≫ 

Kuda idu beskućnici i deca sa ulice tokom vanrednog stanja i policijskog časa? Ovo su jedina rešenja

* Dnevne socijalne usluge u sistemu socijalne zaštite trenutno su blokirane * Prihvatilišta rade, svratišta ne * Nijedno dete neće ostati na ulici *

  • 4
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Po uvođenju vanrednog stanja, zatvaranju vrtića, škola, fakulteta, studentskih domova, sportskih i kulturnih centara, dela službenih prostorija; zatim po orgraničenju rada ugostiteljskih objekata, broja osoba u zatvorenom na 50, zaključno sa zaposlenima, kasnijim uvođenjem policijskog časa kojim se starijima od 65 godina ograničava kretanje u potpunosti, a mlađima od toga u periodu od 20 do 5 časova ujutro, pitali smo se na koji će način funkcionisati usluge svratišta i prihvatilišta, te na koji će način odluke donesene u cilju suzbijanja pandemije virusa biti primenjene na beskućnike.

Tim povodom obratili smo se gradskom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu sa pitanjem da li je određeno gde će beskućnici biti smešteni ili na koji će se drugi način regulisati njihov status u predstojećim danima. Pitali smo na koji će se način shodno merama suzbijanja virusa biti regulisan rad svratišta i prihvatilišta u Beogradu.

Sekretarijat za socijalna pitanja: Prihvatilišta rade

U odgovoru na ta pitanja, saopštili su nam da Prihvatilište za odrasla i stara lica, prihvatilište za decu i prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja funkcionišu kao i do sada, ali da se prijem novih korisnika vrši isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju i smeštanje u 14-dnevni karantin.

Ustanove socijalne zaštite Grada Beograda koje u svojoj nadležnosti imaju zbrinjavanje građana Prihvatilište za odrasla i stara lica, prihvatilište za decu i prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja, obavljaju svoju delatnost kao i do sada bez prekida - saopštili su iz Sekretarijata za Telegraf.rs uz napomenu da su u komunikaciji sa Gradskim štabom za vanredne situacije, te da će i u narednom periodu postupati u skladu sa dobijenim preporukama.

Objasnili su nam i da je zbog suzbijanja pandemije dat nalog o zabrani poseta ustanovama koje su u nadležnosti Sekretarijata, kao i pružaocima usluga.

- Takođe nalog je i da se ograniče boravci i kretanja lica van sistema socijalne zaštite, prijem novih korisnika isključivo uz zdravstvenu dokumentaciju i smeštanje novoprimljenih korisnika u preventivni 14-dnevni karantin - poručili su.

Saopštili su nam i da se besplatni obroci za materijalno ugrožene korisnike isporučuju bez prekida, kao i do sada, te da se građani mogu javiti kol centrima pri gradskim opštinama, pre svega pozivajući starije od 65 godina, koji, kako su naveli, imaju potrebu da im se na kućnu adresu dostave osnovne životne namirnice ili lekovi.

Svratišta ne rade

Istim povodom obratili smo se i ustanovama koja pružaju neke od socijalnih usluga na teritoriji grada. Kako smo saznali iz svratišta, nijedno od tri beogradska sada trenutno ne radi.

Od tri svratišta u Beogradu, dva vodi Udruženje građana Centar za integraciju mladih. Mina Lukić iz te NVO rekla nam je da su zatvarajući prostorije od 17. marta i na Zvezdari i na Novom Beogradu postupili u skladu sa preporukama gradskog Sekretarijata.

Ujedno, sami su procenili da bi bilo najbolje da njihovi korisnici ostanu kod svojih kuća, kao što je preporučeno svim građanima.

- Život u naselju iz kojih svraćaju naša deca je mnogo komplikovaniji od uobičajenih i ukoliko bi se desilo da u takvim naseljima izbije zaraza pitanje je da li bi oni imali pristup zdravstvenoj zaštiti. Oni koji su ugroženi inače, u ovakvim situacijama bivaju još ugroženiji. Obratili smo se Sekretarijatu i Ministarstvu za socijalni rad dopisom da se na neki način obrati pažnja na decu i odrasle koji žive u neformalnim naseljima u Beogradu, s obzirom na to da svega nekoliko nevladinih organizacija svraća u ta naselja.

Mi smo u prethodnim danima delili higijenske pakete i pakete hrane i napravili smo raspored toga kako ćemo telefonski stupati u kontakt sa decom, upravo da ne izgubimo kontakt. Važno je da možemo u njihovo ime reagujemo, da ih eventualno posavetujemo... - objasnila je ona.

Kako je nam je rekla, preporuka o trenutnom obustavljanju rada važi za dnevne usluge u sistemu socijalne zaštite.

- Preporuka Sekretarijata za socijalnu zaštitu se odnosila na dnevne usluge u sistemu socijalne zaštite, svratište je dnevna usluga. Mesta kao što su domovi za decu, prihvatilišta... dobili su drugačija uputstva za ovu situaciju. Oni ne mogu da se zatvore, jer to su prosto mesta u kojima deca žive - kazala je.

Video: Priča majke i sina koji žive u kolima pogodila Beograđane: Svaki dan ćemo im donositi hranu

Dodatne mere zaštite za novu decu

Da je tako, potvrdila nam je i direktorka Prihvatilišta za decu mlade Danijela Stajković, u kojem pružaju obe usluge, ali je usluga svratišta trenutno stopirana, jer bi to, kako kaže, bio ozbiljan zadatak za ustanove koje sporovode socijalnu uslugu.

Objasnila je da to ima veze da rizikom od širenja zaraze novim korona virusom, te da su uvedene dodatne mere zaštite.

Nijedno dete, što se nas tiče neće ostati na ulici. Svako dete će dobiti pomoć, samo je potrebno da mi imamo i dodatne informacije za tu decu. Ako bi nam iz nekog Centra za socijalni rad javili da postoji dete u problemu, u uličnoj situaciji, mi bismo postupili po svim procedurama koje su u prihvatilištu.

Dodata je samo mera zaštite. Svi dolaze sa Centrom za socijalni rad i sa dokumentom iz nadležnog doma zdravlja gde se detetu meri temperatura, gde se obavlja intervju, poslušaju mu se pluća, a ukoliko je dete u riziku od obične prehlade ili gripa, daje mu se terapija i dete se dovodi kod nas. Zato što je velika grupa dece, ono se smešta u posebno određene prostorije za 14-dnevnu izolaciju, sve prema preporukama - objasnila nam je dodajući da je reč o grupi koja trenutno broji 40 dece.

Šta sa beskućnicima?

Da oni kojima je ulica dom tek sada imaju problem govori priča operske pevačice Lidie Deak (71) i njenog sina, profesionalnog plesača po imenu Nikolai Radev (48). Njih dvoje već osam meseci žive na ulici, ali prekjuče im je, dok su boravili u parkiranom autu, neposredno pre policijskog časa prišla policija i rekla da tu ne mogu ostati posle početka zabrane kretanja, koja traje sve do jutarnjih sati.

Objasnili su im da će morati da ih odvedu u prihvatilište ili zatvor, a kako je ova situacija rešena čitajte na linku.

Video: Srpska pevačica pred početak policijskog časa sklonila majku i sina sa pumpe na kojoj su živeli

(B. Petrović - b.petrovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    20. mart 2020 | 13:02

    Svako ima pravo na život to piše u Ustavu Republike Srbije! O tim ljudima koji ne maju kuću potrebno je naći rešenje!

  • .

    20. mart 2020 | 11:12

    Ovo su tizni zivoti....Pomozite im....!!!

  • neki

    20. mart 2020 | 11:08

    A migranti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA