≫ 

Vodostaj 4 reke iznad upozoravajućeg nivoa, a kiša se tek sprema: Nove padavine i preko 20l po m2

Hidrološko upozorenje izdato za četiri reke, sutra prestanak padavina

  • 10
Prijepolje, Lim Foto: Wikipedia/Admir Veljovich

Vodostaji nekoliko reka u Srbiji u porastu su tokom 24 sata i prevazići će upozoravajuće nivoe. Zahlađenje sa kišom koje je spustilo današnju temperaturu i za 15 stepeni u odnosu na to koliko je u najtoplijem delu dana izmereno juče, biće pauzirano nakratko. Oblačno i kišno vreme "vraća se" u Srbiju već u petak i "opstaje" preko oba dana vikenda.

- Sutra je pauza. Imamo suv dan, pretežno sunčan. Novo naoblačenje stiže u petak. Tokom prepodneva u severnim krajevima, do kraja dana i u ostalim, očekuje se naoblačenje koje će mestimično usloviti kišu, tako da će se ta nova kišna epizoda produžiti na dane vikenda. U subotu i nedelju biće oblačno, mestimično sa kišom, u planinskim predelima sa snegom - najavio je meteorolog RHMZ Dragan Đurić.

On je za Telegraf.rs kazao da se najviše padavina očekuje u južnim, jugoistočnim i ponegde u centralnim predelima gde je moguće da ukupno padne i nešto preko 20 litara kiše po metru kvadratnom.

RHMZ, prognoza, hidrološka prognoza Foto: RHMZ

- Ne bi bilo iznenađenje, pogotovo na jugu i jugoistoku Srbije da padne 20 do 30 l/m2 - rekao je Đurić.

Na sajtu RHMZ objavljeno je hidrološko upozorenje za period od 4. do 5. marta u podnevnim časovima, iako se padavine tek očekuju u tri dana potom - petak, subotu i nedelju.

Vodostaji na Limu, Veternici, Jablanici, kao i na gornjem toku Južne Morave će biti u većem porastu naredna 24 sata sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa - upozorili su iz RHMZ-a.

Prolepšanje početkom naredne nedelje

U prvim danima predstojeće nedelje očekuje se suvo vreme.

- Početkom naredne sedmice ima izgleda da nekoliko dana, bar do sredine naredne sedmice, bude suvo vreme, u većini mesta pretežno sunčano. U tim danima padavine se ne očekuju. Uslovno govoreći, doći će do kraće stabilizacije vremena - Dragan Đurić.

Video: Svinja pluta po centru Beograda

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 656

    4. mart 2020 | 16:08

    Moja supruga je završila Poljoprivredni fakultet u Zemunu - Odvodnjavanje. Za 18 godina od kada je završila fakultet nikada niko nije raspisao konkurs za makar 1 radno mesto za stručnjaka za odvodnjavanje. Očigledno da srbiji takvi kadrovi ne trebaju jer mi nikada nemamo problem sa poplavama. Prema tome, ne sekirajte se jer poplava u srbiji neće biti narednih milion godina.

  • Vule

    4. mart 2020 | 16:16

    Znači eto nama poplava sad ćemo da vidimo dal smo naučili pouke od pre nekoliko godina i dal nam priroda ponovo vraća ono što smo mi njoj podarili (smeće u rekama)

  • Hidroelektrane Ne, poplave Da

    4. mart 2020 | 17:20

    Krece prolece, kise, izlivanja reka i poplave. Ne trebaju nam mini hidroelektrane, rekose neki strucnjaci. Bolje je kad ih neko drugi ima i izvozi nama struju koja ce biti papreno skupa kad nestane uglja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA