≫ 

Gradonačelnikovo ime na mermernoj ploči sa slavinom na groblju u Leskovcu. Kažu da je mnogo pomogao

Pločuj je darivao meštanin Leskovca, u znak sećanja ja preminulog brata

  • 0
Leskovac Foto: Privatna arhiva

Ploča sa ugrađenom česmom na Svetolijskom groblju u Leskovcu i sa tekstom u kome su se našla imena leskovačkog gradonačelnika Gorana Cvetanovića i episkopa niškog, donacija je Mladena Stojanovića iz Leskovca, a u znak sećanja na svog prerano nestalog brata Mihajla.

Kako je objavila Jugmedia, Starešina crkve Svetog proroka Ilije Dejan Stanković objašnjava da je mermerna ploča postavljena uoči obeležavanja jubileja, 130 godina od podizanja ovog hrama, a jubilej je obeležen 2. avgusta ove godine.

- Ploču je darivao brat Mladen, a tekst smo sastavljali mi, uz Mladenovo odobrenje. Stavili smo ime vladike i gradonačelnika zato što se u takvim sutuacijama ostavlja trag u vremenu, da se zabeleži kada je postavljena, odnosno, ko je u to vreme vršio svetovnu i duhovnu vlast. I na ploči manastira Sveti Jovan u Jašunji stoje imena vladalaca, a ploča je postavljena prilikom obeležavanja 500 godina od njegovog podizanja i obeleževanja jubileja - priča sveštenik Stanković.

Crkvena česma na tom mestu stoji decenijama, a grad Leskovac plaća račune za vodu. Grad Leskovac je i vlasnik platoa na kome je postavljena česma.

"Beton oko česme je bio u raspadanju, pa je brat Mladen hteo da ga obnovi", kaže sveštenik.

Mladen Stojanović je, inače, vlasnik preduzeća "Jugprom" Leskovac. Njegova porodica, porodica Stojanović, je u Belom Potoku kraj Vučja podigla i crkvu u znak sećanja na Mihajla koji je poginuo pre desetak godina u saobraćajnoj nesreći. Jugmedia nije uspela da dođe do Mladena Stojanovića.

Inače, okasnelo otkriće da se na grobnoj ploči nalazi i ime gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića podigla je od juče veliku prašinu u gradu na Veternici, a na društvenim mrežama se ismejava i sam tekst zbog gramatičkih nepravilnosti.

- Možda negde ima grešaka, niko nije nepogrešiv, ali ja mislim da nema razloga da se diže prašina oko toga. Prosto, običaj je da se na jubilejima tako napiše - reaguje sveštenik Stanković i izražava žaljenje što se uopšte potez crkve tako tretira u javnosti.

Porodica Stojanović je na ulazu u Svetoilijsko groblje pre desetak godina postavila ploču sa imenom svog preminulog člana, ali bez imena svetovnog i duhovnog vođe.

U leskovačkom sveštenstvu ne misle svi isto, kao starešina crkve Dejan Stanković.

- Logično je što su se na ploči manastira u Jašunji našla imena vladike i gradonačelnika jer je grad Leskovac dao ogromna sredstva za obnovu manastira, a i niški episkop, sada patrijarh, nesebično je pomagao. Ovde mnogi od nas nisu videli razlog da se nađu imena ni jednog ni drugog, a što se tiče pravopisnih grešaka, pa, i mi smo se smejali - priča za juGmediu jedan od leskovačkih sveštenika.

Oglasio se i Cvetanović

Deo novca, koji je gradonačelnik Leskovca donirao crkvi u to vreme, iskorišćen je i za spomen česmu.

- Dao sam donaciju ne želeći da se mešam za šta će novac biti iskorišćen. Kasnije mi je rečeno da je deo usmeren u tu ploču, pa je, verovatno, sveštenstvo zbog toga upisalo moje ime - rekao je Cvetanović, a juGmedii prenela PR gradonačelnika.

Video: Najveća pljeskavica na svetu teška je 66kg i napravljena je u Leskovcu

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA