• 35

Trivan pitao građane: Hoćete li čist vazduh ili da vozite sa evro 3 motorima? Hoćete li ložiti peći?

- Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni - istakao je ministar

  • 35

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da je na hitnom sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se preduzmu mere povodom zagađenog vazduha u više gradova u Srbiji. Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima, upitao je Trivan građane.

Goran Trivan je rekao da se na sastanku u Vladi razgovaralo o uzrocima zagađenja vazduha i merama koje treba da se preduzmu.

Na pitanje da li će biti preduzete konkretne, kratkoročne mere kao što se radi u Sarajevu i Severnoj Makedoniji, Trivan je odgovorio potvrdno. Kaže da se, ipak, nije razgovaralo o konkretnim merama, ali da je napravljena grupa koja će predlagati rešenja.

Komentarišući objave da je Beograd među najzagađenijim gradovima na svetu, Trivan je rekao da to zavisi od metodologije.

- Smeta mi kada se kaže da je Beograd najzagađeniji, nije najzagađeniji, ali jesmo zagađeni - istakao je ministar.

Ministar ističe da su podaci o kvalitetu vazduha transparentni i da svi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da ih vide.

- Svako ko hoće da vidi podatak o zagađenosti, može videti na sajtu Agencije i to je važno, jer ne treba da prenebregavate činjenicu da se informacije o kvalitetu ne kriju i svako ko hoće tumačenje može da ga dobija - rekao je Trivan.

Najavio je da je dogovoreno da institucije građanima daju uputstva kako da se ponašaju u slučaju zagađenja.

Šta je urađeno u Beogradu

Pre nego što je došao na poziciju ministra, Trivan je bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine. Na pitanje da li je tada Beograd imao strategiju, Trivan je rekao da je 2016. izrađen Plan kvaliteta vazduha.

U protekle četiri godine ugašene su 22 individualne kotlarnice, uvezeno je 90 autobusa sa evro 5 motorom, četiri traktora sa gorivom koje ne zagađuje, kao i šest električnih autobusa.

- To je dobar početak i važno je da se nastavi sa uvođenjem električnih autobusa, trolejbusa, a ako su vozila na ugljovodonik, ona moraju biti sa evro 5 ili evro 6 motorom - rekao je ministar.

Ministar je kritikovao lokalne samouprave jer nemaju izrađen plan i ne kontrolišu preduzeća koja zagađuju životnu sredinu. Naveo je i da nema dovoljno inspektora, ali da je o tome prethodnih dana razgovarao.

Građanima koji imaju kućne kotlarnice poručio je da treba da koriste energente koji nisu toksični i ne zagađuju vazduh, a da će država činiti sve što može da im pomogne.

- Hoćete li čist vazduh, ili da vozite sa evro 3 motorima, hoćete li ložiti svoje peći na upotrebljena ulja, što je kancerogeno, i gume, ili to neće činiti? - upitao je Trivan.

Zaključio je rečima da njegovo ministarstvo ne treba da bude na tapetu jer radi na tome da se poboljša stanje u životnoj sredini. Dobra stvar je, kaže, što je tema životne sredine dobila na značaju.

- Mali budžet, puno nerazumevanja, ali dobra stvar je što se digla javnost, građani i novinari nam pomažu da ova tema dobije na značaju - zaključio je Trivan.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs/ RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Steva

    Srbima je uvek neko kriv...te Amerika, te ovaj jadni Ministar Trivan...a sami sebe trujemo...sipamo loz ulje u kola, koristimo mokar i los ugalj....

  • Zoja

    Grejala bih se ja na struju ali je preskupa, da dovedem gas do kuće ne smem ni da pomislim koliko bi me koštao, ali bar sam sa uglja prešla na pelet i tako dala doprinos smanjenju zagađenja a kredit od 3500€ tek sam počela da otplaćujem na 72 meseca.

  • Q

    Tebe ministre vozi vladin auto a mene moj krs star 25 godina. I ti sada hoces da ja idem na posao biciklom da bi zaradio platu od 30000 dinara!?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima