U samo jednom gradu u Srbiji nije bilo zemljotresa, a najjači potres ikada je udario prag Beograda

Zemljotres u Lazarevcu dogodio se 24. marta 1922. godine i jedan je od najsnažnijih ikada zabeleženih kod nas

Komentari

 • trener

  Pročitajte malo bolje članak i godine kada su sve bili zemljotresi. U to vreme nije bilo ni telefona, a ne HARPA. Priroda je čudo,živo biće. Sve nam vraća. Dug prirode.

 • Zic

  A onaj zemljotres od 6 rihtera na Rajku ore neki dan? Mogao je i jaci da bude

  • Br@nko

   @Zic

   Onaj u Zagrebu od 5 Rihtera na Maksimiru je bio razorniji i teži za naš narod.

 • Sunđer Bob

  Ne daj Bože ni u jednom gradu da bude zemljotres. Ne treba nama ta muka, ali sve mi se više i više čini da je to zbog ove nenormalne klime koja se promenila za 360 stepeni. Više se ne zna ni kad je leto, a ni kad je zima. Ove godine je od Juna pa sve do skoro Novembra bilo vrućina. U nekim gradovima kiša nije pala 4 meseca, a od suše je zemlja bila zinula. Ne treba se onda čuditi što ima sve više potresa.

 • Dana

  Interesantno...Na snimcima zemljotresa u Albaniji,na kojima se vidi nebo,opazićete munje.Videćete da seva u tom momentu.Pomislila sam da je struja na banderi.Medjutim,odgledajte par različitih snimaka...U trenutku zemljotresa,nešto se na nebu dešavalo.Haarp ili možda slučajnost...

 • majkan

  Nisu ameri ludi sto prave drvene kuce.

  • 18+

   @majkan

   Ih sad nisu ludi ameri,pazi majke ti.posle drugog svetskog rata ste svi mrzeli nemce a sada umirete za nemackom,sada mrzite ameriku a za 30 godina cete se zaljubiti u njih.

 • Zozo

  To nema veze istorija zemlhtresa jel smo se tresli 1998 cela Srbija ovo što su kao sezmolozi neznaju da je to Harp sistem.Koji može svuda da udari Ako već pišete nema više istorija jel zemlhtres može svuda da udari jel Harp sistem je uzrok zemljtresa u Albaniji.Jel iz pravca Kosovo ima harp sistem koji šiptari drže odnosno nalazise u bazi Američkoj Harp sistem.Z.B.

  • Kàtja

   @Zozo

   Jesi li licno proverio ili siris paniku, a to je po zakonu kaznjivo.

  • Dejan

   @Zozo

   Hahahaha uvek neke teorije zavere...jel si ti siguran da albanci drze harp i da su napravili sami sebi zemljotres?

 • Toma

  Magnituda 5 9,pa 5,4 1980.godine gorstake sa Kopaonika ionako siromasni jos vise osiromsila. Posle toga oko 2500 slabijeg potresa mnoge planince u 32 sela u istoka je oštetila oko 650 kuca!? To su kuce mahom catmare oblepljene plevom I blatom!? U nesreći ima i srece, da su bile zidane otisle bi kao kula od karata. Epicentar potresa je bilo brdo Rujevac izmedju Derekara I Blazeva!? Kao dopisnik Tanjuga bio sam prvi izvestac I ocevidac najaceg potresa u 02,12, gde sam isao iz kraja u kraj sobe klizeci!? Dakle, Kopaonik istocno I sela Bruske opstine su NAJVISE stradala. Tada nije bilo ni jednog instrumenta, vec sam direktorki Zeizmoloskog zaboda, u Bg. davao informacije po kretanju predmeta i longitudinalno.

  • Zocky

   @Toma

   Istina je to što si napisao, no moram te ispraviti, selo je Djerekare a ne Derekare. Danima su ljudi spavali na otvorenom ispred kuća po selima, čak i u parku u Brusu, jer su potresi bili svakodnevni... I još jedna digresija, postoje dve skale, Rihterova koja broji 9 stepeni i Merkalijeva (Merkali-Kankani-Zibergova), koja broji 12 stepeni, i tu često dolazi do pogrešnog mavodjenja. Snaga u epicentru i u hipocentru nije isto, jedno je rušilačka snaga a drugo snaga u centru.... Na osnovu stanja objekata i infrastrukture, može se i bez uredjaja prilično precizno odrediti stepen zemljotresa. No, me dao Bog nikom tu nesreću, imamo i bez toga sto muka!

 • iFox

  Za ostatak Srbije ne znam, ali da Niš pogodi takav zemljotres bar pola grada bi se pretvorilo u prah.

  • NI 1

   @iFox

   Ćuti bre baksuz,nismo mi najgori.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima