≫ 

7 novih mera po kineskom modelu u Srbiji za borbu protiv korona virusa

* Korona virus je u Srbiji odneo 3 života * Obolelo je 249 osoba

  • 15

Srbija počinje da primenjuje kineski model u borbi protiv korona virus.  On podrazumeva pre svega masovno testiranje i potpunu izolaciju i lakše obolelih od COVID-a. To je na večerašnjoj konferenciji za novinare kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanaka sa kineskim lekarima

Tim od šest medicinskih eksperata iz Kine, koji je u subotu došao da pomogne Srbiji u borbi protiv korona virusa, pohvalio je sve što je naša zemlja preduzela. Oni će pomoći u svim ključnim fazama borbe s opasnim virusom, od prevencije do detekcije Covida 19, uspostavljanja dijagnoze, medicinskih protokola, lečenja, borbe s komplikacijama bolesti....

Oni su danas prisustvovali nizu sastanaka sa našim lekarima kao i Kriznom štabu gde su predložili niz mera koje Srbija mora da preuzme da bi se izborila sa koronom.

Predsednik Vučić je naveo da su razgovarali o tri stvari:

- Jedna, kako i na koji način da zdravstveno napadnemo virus, drugo su dodatne mere koje moramo da preduzmemo, i treća su ekonomske mere i šta je to što treba da se uradi kako bi se olakšala kriza - rekao je Vučić.

Sedam novih mera u borbi protiv korone 

1. Masovna testiranja 

Kada je reč o merama, istakao je da će Srbija da promeni pristup, te da će početi masovna testiranja. 

- Promenićemosvoj pristup i krenućemo na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećamo testiranje za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana.  U međuvremenu dobićemo nove testove i ljude koji mogu da sprovedu te testove - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je prihvatila kineski model.

- Mnoge zemlje su se trkale kako da najbolje odigraju politički. Ovo je jako teško i imaćemo mnogo problema u tehničkom smislu, ali borićemo se duplo snažnije nego do sada. Trudili smo se uz nadzor stručnih ljudi, da pandemijsku krivu usporimo, ali da virus suštinski nije bio napadnut. To je kao kada imate gangrenu na nozi, i vi je odsecate, ali ona raste na drugoj strani, i dodaje da je pitanje trenutka kada ćete da izgubite nogu. Treba da testiramo što više ljudi. Da uhvatimo i deo skoro zdravog tkiva i tada će organizam biti totalno zdrav - istakao je on. 

Konferencija Korona Virus, Aleksandar Vucic Printskrin: Tanjug

2. Policija će kontrolisati sve u izolaciji

Predsednik je rekao da će policija kontrolisati sve koji su u izolaciji, kao i da će biti striktna izolacija za svakog obolelog

- To moramo da postignemo ukoliko ne postignemo imaćemo Italiju, Španiju, zato je bolje da mi krenemo u napad - rekao je Vučić.

3. Dobro je što je policijski čas produžen

Predsednik je kazao da su Kinezi rekli da je dobro što smo produžili policijski sat, i otkrio da on za sada neće da se povećava. 

- Nećemo povećivati i dalje policijski sat, ali ćemo raditi nešto drugi.

4. Trijaža pacijenata i bolesnika

- Imaćemo trijažu pacijenata i bolesnika. Lakše bolesnike ćemo smeštati u posebne bolnice. Kako bi brzo ulazili i izlazili odatle. Neće više postojati mogućnost da se prekrši samoizolacija. Kazna će biti od 3 do 12 godina zatvora.Vojska će za jedan dan postaviti 3.000 kreveta na Sajmu. Zatim idemo na srednje bolesnike, gde ćemo koristiti neinvazivne respiratore koje moramo da nabavimo, i one gde će nam trebati najveća stručnost, za invazivne respiratore i koji će biti smešteni na Infektivnoj, KBC "Dr Dragiša Mišoviću", VMA i Zemunskoj bolnici.

Testovi na korona virus foto: printscreen/youtube/Wall Street Journal

5. Proizvodnja leka protiv malarije koji pomaže u lečenju korone 

Sa Kinezima se razgovaralo i o terapijskim protokolima. Kako je preneo predsednik, oni su našim stručnjacima rekli da je dobro što koriste lek protiv malarije. Najavio je i da će ga Srbija proizvoditi.

- Oni su rekli našim lekarima šta je dobro i spremni su da pomognu i sa svojom tradicionalnom medicinom - kazao je Vučić.

O  savetima kineskih stručnjaka pričalo se i juče:

6. Zaustavljanje rasta obolelih za 29 dana

Tako je ministar zdravlja Zatibor Lončar rekao da su oni istakli da je potrebno 29 dana da bismo, u slučaju da se pridržavamo sadašnjih mera, došli do situacije da nam ne raste broj novih slučajeva korona virusa.

7. Testiranje 1 pacijenta više puta

Doktor Branimir Nestorović iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj kazao je da mu je kolega iz Kine rekao da je imao pacijenta koji je tek posle 6. puta testiranja  bio pozitivan.

Doktor Predrag Kon, epidemiolog kazao je ranije danas da su od kineskih eksperata imali mnogo toga da nauče, ali da su i oni prihvatili da postoje razlike između situacije u Srbiji i Kini.

Kazao je da Kinezi imaju iskustvo da izolacija kod kuće dovodi do prenošenja virusa i vrlo snažno preporučuju da svi moraju da se izoluju.

- To ćemo uzeti u razmatranje - objasnio je Kon.

SRIJA KINA AVION POMOC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ko su stručnjaci iz Kine 

Kineski stručnjaci došli su iz provincije Guangdong, koja je pokazala veoma zapažene rezultate iz borbe protiv opakog virusa. U ovoj provinciji sa 115 miliona stanovnika u ovoj provinciji,  obolelo je 1.407 osoba, umrlo osam, a izlečeno 1.325 ljudi..

Vođa tima je Guo Jubiao, direktor Odeljenje za plućnu i kritičnu medicinu, Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Iat-sen. On je direktno bio uključen u proces lečenja nekoliko pacijenata s korona virusom iz Vuhana.

Drugi član tima je Ksiong Jan, zamenica direktora odeljenja za vanredne situacije prve bolnice Zhongshana. Ona je i zamenica direktora Sektora za vanredne situacije i katastrofe u Udruženju za upravljanje zdravstvom Guangdonga i zamenik direktora Odbora za starije. Za vreme epidemije, Ksiong Jan je bila zamenik lidera bolničke antiepidemijske grupe, bila je odgovorna za formiranje timova za hitne slučajeve i edukaciju antiepidemijskog tima u bolnici i na području Vuhana.  Istovremeno je organizovala odeljenje za vanredne situacije i uspostavljanje procesa, obuku osoblja i kontrolu kvaliteta. Ima visoko praktično znanje u ranom otkrivanju, dijagnostikovanju, izolaciji i lečenju novog virusa.

Doputovao i Hou Kailan, direktor Odeljenja za psihologiju i psihijatriju Narodne bolnice provincije Guangdong.

Tim čini i Peng Zikiang, zamenik direktora odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i Long Kisui s odeljenja za kontrolu i prevenciju AIDS-a u provincijskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Guangdong.

Srpskim lekarima će pomoći i Lin Bingliang, zamenica direktora Odeljenja za zaraze Treće pridružene bolnice Sun Iat- Univerziteta.

Video: Preminula žena (60) od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Er

    23. mart 2020 | 21:24

    Zar je trebalo da prodje 20 dana i da dodju Kinezi da nase neznalice shvate da svi pozitivni moraju da se stave u izolaciju da nebi ukucane zarazili.

  • DD

    23. mart 2020 | 20:28

    Oduševljen sam porukom Kineskih studenata Srbiji. Lepo bi bilo da i naši studenti uzvrate nekom sličnom porukom našim našim prijateljima Kinezima.

  • Baki & Srki

    23. mart 2020 | 21:11

    Kad sve ovo prodje a dace Bog bice tako, ovom narodu Kine se trebamo svi zahvaliti i nasem predsedniku sto cine za nas narod, zivi bili hvalavam za sve, zivjela Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA