto mi je bilo sumnjivo. Prvo, bila je na tuđe ime, drugo, na njoj nije bilo nikakvog kontakta, nije delovala autentično. Ponovo sam im poslao mail a oni su mi odgovorili da je došlo do zamene prilikom slanja polisa, te da je moja kod čoveka sa kojim ću se videti u autobusu – objašnjava prevareni čovek.

U međuvremenu, prevaranti su kazali ljudima da se polazak pomera za 13. novembar, navodno zbog neke dodatne dokumentacije, a verovatno u nameri da opljačkaju još nekoga.

- Već smo namirisali prevaru, čitavog dana se niko od naših „poslodavaca“ nije javljao na telefon. Sutradan su svi ti telefoni bili isključeni a sajt navodne osiguravajuće kuće više nije postojao. Prijavili smo policiji prevaru i sad čekamo šta će biti – vajka se Nikola.

Novinar Telegrafa uverio se da se niko ne javlja na telefone osoba koje su nudile posao, te da sajt „Tryg“ osiguranja zaista ne postoji. Ni na spisku osiguravača na sajtu Narodne banke Srbije nema podataka o ovom osiguravajućem društvu.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(D.K.)

Komentari

  • Toni

    Skola za sve na google ici i proveriti dali takve firme postoje treba takve koji posao nude odmah prijaviti policiji da ih preko telekoma otkriju ja sam tako jednoga provalio iz svajcarske kupuje kod nas neku firmu a pre je ziveo na kredit sa nasim pevaljkama bar za ove skandinavske zemlje nema posla na takav nacin cuvajte se ovakvih prevara je bilo i pre rata gde zu po hiljadu maraka bili prevareni.

  • Realno

    Ljudima treba novac i razumem na neki nacin lakovernost (zelju da odu sto pre), ali, dobili su po jedan papir a ni to nisu umeli da procitaju. Da su samo izracunali da izmedju tih datuma nije 90 dana nego vise, shvatili bi da je u pitanju prevara jer ni jedna osiguravajuca kuca ne pravi gresku u tome.

  • Gori

    TU SAD OPET BI DRZAVA TREBALA BITI ODGOVORNA PA ZAR U OVO DOBA NEMOZEMO DA NAPRAVIMO NEKI REGISTAR(PROGRAM)GDE CE MOCI DA SE PROVERI DA LI JE NEKA FIRMA LEGALNA ILI NE.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima