≫ 

Hitan sastanak nakon Stefanovog ubistva u Smederevskoj Palanci: Ovo je prva u nizu ozbiljnih mera

Na Sednici je predloženo da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata, te da se zabrani prodaja alkoholnih pića posle 22 sata

  • 53
Stefan Filic Foto: Facebook/Stefan Filić, Shutterstock

Smrt mladića Stefana Filića iz mesta kod Velike Plane, kojeg je nasmrt pretukla grupa mladića posle izlaska, potresla je ne samo njegove prijatelje i porodicu, već i građane njegove i drugih opština.

Stefan je branio mlađeg brata i sa teškim povredama je prebačen u bolnicu gde je 30 sati proveo u komi, posle čega je preminuo. Zbog njegove smrti organizovane su i šetnje u Velikoj Plani, a opština - Smederevska Palanka, danas je organizovala sednicu Saveta po hitnom postupku, na kojoj je razmatrano unapređenje bezbednosti građana, dece, mladih, a prvenstveno maloletnih lica.

Stefan Filic , Velika Plana, ubijen Stefan Filić pretučen je nasmrt, Foto: Facebook/Stefan Filić

Ova sednica prva je u nizu ozbiljnih mera koje će se ubuduće primenjivati kako bi se zaštitila bezbednost dece i mladih.

Većina slučajeva koji se tiču remećenja javnog reda i mira u ovoj opštini, dogodila se u ranim jutarnjim satima od strane lica koja su pod uticajem alkohola, ustanovljeno je na sednici.

U većini slučajeva, prekršaji su izvršeni u ugostiteljskim objektima i na ulici ispred njih, najčešće za vikend. 

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, koji je sazvao sednicu, izneo je Predlog Odluke o promeni odluke radnog vremena ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Smederevska Palanka. Njime bi se smanjilo radno vreme svih ugostiteljskih objekata, petkom i subotom od 6.00 do ponoći, ostalim danima do 23 sata. Noćni klubovi radili bi od 21.00 do 2 sata posle ponoći.

Članovi Saveta jednoglasno su prihvatili tu inicijativu, a predlog je upućen članovima Opštinskog veća na razmatranje.

Ukoliko članovi prihvate predlog, on će biti prosleđen Skupštini na usvajanje. Skupština bi o ovom predlogu odluku trebalo da donese za mesec dana.

Smederevska Palanka, Sednica Održana Sednica u Smederevskoj Palanci, Foto: Opština Smederevska Palanka

- Rad većeg broja ugostiteljskih objekata redovno se kontroliše, a radnici policijske stanice, kao primarni organ zadužen za kontrolu uspostavljanja javnog reda i mira, svojim prisustvom preventivno deluju. Na današnjoj sednici smo predložili da se na svim maloprodajnim objektima, trafikama, marketima, benzinskim stanicama, zabrani prodaja alkoholnih pića od 22.00 časa, svim danima. Na ovaj način želimo preventivno da delujemo na negativnu pojavu narušavanja javnog reda i mira kao i na eventualno izvršenje krivičnih dela - rekao je predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

U pomenutim slučajevima, narušavanja javnog reda i mira i krivičnih dela sa elementima nasilja, nažalost, učesnici su bili i maloletnici. Da bi se uspelo u ovoj nameri i preventivno delovalo na bezbednost svih sugrađana, moraju i roditelji, u velikoj meri, da se uključe, složili su se članovi Saveta za bezbednost.

Na sednici je formirana Radna grupa koju će činiti, pored predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova policijske stanice u Palanci i predstavnici obrazovnih ustanova, roditelji i učenici. U narednom periodu u užem i širem centru grada biće pojačano prisustvo policijskih službenika.

Sednici su prisustvovali načelnik policijske stanice, sudija za prekršaje, direktor Centra za socijalni rad, svi direktori osnovnih i srednjih škola, republički i opštinski inspektori.

Podsetimo, pretpostavlja se da je Stefan sa bratom i drugovima bio u diskoteci tragične noći, a da se kobna tuča desila ispred lokala. Kako su mediji preneli, momci su bili u izlasku, a sve se desilo kada su krenuli kući. Grupa momaka, među kojima je bilo i maloletnika, napala je Stefanovog brata i počeli su da ga jure niz ulicu. Stefan se suprotstavio napadačima kako bi zaštitio brata i tada je pretučen nasmrt.

Održana povorka sa 1.000 ljudi

Juče je u Velikoj Plani održana povorka povodom smrti mladog Stefana na kojoj je prisustvovalo oko 1.000 ljudi. Njegov otac je opisao ukratko šta se dogodilo kobne noći u kojoj je Stefan do smrti branio svog brata i još jednog druga.

- Ponosan sam jer je uspeo da odbrani dva napadnuta maloletnika, od kojih je jedan moj sin od 16 godina. To su deca, huligani su prvo njih napali, on je samo stao i tražio da ih ne diraju. Probao je da ih odvuče, međutim, njega su, nažalost, unakazili. Spasio je decu, eto. I ponosan sam. Ne mogu dalje... - na ivici suza pričao je Nenad Filić.

Nenad Filić Otac ubijenog Stefana, Nenad Filić, Printskrin: Youtube/TvCentar

Kaže, njegov sin je bio dete kakvo bi svaki roditelj poželeo.

- Bio je spreman na sve, nije bio zahtevan, pomagao je i ocu na gradilištu, sve je postizao da uradi sam. Nikad ga nismo kontrolisali oko učenja, od prvog razreda samo je donosio petice - pričao je otac.

Stefan je sahranjen 6. februara na lokalnom groblju u Starom Selu, nadomak Velike Plane.

Video: Snimak prebijanja maloletnika u Vranju

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    10. februar 2020 | 19:46

    U Valjevu kafane rade do 6,7 ujutru. prijavis to komunalnoj policiji ,a komunalna policija prvo najavi vlasniku te kafane da ce oni doci po prijavi gradjana u tu kafanu. onda gazda svuda gasi svetlo, zakljucava kafanu..cim odu sve po starom, i tako godinama vec....niko im nista nemoze.

  • !!!

    10. februar 2020 | 19:45

    Gde je policija nocu???patrole ni na vidiku,negde se ugnjezde i cekaju smenu boli ih uvo da obilaze varos .To su sve neradnici dodju odrade vremenski platu i to je to.Ovde je odgovorna i policija

  • Viki

    10. februar 2020 | 19:47

    Gde su roditelji tih huligana? Oni snose najvecu odgovornost. Treba da ih je sram sto su takve skotove odgojili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA