≫ 

Probali su čorbu od 100 pečuraka i preživeli

U Srbiji ima oko 3.000 vrsta gljiva, ali se pretpostavlja da je taj broj negde oko čak 5.000

  • 3
Izložba gljiva, Niš Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Gljivarsko društvo Niš organizovalo je nedavno izložbu gljiva. Tako su svi ljubitelji ili oni koji bi to tek da postanu mogli svašta da vide i saznaju novo. Od toga kako prepoznati otrovnu gljivu, kako napraviti picu od srnećih leđa, pa do toga koje gljive mogu da pomognu u lečenju bolesti...

- Hteli smo da napravimo čorbu koja će da bude edukativnog karaktera. U ovoj čorbi neće da se oseti aroma neke posebne vrste pečurke, jer ima 100 vrsta, a najviše bukovača, šampinjona, sunčanica... Ljudi mogu da pogledaju izložbu gljiva, ima više od 80 vrsta gljiva, Imamo hranu, samo ne znamo da je uberemo - kaže Nebojša Stamenović poznatiji kao Neša Travka. On je vlasnik Kuće čaja ili Nešine kuće s'trave. Dugo godina je spremao hranu monasima na Hilandaru.

Dušan Sadiković, doktorant na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani kaže da zvanično u Srbiji ima oko 3.000 vrsta gljiva, ali se pretpostavlja da je broj negde oko 5.000.

Neša Travka, Nebojša Stamenović Neša Travka, Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

- Sve ove gljive koje vidite ovde, neke su jestive, neke nisu, ali su sve jako bitne za naš eko-sistem, za naše šume. Gljive su čuvari naših šuma, a naši lekari i antibiotici su proizvedeni od gljiva. U neku ruku gljive su naši krčmari, jer svo alkoholno piće, piva, vina, sve se to proizvodi od gljiva i treba da im zahvalimo -- kaže Sadiković i napominje da nije preporučljivo jesti više od 400 grama dnevno.

To nemaš nigde da kupiš

Šume su nam bogate gljivama, a mi to šutiramo. To ne možeš da kupiš nigde, a imaš da nabereš. Sve su gljive jestive, samo su neke jestive jednom.

Tartufi za siromašne

Posetioci su mogli da probaju mafine sa gljivom koja se zove judino uvo, da saznaju da je crna truba začinska gljiva i da je u Francuskoj zovu tartufi za siromašne, da je anisovka - pečurka koja miriše na anis, da ima i onih koje mirišu na beli luk, mogli su da nauče kako izgledaju ubrane, a ne gajene bukovače, šta su vilini klinčići, marmarijus koji mirišd na badem, da degustiraju pasulj bez zaprške sa gljivama i biljkama, da gljiva ćuranov rep ima dosta potencijala u borbi protiv raka grlića materice, a da je čaga koja živi samo na brezama...

Izložba gljiva, Niš Meša se čorba sa 100 vrsta gljiva, Printskrin: Youtube/Marka Žvaka

Srneća leđa, kao podloga za picu

Gljiva nazvana srneća leđa može da dostigne i pola metra, one se mariniraju i dobro "idu" upržene sa jajima, a može da se koristi i kao podloga za picu. Podmažete tepsiju, stavite gljivu i odozgo sve sastojke koje biste stavili na picu sa testom. Prethodno, ako je gljiva baš velika stavite je u vruću vodu da provri jedan "ključ". To ni Italijani nemaju.

Kažu upućeni, koja je gljiva jestiva

Onima koji nisu sigurni šta je šta u prirodi, šta je jestivo, a šta ne, evo i kratkog saveta: ako je gljiva slatkastog ukusa onda je jestiva. Ništa vam neće biti od probanja, jer ćete naravno, čim osetite ukus, gljivu pljunuti, ako je otrovna.

Pogledajte ceo prilog Marka Žvaka:

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf.rs / Marka Žvaka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    19. decembar 2019 | 08:22

    Jedan gram je potrebno da se otrujete ne ekspirimentisite berite samo one koje znate i nikad ne mesajte pečurke kad berete. Oprez nije na odmet.

  • Živac

    19. decembar 2019 | 11:40

    Bravo za Telegraf, odličan članak i video.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA