• 6

Najnovije informacije o eutiroksu - Ministarstvo: Lek je u prometu. Merck: Povećane potrebe tržišta

Telegraf.rs dva puta pisao o nestašici leka za lečenje štitne žlezde; Iz Ministarstva zdravlja poručili da nisu odgovorni za problem u snabdevanju u proteklom periodu, a kompanija Merk koja snabdeva tržište tim lekom reagovala je na pisanje izjavom za medije najavljujući angažovanje dodatnih proizvodnih kapaciteta

  • 6

Nakon pisanja portala Telegraf.rs o nestašici leka eutiroks Ministarstvo zdravlja saopštilo je najnovije informacije da se lek nalazi u prometu i da ga ima u apotekama u svim dozama.

- Obaveštavamo javnost da su, prema najnovijim informacijama dobijenim od nosioca dozvole za lek eutiroks, farmaceutske kompanije Merck, novoproizvedene serije leka eutiroks u dozama od 25mcg, 50mcg, 75mcg, 100mcg i 150mcg uvezene i nalaze se u prometu, odnosno u apotekama, te nestašica nema - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Napominju da za problem u snadbevanju navedenog leka u prethodnom periodu nije bilo odgovorno Ministarstvo zdravlja, već dobavljač.

Inače lek eutiroks uzimaju pacijenti koji imaju smanjenu funkciju štitne žlezde.

U Ministarstvu zdravlja kažu da sve informacije o lekovima, zaštitnim maskama građani mogu dobiti na broj telefona RFZO 011/361 6 245.

Na ovu temu oglasila se i kompanija Merck koja snabdeva tržište lekom eutiroks.

- Kompanija Merck redovno snabdeva tržište Srbije lekom eutiroks i nastaviće da ga snabdeva - stoji u saopštenju.

- Kratkoročne deficitarnosti pojedinih doza leka eutiroks posledica su povećane potražnje na globalnom tržištu kao i u Srbiji. Trenutna deficitarnost posledica je stvaranja zaliha leka kod pacijenata. Kompanija Merk je na globalnom nivou preduzela sve neophodne korake i angažovala je dodatne proizvodne kapacitete tako da odgovori na povećane potrebe tržišta.

Dodatne količine leka eutiroks za Srbiju koje bi stabilizovale tržište očekuju se tokom marta. Razloga za zabrinutost nema, jer će kompanija Merck nastaviti redovno snabdevanje - navedeo je u saopštenju kompanije Merck.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    A Glukofaž

  • jebivetar

    Momentalni i u CH nema od 125 mg

  • Novi Sad

    Bila sam u apoteci Max na Bulevaru oslobodjenja u Novom Sadu,a bilo je Eutiroxa ,doza od 75 mcg.Ja koristim dozu od 50 mcg,nije ga bilo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima