≫ 

Nišlijka napravila neobičnu tortu o "Kosovskom boju": Obilić ubija Murata, a na njoj su i 2 poruke

- Srbija nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vetar - piše na torti

  • 22

Mirjana Živković godinama pravi torte, kako za svoje najbliže, tako i za takmičenja koja se tradicionalno održavaju u Nišu. Na sva tri koja su do sad održana - odnela je pobedu. Najveću pažnju privukla je svojom poslednjom tortom, nazvanom "Kosovski boj". Teška je 30 kilograma i Mirjana ju je sa suprugom i decom pravila tri dana i tri noći.

- Bila bi torta i veća, ali ne bi mogla da nam prođe kroz vrata. Moj suprug daje ideje za torte i, kao što vidite, uvek smisli nešto originalno. Ali kad mi kaže šta je smislio, svaki put mi dođe da padnem u nesvest. Gledamo da svaka naša torta bude neponovljiva - kaže Mirjana za Telegraf.rs.

Mirjana Živković, torte, Kosovski boj Scena iz filma "Kosovski boj"/ Foto: Mirjana Živković

Ova velika poslastica poslata je Ustanovi socijalne zaštite "Mara", a ostali slatkiši sa izložbe poklonjeni su udruženjima koja se staraju o deci i osobama sa posebnim potrebama i invaliditetom.

- Kada sam pravila ovu tortu, ideja mi je bila da prikažem sve najvažnije trenutke Kosovskog boja (iz narodne književnosti i filma), a to uključuje Kneževu večeru, govor Miloša Obilića na večeri, ubistvo Murata i juriš kneza Lazara. Ti trenuci naše istorije ne smeju se zaboraviti - kaže Mirjana za Telegraf.rs.

Mirjana Živković, torte, Kosovski boj Foto: Mirjana Živković

Dok je trajalo predstavljanje naše torte, sve vreme je išla pesma "Hriste Bože". 

- Likove na torti pravila sam po glumcima iz filma "Kosovski boj" - dodaje Mirjana.

Mirjana Živković, torte, Kosovski boj Foto: Mirjana Živković

Na fondanu je i velikim crvenim slovima ispisano: "Srbija nije šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vetar", kao i "Zavetujem se pred ovim hlebom i vinom, pred ovom živom slikom Isusa Hrista, na Kosovu ću sutra ubiti Murata".

Mirjana je i prethodnih godina imala zapažene nastupe, pa je tako jedne godine od šećera i čokolade napravila Mini i Miki Mausa u narodnoj nošnji. Druge je, pak, predstavila sve niške spomenike, uključujući i Ćele kulu.

Mirjana Živković, torte, Kosovski boj Ćele kula/ Foto: Mirjana Živković
Mirjana Živković, torte, Kosovski boj Mini i Miki Maus/ Foto: Mirjana Živković

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćoravi

    4. mart 2020 | 11:46

    Nevredi joj da ovim putem brani kosovo sto onda ne sidje dole akojoj je vec tolko stalo ja bih se sramotio da sam na njenom mestu

  • Mirjana

    4. mart 2020 | 10:51

    PRELEPO. Koliko volje i truda je trebalo uložiti u ovako oblikovanu tortu. Likovi su divno urađeni kao i poruke. Jako je to teško oblikovati sve te ličnosti i zaista drago mi je da je gospođa dobila nagradu. Vidi se da je tehniku pravljenja torti jako dobro savladala i da stalno pobeđuje na takmičenjima. BRAVO .

  • .

    4. mart 2020 | 11:47

    Umetnost zlatnih ruku....!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA