• 12

Dr Uroš je radio u vrhunskoj laboratoriji u Cirihu, ali vratio se u Srbiju: "Ovde život ima dušu"

Kaže, nema tih para koje bi žalio kada zbog posla i daljine ne može da bude na momačkoj večeri svog prijatelja

  • 12

Ivanjičanin Uroš Glavinić, u 31. godini, doktorirao je na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Nakon stručnog usavršavanja na Univerzitetu u Bolonji i boravka 2017. i 2018. na Univerzitetu u Cirihu vratio se u Srbiju. Širok spektar interesovanja još od najmlađih dana bio je odskočna daska za uspeh koji je kasnije usledio.

Kaže - Švajcarska je idealna zemlja, u sekund je znao koliko će od kuće da putuje do posla i nazad. Ali, ni takvo društvo, dobra plata i standard za njega nisu bili dovoljni da ga zadrže.

- Švajcarska je ovde za nas ideal zemlje i u naučnom smislu, a i organizacionom, životnom, po pitanju standarda - priča Uroš.

Međutim...

- Ja sam od onih kojima je bitno da stvari imaju dušu i meni je lepa ta naša neposrednost, spontanost, pa i to cupkanje na stanici i to što možeš da kažeš zakasnio sam jer sam čekao prevoz. Tamo to ne možeš da kažeš, jer znaš u sekund kada ćeš stići. Ovde, kad izlaziš iz zgrade fakulteta dogovoriš se s kolegom da izađete na piće i ostanete i do jutra. Tamo se kafa pije 10 minuta, priča se i svako ide na svoje radno mesto - priča Uroš o strogoj radnoj disciplini.

Ali, iskustvo koje je stekao u inostranstvu za njega je veoma dragoceno. Sada, kada je na putu uspešne karijere u Beogradu, priseća se rada u Švajcarskoj.

Svi su se plašili zika virusa, a on je lovio komarce da ih zarazi

- Ispitivali smo mogućnost evropskih komaraca da budu vektori zika virusa. Profesorka koja je vodila projekat i ja hvatali smo komarce po čitavom Cirihu, izlegali ih u laboratoriji, veštački zaražavali živim zika virusom... Ali, mere predostrožnosti, zaštite, posebna odela, vazdušni tuš, laboratortije kakve gledamo u filmovima... - priseća se Uroš.

U veterinu se zaljubio još kao maturant. Za njega je to bilo nešto egzotično, budući da su porodična tradicija prava. Sada ima asistentsku platu na fakultetu, a uključen je i u razne projkete.

- Postoje ljudi koji me psuju kad sam se vratio, govore "Ma šta će ti duša, kad je tamo zarada super" - priča on.

Ali, kaže, nema tih para koje bi žalio kada zbog posla i daljine ne može da bude na momačkoj večeri svog prijatelja.

(Telegraf.rs/ Infoliga.rs)

Komentari

  • Zürii

    Ja sam iz ciriha..i decko je potpuno u pravu sta je napisao... mi smo ovde potpuno hladni ljudi.. egoisti i nemamo humor..ne zivi se kao u srbiji..mi neznamo sta znaci drustvo i familija. Svi koji zive u svajcarskoj jedva cekaju da dodju dole u srbiju zbog druzenja,familije i opustenja..milione ne zaradjujemo..nego zivimo kao i vi.. pametan je sto se vratio...

  • Danica

    Druže, ti nisi dobio papire, zato si se vratio, a ne što voliš Srbiju. Švajcarska je san snova od zemlje, dušu ima itekako, jer kad živiš u zemlji onako očuvane prirode, čistog vazduha i čistoće, pa još sve savršeno povezano najsavremenijim putevima i najmodernijim vozovima, a plata redovna, zdravstveni sistem najbolji, šta će ti bolji lek za dušu od toga. Istina, mora da se radi, ali i ovde moraš da radiš, ali tamo znaš za šta radiš i znaš za šta plaćaš zdravstveno, i na nuli da budeš, nikad franak da ne uštediš vredi, vredi samo živeti u onoj bajci od države

  • Danica

    Druže, ti nisi dobio papire zato si se vratio, a ne što voliš da živiš ovde. Švajcarska ima dušu itekako, kada živiš u ov

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima