≫ 

KBC "Dr Dragiša Mišović" danas prima prve pacijente zaražene koronom: Prebacuju ih iz Infektivne KCS

Direktor bolnice prof. dr Vladimir Đukić rekao je da bolnica raspolaže sa 400 postelja za odrasle i 80 kreveta na odeljenju dečje bolnice kao i dovoljnim brojem slobodnih respiratora

  • 2
KBC Dragisa Misovic, korona virus Printskrin: Google Street View

Kliničko bolnički centar "Dr Dragiša Mišović" danas će primiti prve pacijente zaražene korona virusom, saznaje Telegraf.rs u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako smo uspeli da saznamo, u ovu ustanovu biće prebačeni pacijenti iz Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. 

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Đukić kratko je samo rekao za Telegraf.rs da je ova bolnica spremila dovoljno kapaciteta.

Gostujući na TV Prva on je precizirao da "Dr Dragiša Mišović" aspolaže sa 400 postelja za odrasle i 80 kreveta na odeljenju dečje bolnice kao i dovoljnim brojem slobodnih respiratora.

- U ovoj fazi imamo kapacitete i dovoljno slobodnih respiratora. Kapaciteti su osposobljeni, a tu su i aparati za anesteziju i respiratori najnovije generacije - rekao je Ðukić gostujući na Tv Pink a prenosi Tanjug.

Dodao je da kapaciteti na Infektivnoj klinici što se tiče zbrinjavanja pacijenata obolelih od korona virusa još nisu popunjeni te da se danas u bolnici "Dragiša Mišović" koja je pored nje, određena za prijem obolelih od korona virusa, ne očekuju pacijenti koji zahtevaju mehaničku ventilaciju.

Dr Ðukić ističe da je samoizolacija najbolja mera da se spreči širenje i masovnije oboljevanje od korona virusa i da je veoma važno da se građani pridržavaju saveta lekara i disicplinovano ponašsaju.

korona virus, koronavirus, Manila, Filipini Foto: Tanjug/AP

Istakao je da u epidemiolozi u novonastaloj situaciji odigrali ključnu ulogu u "kupovini vremena" i produžavanju prvog talasa oboljevanja, a Infektivna klinika izuzetnim angažovanjem tome da se napravi dobra trijaža i terapijski pristup.

Napominje i da je važno da se poštuju mere i građani što je moguće više smanje kontakte i budu u samoizolaciji, kako bi se sprečio veći talas oboljevanja.

- Ranije je bio najveći patriotizam da ljudi izlaze na trgove i ulice, a sada je najveći patriotiozam da sede kod kuće, prate medije, i slušaju strogo instrukcije lekara - rekao je Ðukić i dodao da je zaštita zdravstvenih radnika takođe prioritet.

On je pohvalio entuzijazam i radni angažman medicinara ističući da se svakodnevno javljaju kolege i iz drugih ustanova sa željom da pomognu.

- Naša obaveza je da zdravstveni sistem i radnike zaštitimo da bi sistem mogao da funkcioniše - poručio je Ðukić.

Kina, dezinfekcija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Pelemiš: Zaraženi koronom biće u izdvojenim zgradama

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš istakao je da će bolesnici koji imaju korona virus uvek biti smeštani u izdvojene zgrade i nikada neće biti u istoj zgradi sa drugim bolesnicima.

- Naravno da nećemo uvoditi bolesnike koji imaju korona virus u bolnice gde ima drugih bolesnika. Bolnice će biti potpuno ispražnjene, neće u njima biti nijednog pacijenta koji boluje od druge bolesti. Oni će biti premešteni u druge zdravstvene ustanove - objasnio je on.

Pelemiš je kazao da postoje bolnice sa posebnim zgradama, kao na primer, upravo KBC "Dr  Dragiša Mišović" i Zemunska bolnica.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS sinoć je bio 31 pacijent, a s obzirom na to da od jutros imamo 8 novoobolelih, danas ih je više. U Srbiji je korona virus potvrđen kod 97 osoba. 

Video: Pelemiš: Svako ko je na respiratoru je životno ugrožen, ali ne mora da znači da će da umre

( LJ. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olga

    19. mart 2020 | 13:09

    Idea na Dorćolu danas u 11h: nakmanje 50 kupaca u prodavnici, gužva na kasama, retko ko ima masku. Kasiri izloženi, bez maski... Trebaće nam mnogo postelja za obolele, ako se hitno ne opametimo!

  • Deki

    19. mart 2020 | 13:17

    Vrhunsko osoblje i stvarno organizovani,lezao u oktobru na intezivnoj.Sve pohvale

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA