≫ 

Produžetak bolovanja svima za 30 dana: Nove mere Fonda zdravstva u doba korone

Zdravstvena ustanova odnosno zdravstveni radnik dužan je da građanina sa simptomima korona virusa primi na pregled i pruži mu potrebnu zdravstvenu zaštitu, odmah, bez odlaganja

  • 0
Lečenje kod kuće, doktor, pacijent Foto: Shutterstock

U skladu sa novonastalom situacijom i vanrednim stanjom u Srbiji zbog korona virusa, od kojeg je u našoj zemlji obolelo 65 osoba, i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) preduzeo je niz preventivnih mera za sprečavanje širenja COVID-a 19.

Tako će svima koji su na bolovanju ono biti automatski produženo 30 dana, obrasci iz 2019. godine za oslobađanje participacije važiće i dalje, elektronski recepti umesto 6 važiće 9 meseci, a svi oni koji imaju simptome korona virusa moraju biti pregledani bez obzira na to da li im je overena zdravstvena knjižica.  

- Osiguranicima koji se nalaze na bolovanju, koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za produženje bolovanja, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekarsku komisiju. Takođe, osiguranim licima kojima su za 2019. godinu bili izdati Obrasci UP-2, za oslobađanje od plaćanja participacije, isti će važiti i dalje - navodi se u saopštenju Fonda zdravstva.

RFZO je uputio, takođe, svim zdravstvenim ustanovama dopis u kojem se navodi da je u slučaju javljanja građanina kod koga postoje indicije da je zaraženo korona virusom, zdravstvena ustanova odnosno zdravstveni radnik zaposlen u toj ustanovi dužan da građanina primi na pregled i pruži mu potrebnu zdravstvenu zaštitu, odmah, bez odlaganja.

- Takođe, važenje E-recepta automatski je produženo sa 6 na 9 meseci. Time će građani moći da nesmetano preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije - dodaju u RFZO i ističu da pružanje zdravstvenih usluga na koje se odnosi gorenavedeno, ne sme biti uslovljeno overenom Karticom zdravstvenog osiguranja niti posedovanjem overenog specijalističkog uputa.

Republički fond za zdravstveno osiguranje preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja  bez dolaska u  filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, putem Kontakt centra na telefone: 0700/333-443 i 011/7350-900.

Video: Brnabić: Uvode se novčane kazne za prekršaj samoizolacije do 150.000 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA