≫ 

Najbolja srpska naučnica rame uz rame s velikim imenima ruske nauke: Dizajniraće hranu za kosmonaute

Aleksandra Cvetanović iz Leskovca dobila je poziv od kolega iz Ruske akademije nauka

  • 4
Aleksandra Cvetanović Foto: Facebook

Dr Aleksandra Cvetanović iz Leskovca, srpska je naučnica koja se nalazi na listi stotinu najeminentnijih naučnika u svetu.

Aleksandru su Ministarstvo nauke Vlade Austrije i Institut za centralnu Evropu i Dunavski region, za izuzetne rezultate i doprinos farmaceutskom inženjerstvu,  proglasili najboljom mladom naučnicom u Srbiji za 2019. godinu.

Naučni je saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

Njen dosadašnji istraživački rad prepun je priznanja, citirala su je zvučna istraživačka imena današnjice.

Aleksandra Cvetanović, srpska naučnica Aleksandra je najbolja srpska naučnica, Printskrin: Youtube/RTV

Ona je za RTV otkrila da će po pozivu čuvenog ruskog "Lomonosova" uskoro učestvovati u "dizajniranju" hrane za buduće ruske kosmonaute.

- Imala sam tu veliku privilegiju da me kolege iz Ruske akademije nauka pozovu da, rame uz rame sa prestižnim imenima ruske nauke, radim na dizajnu hrane za ruske kosmonaute. Reč je o takozvanoj funkcionalnoj hrani. To je nov istraživački poduhvat, meni je novina i nešto što će mi doneti nove naučne pobede - rekla je Aleksandra.

Na pitanje da li ostaje u Srbiji, odgovara potvrdno.

- Srbija ostaje moja baza za sada, žeđ za znanjem me je vodila čitavim svetom. Prikupila sam određeni nivo znanja i osećam duboku potrebu da ga primenim u svojoj zemlji što kroz naučni, a nadam se i nastavni rad jer osećam da imam dovoljno i snage i energije da svoje znanje i enttuzijazam usmerim ka oblikovanju novih naučnih snaga Srbije - poručila je srpska mlada naučnica.

Inače, takozvana "kosmička hrana" stekla je veliku popularnost u Rusiji. Ona se, kako navode ruski mediji, najčešće priprema u tubama i konzervama i namenjena je kosmonautima tokom njihovih letova u svemir. Na kutijama je naznačeno da su to jela bez veštačkih boja, konzervanasa, aditiva, GMO.

Video: Ruski kosmonaut uzjahao usisivač i osvojio svemir

(Telegraf.rs/RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. januar 2020 | 09:46

    Svaka čast! Samo se pitam da li treba "uvek" neko prvi iz inostranstva da prepozna i da priznanje nasim naučnicima, našim ljudima koji su u nečemu uspeli. Da li kod nas postoji neko ministarstvo ili vladina agencija koji primaju platu i veliki novac iz budzeta da takve prepoznaju i postiču i naravno primenjuju u našoj privredi i razvoju naše zemje???!!!

  • Лицко

    2. januar 2020 | 07:43

    Респект ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA