• 60

Majka šestoro dece iz Alibunara privremeno lišena roditeljskog prava, a da li će krivično odgovarati

Kazna koja je propisana za ovakvo, protivpravno ponašanje na štetu maloletne osobe jeste do tri godine zatvora, kaže naš sagovornik

  • 60

Šestoro dece koja su živela sama u neuslovnoj kući u selu Kozjak kod Alibunara prebačeno je tokom noći u Dečje selo u Sremskoj Kamenici. Oni su bili zajedno, nahranjeni su, okupani i pregledani i svi su raspoloženi. Kako je Telegraf.rs nezvanično saznao, ona navodno neće odgovarati za zanemarivanje dece, jer je u drugom stanju. 

Majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja – jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost. Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro dece.

Kako je majka Klaudija Milutinović rekla za Blic, njoj je zabranjen prilazak deci i do daljnjeg ne može da ih vidi. Prema njenim rečima, deca su sinoć prešla u kuću kod babe, ali su odatle odvedeni nekoliko sati kasnije. Sve se desilo u prisustvu radnika Centra za socijalni rad Alibunara, vatrogasaca i policije. Kako je ona rekla, niko nije znao da će deca tada biti odvedena. Takođe, dodala je, ona u ovom trenutku nema pravo da ih viđa.

Majka Klaudija: Čekam odobrenje da vidim decu

- Htela sam sinoć da dođem da ih vidim, međutim dok sam ja stigla deca su već bila odvedena. Čekam odobrenje od Centra za socijalni rad da li mogu uopšte da vidim svoju decu - priča Klaudija za Blic i navodi da su joj deca rekla da žele da se vrate kući.

Kako je majka ranije izjavila za Kurir, nije tačno da ih je napustila i napomenula je da ne da decu. Ona je tada rekla da deca nikad nisu bila gladna i žedna, da je dolazila nedeljom i da su se čuli telefonom. Ona je u međuvremenu privremeno lišena roditeljskog prava, piše RTS.

- Desi se da budu gladni dan-dva k'o kod svakog. Nisam stvarno kriva ja, obratila sam se socijalnom. Bilo je toliko kuća po Kozjaku koje su prazne. Deca dve godine tako žive, niko im nije pomogao. Ne dam decu, ja se mučim s njima pet i po godina sama - izjavila je majka za Kurir.

Alibunar

Sami u kući u kojoj duva na sve strane, Foto: Vlade Dragić

Simić: Trudnice nisu oslobođene krivičnog gonjenja

Kako je za Telegraf.rs rekao advokat Ivan Simić, to što je žena trudna ne oslobađa je odgovornosti za bilo koje krivično delo. Trudnice, prema njegovim rečima, nisu oslobođene krivičnog gonjenja.

- Zapuštanje maloletnog lica od strane roditelja, usvojioca, staratelja ili drugog lica koje ima dužnost da se o njemu stara podleže krivičnoj odgovornosti isto kao i na primer samo zlostavljanje maloletnog lica. Kazna koja je propisana za ovakvo, protivpravno ponašanje na štetu maloletnog lica jeste do tri godine zatvora. Činjenica da je roditelj, to jest u konkretnom slučaju majka, u drugom stanju, nije osnov za isključenje krivičnog gonjenja - kaže za Telegraf.rs advokat Ivan Simić.

Advokat Ivan Simić

Ivan Simić, advokat, Foto: Privatna arhiva

Prema rečima našeg sagovornika, u slučaju pokretanja postupka za lišenje roditeljskog prava i stavljanje pod starateljstvo zapuštenih maloletnih lica, činjenica da je majka u drugom stanju je apsolutno bez značaja.

- Celishodnost krivičnog gonjenja u svakoj konkretnoj situaciji se može ceniti, ali sama, kao što sam napomenuo, činjenica trudnoće ne može biti od uticaja bilo kog postupka pa ni eventualno ova dva - napominje advokat Simić.

Majka već ima jednu krivičnu prijavu

Centar za socijalni rad u Alibunaru je majci ove dece izrekao korektivne mere, a zatim, u avgustu prošle godine, podneo krivičnu prijavu protiv nje za zanemarivanje dece. Majka je, prema rečima direktora ove ustanove, rekla da nema nameru da boravi u trošnoj kući u Kozjaku sa svojom decom.

Deca iz Alibunara

Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku sa decom, Foto: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu zaštitiu

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić boravio je u toku prepodneva u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, navodi se u saopštenju. Nakon jučerašnje posete Centru za socijalni rad Alibunar i vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Centra, izdat je nalog za hitno zbrinjavanje šestoro maloletnika.

Ostavljena deca, Alibunar

Ulsovi u kojima su deca boravila, Printskrin Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Vuletić je tokom prepodneva boravio sa decom i razgovarao sa direktorom i stručnim radnicima o prvim koracima adaptacije. Svih šestoro mališana smešteno je u jednu kućicu, u kojoj su dobro spavali, a nakon buđenja i doručka pregledani su i okupani. Deca se dobro osećaju, raspoložena su i, prema rečima stručnih radnika, kominikativna i lako ostvaruju kontakte sa drugom decom u Dečjem selu.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, ova mera je privremena, a u daljem postupku, nakon procena stručnih radnika i organa starateljstva – Centra za socijalni rad u Alibunaru, radiće se na utvrđivanju najadekvatnijeg rešenja za trajno zbrinjavanje ove dece. Mališani su pokrajinskom sekretaru rekli da su dobro spavali, doručkovali i da im je lepo. Vuletić je naglasio da su sva deca u jednoj kućici i da imaju uslove za normalan život.

O utvrđenim propustima i odgovornosti nadležnih, Pokrajinski sekretarijat će izvestiti javnost nakon kompletnog izveštaja inspekcijskog nadzora, koji se, prema Vuletićevim rečima, očekuje najkasnije za četiri do pet dana.

(Lj. R, J. V.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💔

    Kako sebe da smatram majkom onda kada ne mogu mojoj cerki da pomognem...

  • Siki

    Nije majka ona sto samo rodi, bitno je duhovno Majka biti.

  • Ax

    Sad kad ponovo rodi odma joj oduzeti i to dete. Svakom roditelju koji nije u stanju da svom detetu pružii malo dostojanstven živor treba oduzeti dete. Za mene je krivično delorađati dete, a neimativga čime nahraniti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima