Ja sam možda zaražena, ti verovatno, a on ima koronu: Koraci algoritma koji otkrivaju inficirane

U Srbiji postoje dva algoritma, kojima se služe naše zdravstvene službe, u otkrivanju potencijalno zaraženih korona virusom. Oba su postavljena na posebnom sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs, a Telegraf.rs prenosi iz njih ono što je najbitnije za nas građane

  • 8

U Srbiji još nema zaraženih novim korona virusom, a do sada je na ovu zaraznu bolest u našoj zemlji testirano 25 osoba. Kako bi se na vreme otkrili prvi oboleli, i sprečilo dalje širenje, lekari u našoj zemlji postupaju po algoritmima.

Ali šta je algoritam u ovom slučaju i šta on zapravo sadrži? U Srbiji postoje dva algoritma, kojima se služe naše zdravstvene službe. Oba su postavljena na posebnom sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs, a Telegraf.rs će preneti iz njih ono što je najbitnije za nas građane.

Jedan predstavlja aktivnosti koje se preduzimaju sa osobom kod koje je postavljena sumnja na infekciju korona virusom, a drugi sadrži korake za postupanje sa osobom kojoj je izdato rešenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor zbog moguće izloženosti ovoj infekciji.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

ALGORITAM 1 - za postupanje sa sumnjivom osobom 

On sadrži 6 delova. U prvom odeljku se tačno objašnjava šta je mogući, šta verovatni a šta potvrđeni slučaj zaraze korona virusom.

Moguć slučaj - je pacijent koji ima simptome teške akutne respiratorne bolesti - povišenu temperaturu, kašalj, i opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje, i kliničke manifestacije koje se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom. Takođe, takva osoba je putovala ili boravila u području gde postoji zaraza ovim virusom, 14 dana pre pojave simptoma.

Mogućim slučajem smatra se i pacijent sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću, koja ima najmanje još jedan kriterijum, odnosno koja je 14 dana pre pojave simptoma ili bila u bliskom kontaktu sa osobom kod koje je potvrđen virus ili je verovatno da ga ima, ili je radila ili posetila zdravstvenu ustanovu u kojoj su lečeni pacijenti koji imaju ili je verovatno da imaju COVID 19.

Verovatan slučaj -  je osoba kod koje je testiranje na novi korona virus bilo neodređeno.

Potvrđen slučaj - je osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija, bez obzira na kliničke znake i simptome.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

II  deo Postupak na graničnom prelazu pri ulasku putnika u Srbiju 

Svim putnicima koji dolaze iz zaraženih područja uručuje se zdravstveno upozorenje. Na aerodromima zdravstveno upozorenje uručuje aerodromsko osoblje svim putnicima prilikom izlaska iz aviona.

Na određenim kopnenim graničnim prelazima svim putnicima koji su boravili u zaraženom području u prethodnih 14 dana, ovo upozorenje uručuje granični sanitarni inspektor. Granična policija upućuje graničnom sanitarnom inspektoru putnike koji prijave da su boravili u takvim područjima u prethodnih 14 dana.

Tokom rada na uručivanju upozorenja radnik aerodroma je dužan da sve vreme nosi hiruršku masku preko usta i nosa, a odmah nakon prolaska svih putnika i članova posade, dužan je da opere ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Mora da vodi računa da pre pranja ruku ne dohvati lice, oči, niti druge predmete. Pre nego što opere ruke mora da skine masku i baca je u kantu za komunalni otpad.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

III deo Uspostavljanje zdravstvenog nadzora nad putnicima u međunarodnom saobraćaju

a) Skrining putnika merenjem telesne temperature

Termovizijskim kamerama koje su postavljene na aerodromu vrši se skrining radi otkrivanja putnika sa povišenom telesnom temperaturom iznad 37 stepeni. Ukoliko termovizijske kamere nisu dostupne ili nisu u funkciji, svim putnicima koji dolaze iz zaraženih područja, granični sanitarni inspektor meri  temperaturu beskontaktnim termometrom. 

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

b) Postupak sa putnicima koji imaju povišenu telesnu temperaturu do 38 stepeni

Putnike koji dolaze iz zaraženih područja ili su u prethodnih 14 dana boravili u zemljama gde ima zaraženih, a imaju temperaturu između 37 i 38, granični sanitarni inspektor intervjuiše u odvojenoj prostoriji. Putnik prethodno stavlja maska preko usta i nosa.

Inspektor zatim utvrđuje ima li znake bolesti organa za disanje  - curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, zatim, da li je imao kontakt sa osobom kod koje je potvrđena infekcija ili kod koje se sumnja da je ima, da li su radili, ili posećivali nekog u zdravstvenu ustanovu u kojoj su lečeni pacijenti sa korona virusom. Ukoliko inspektor utvrdi da su sva tri kriterijuma negativna, putniku izdaje rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor.

Prilikom uručenja rešenja, putniku se daje instrukciju o postupku nadzora sa zaokruženim brojem telefona i adresom nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje. Putnik se potom upućuje na pasošku kontrolu i ulazak u Srbiju.

Zdravstvena kontrola aerodroma Nikola Tesla Foto: Marko Jovanović

Ukoliko putnik ne ispunjava ova tri kriterijuma, ali ima znake respiratorne infekcije, granični sanitarni inspektor mu daje usmenu preporuku o primeni mera zaštite - nošenje maske preko usta i nosa, o javljanju lekaru nakon ulaska u Srbiju, i upućuje putnika na pasošku kontrolu.

Ukoliko putnik ima simptome i znake respiratorne infekcije i ima pozitivan jedan od preostala dva kriterijuma, inspektor mu nalaže da stavi hiruršku masku preko usta i nosa i stavlja ga u prostoriju za izolaciju. Potom granični sanitarni inspektor obaveštava epidemiološku ekipu, koja preduzima dalje mere u skladu sa ovim algoritmom i zakonom.

Korona virus Južna Koreja Foto: Tanjug/AP

c) Postupak sa putnicima koji imaju temperaturu 38 stepeni ili veću

Ukoliko putnik dolazi iz zaraženog područja, a ima temperaturu 38 ili više stepeni, bez obzira na prisustvo simptoma i znakova respiratorne infekcije, ili drugih kriterijuma iz definicije mogućeg slučaja, inspektor mu nalaže da stavi masku i stavlja ga u prostoriju za izolaciju. Obaveštava epidemiološku ekipu koja i u ovom slučaju preduzima dalje mere.

Tokom intervjuisanja putnika sa povišenom temperaturom, inspektor je dužan da sve vreme nosi hiruršku masku preko usta i nosa, kao i lateks rukavice za jednokratnu upotrebu. Odmah nakon završetka postupka sa putnikom, dužan je da opere ruke toplom vodom i sapunom pre i nakon skidanja rukavica u trajanju od najmanje 20 sekundi, vodeći računa da pre pranja ruku ne dohvata lice, oči, niti druge predmete.  Zatim opranim rukama skida masku sa lica, i nju i rukavice baca u kesu za infektivni otpad.

Video o korona virusu Ministarstva zdravlja Srbije Printskrin Youtube / Srulik Einhorn

IV  deo Izolacija osoba kod kojih je postavljena sumnja na infekciju 

Ukoliko se sumnja na infekciju postavi na aerodromu ili drugom graničnom prelazu kod putnika koji ulazi u Srbiju on se stavlja u prostoriju za izolaciju na aerodromu ili drugom graničnom prelazu uz obavezno nošenje hirurške maske preko usta i nosa, uz omogućeno pranje ruku toplom vodom i tečnim sapunom, obezbeđeno snabdevanje vodom i korišćenje zasebnog toaleta, do momenta dolaska sanitetskog prevoza. U prostoriji je potrebno da postoji kesa za infektivni otpad.

Epidemiološka ekipa po prijemu informacije od graničnog sanitarnog inspektora o postojanju sumnje na infekciju, obaveštava teritorijalno nadležnu službu hitne pomoći koja šalje vozilo sa ekipom radi transporta te osobe u izolaciju u nadležnoj klinici za infektivne bolesti ili infektivnom odeljenju opšte bolnice.

Ekipa hitne pomoći pre ulaska u prostoriju za izolaciju na aerodromu ili drugom graničnom prelazu stavlja zaštitne maske i rukavice, a skida ih prema utvrđenom postupku tek nakon završenog prebacivanja osobe u izolaciju. Tokom sprovođenja transporta, ekipa hitne pomoći treba da smanji kontakt sa osobom kod koje je postavljena sumnja na najmanju moguću meru, osim u situacijama kada je potrebno pružiti neodložnu medicinsku pomoć.

koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Nakon završenog transporta obolelog, prostor u kome je on prevožen se dezinfikuje.

Epidemiološka odmah nakon organizacije sanitetskog prevoza, telefonom obaveštava infektivnu kliniku o potrebi pripreme sobe za izolaciju.

Infektolog klinike za infektivne bolesti vrši pregled osobe kod koje je postavljena sumnja. Zajedno sa epidemiologom donosi odluku o potrebi uzimanja uzoraka za testiranje na korona virus. Infektolog donosi odluku o tome da li zdravstveno stanje osobe zahteva bolničko lečenje ili je moguće lečenje u uslovima kućne izolacije.

Ukoliko osoba ne zahteva bolničko lečenje, infektolog obaveštava epidemiologa koji nastavlja intervju sa pacijentom kako bi utvrdio da li u domaćinstvu obolele osobe postoje dovoljni uslovi za lečenje u uslovima kućne izolacije. Ukoliko epidemiolog proceni da ne postoje uslovi za kućno lečenje, predlaže lečenje u uslovima bolničke izolacije. U slučaju da postoje uslovi za kućno lečenje, poziva hitnu službu  da ga transportuju do kuće. 

Obolela osoba dobija uputstvo od epidemiologa da nosi zaštitnu masku preko usta i nosa i izbegava bliski kontakt sa zdravstvenim osobljem i drugim osobam tokom izolacije, transporta, sve do ulaska u kućnu izolaciju. I njemu i članovima domaćinstva se uručuju preporuke za sprečavanje prenošenja infekcije.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

V deo - Postupak sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju 

Neophodno je identifikovati putnike koji su sedeli dva reda ispred i iza mogućeg slučaja, i bočno po dva sedišta, kao i druge bliske kontakte -u domaćinstvu, na radnom mestu ili drug,) i staviti ih pod zdravstveni nadzor.

Кontaktom se smatra zdravstveni radnik ili druga osoba koja ispunjava jedan od sledećih uslova:

- da je negovala pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,

- da je radila sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano ,

- da je posećivala pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog,

- da je imala kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana,

-  da je putovala zajedno sa osobom inficiranom,

- da je boravila u istom domaćinstvu sa inficiranom osobom 14 dana pre pojave simptoma kod obolele osobe.

Pronalaženje kontakata je u nadležnosti graničnog sanitarnog inspektora i nadležnog epidemiologa, uz podršku aerodromskih vlasti i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Identifikacioni podaci uključuju najmanje sledeće: ime i prezime, adresa boravka/prebivališta u  Srbiji, broj telefona (ako je dostupan). Podaci se  što pre dostavljaju epidemiološkoj službi radi uspostavljanja zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana.

Zdravstveni nadzor nad kontaktima iz aviona 

- Ukoliko je osoba koja je identifikovana kao kontakt mogućeg slučaja prisutna na aerodromu – granični sanitarni inspektor izdaje rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, kao i pisanu instrukciju o postupku nadzora sa zaokruženim brojem telefona i adresom nadležnog instituta, koji  uspostavlja zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Ukoliko osoba koja je identifikovana kao kontakt sumnjivog slučaja nije prisutna na aerodromu - na zahtev epidemiologa, sanitarni inspektor izdaje rešenje osobi o stavljanju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana i uručuje ga osobi lično na adresu stanovanja.

Zdravstveni nadzor nad kontaktima iz drugog prevoznog sredstva na graničnom prelazu

- Svim putnicima, kao i vozačima koji su putovali u istom prevoznom sredstvu (autobus, putničko vozilo ili drugo vozilo) sa osobom kod koje je postavljena sumnja na infekciju odnosno koja je zaražena, granični sanitarni inspektor izdaje rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor.

Korona virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

ALGORITAM 2 -postupanje sa osobom kojoj je izdato rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor

Osoba kojoj je izdato rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u roku od 24 časa od ulaska u Srbiju mora da se javi epidemiologu..

Epidemiolog, pored uzimanja identifikacionih podataka od osobe, uzima i detaljnu epidemiološku anamnezu:

-  podatke o boravku u područjima gde su registrovani slučajevi korona virusom,

- podatke o kontaktu sa osobama koje su imale respiratornu infekciju izazvanu novim virusom ili nepoznatim uzročnikom,

- podatke o odlasku na pijace na kojima se vrši promet živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama,

- podatke o odlasku u zdravstvene ustanove u kojima je bilo registrovanih slučajeva obolenja.

Epidemiolog daje osobi pod nadzorom usmeno uputstvo o načinu praćenja zdravstvenog stanja i da se javi epidemiologu u slučaju pojave simptoma i znakova respiratorne infekcije, kao i da u tom sluačaju smanji kontakt sa drugim osobama u domaćinstvu ili na radnom mestu.

VIDEO: Pitali smo Beograđane da li se plaše korone: "Ja se bavim ninđicom, moj imuni sistem je 50x jači"

(LJ. R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    28. februar 2020 | 16:22

    Ljudi umiru mi se sprdamo kao da nike nista a nismo ni svesni dali i koliko je opasno

  • Tt

    28. februar 2020 | 17:02

    ,,... radnik na aerodromu je duzan da sve vreme nosi hirursku masku ... Zar nas vec nisu naucili da takva maska nije nikakva zastita ?

  • PRC

    28. februar 2020 | 17:45

    Samo vi ruke perite sapunom i ne sekirajtese. Kada prođe korona to iskustvo ćemo primeniti i da se zaštitimo od američkog uranijuma i plutonijuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA