• 9

Potresna poruka lekara koji brinu o najteže obolelim: Mi smo poslednji nasip. Iza nas više nema ko

Janković kaže da su se anesteziolozi intenzivisti školovali i spremali za ovakvu situaciju, ali su se nadali da do nje neće doći

  • 9
dr Radmilo Janković

Foto: Facebook, Youtube/RTV Krusevac

Izazov je veliki i prebrodićemo ga zajedno. Klinički centar nema boljih ni kompletnijih lekara od nas. Mi smo poslednji nasip. Iza nas više nema ko. Srećno! - ovu poruku je kroz viber grupu uz raspored prvopozivajućih ekipa svojim kolegama uputio Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, neposredno pre njihovog ulaska na odeljenje intenzivne nege gde su ih čekali prvi najteže oboleli od korona virusa.

Janković kaže da su se anesteziolozi intenzivisti školovali i spremali za ovakvu situaciju, ali su se nadali da do nje neće doći.

- Teška respiratorna insuficijencija je završna i najteža faza oboljenja od Covida 19. Pacijenti umiru upravo zbog kritične razmene gasova u plućima. Jedini lekari koji u Srbiji mogu pomoći u takvoj situaciji su upravo anesteziolozi – intenzivisti, posle njih, nažalost, nema nikog drugog. Upravo su i u Italiji i Španiji anesteziolozi pod najvećim pritiskom i najveći broj lekara, koji je nažalost preminuo boreći se za najteže pacijente, su pripadnici ove specijalnosti – kaže Janković.

Prvi najteže oboleli na Kliniku za anesteziju je stigao u subotu ujutro, zbog čega Janković tri dana nije odlazio kući.

- S obzirom na rizik pod kojim se leče ovi pacijenti, nisam želeo da ostavim svoje kolege. Ima puno posla u upravi Kliničkog centra, morala se organizovati selidba kompletnih klinika, prebacivanje respiratora i ostalih uređaja kako bi prijem najtežih pacijenata bio efikasan. Mi ovde zbrinjavamo sve obolele iz čitave jugoistočne Srbije i srpskih sredina Kosova i Metohije – objašnjava Janković.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš

Foto: Privatna arhiva

Kaže da je veoma ponosan na svoj kolektiv.

- Moji ljudi su disciplinovani, i lekari i medicinske setre naviknuti su na velike izazove, naporan rad i disciplinu. Ti najteži pacijenti nakon nas, nemaju više nikog drugog - kaže lekar.

Priznaje, da sve manje ima vremena za privatni život, a to kratko slobodno vreme iskoristi da se informiše o iskustvima svojih kolega u borbi sa smrtonosnim virusom.

- Pratim stručnu literature na internetu, poslednje preporuke i iskustva u lečenju pacijenata obolelih od ove infekcije. Ono malo vremena što preostane provedem sa sinovima, kad stignem dohvatim se gitare i klavira sa njima - zaključuje Janković.

Video: 11 lekara i medicinskih sestara iz KC Niš zaraženo koronom: Vodili smo bitku za život koleginice

(D. K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    Svaka čast za prof Jankovića! On i njegove kolege su na visini svakog zadatka, podjednako posvećni svakom pacijentu. Skoro sam bila pacijent jedne klinike koja je u novom KC Niš, i pored hirurga koji su mi uradili operaciju, lekari anesteziolozi su me svakodnevno obilazili i pratili moje stanje nakon intervencije. Zbog ove situacije nisam imala prilike da im se zahvalim lično, zato im sada dajem maximalnu podršku u ovoj veoma teškoj borbi.

  • Mare

    Znali smo to i sami. Svaka cast svakom ko posteno radi svoj posao ...

  • Marija P.

    Loše planiranje zdravstvenog kadra poslednjih 15-20 god, dovelo je do ogromnog deficita specijalista. Pa zabrana zapošljavanja... Nisu čak odobravali ni volonterske specijalizacije. Cena grešaka je ogromna. Sestara je bilo na birou, čekale su posao i 10 godina, odlazile na zapad jer nemaju posao, a u bolnicama ih je premalo i u redovnim uslovima, a sada i da ne pričam. Greške, greške...a cenu plaćamo SVI.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima