≫ 

Potresna poruka lekara koji brinu o najteže obolelim: Mi smo poslednji nasip. Iza nas više nema ko

Janković kaže da su se anesteziolozi intenzivisti školovali i spremali za ovakvu situaciju, ali su se nadali da do nje neće doći

  • 9
dr Radmilo Janković Foto: Facebook, Youtube/RTV Krusevac

Izazov je veliki i prebrodićemo ga zajedno. Klinički centar nema boljih ni kompletnijih lekara od nas. Mi smo poslednji nasip. Iza nas više nema ko. Srećno! - ovu poruku je kroz viber grupu uz raspored prvopozivajućih ekipa svojim kolegama uputio Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, neposredno pre njihovog ulaska na odeljenje intenzivne nege gde su ih čekali prvi najteže oboleli od korona virusa.

Janković kaže da su se anesteziolozi intenzivisti školovali i spremali za ovakvu situaciju, ali su se nadali da do nje neće doći.

- Teška respiratorna insuficijencija je završna i najteža faza oboljenja od Covida 19. Pacijenti umiru upravo zbog kritične razmene gasova u plućima. Jedini lekari koji u Srbiji mogu pomoći u takvoj situaciji su upravo anesteziolozi – intenzivisti, posle njih, nažalost, nema nikog drugog. Upravo su i u Italiji i Španiji anesteziolozi pod najvećim pritiskom i najveći broj lekara, koji je nažalost preminuo boreći se za najteže pacijente, su pripadnici ove specijalnosti – kaže Janković.

Prvi najteže oboleli na Kliniku za anesteziju je stigao u subotu ujutro, zbog čega Janković tri dana nije odlazio kući.

- S obzirom na rizik pod kojim se leče ovi pacijenti, nisam želeo da ostavim svoje kolege. Ima puno posla u upravi Kliničkog centra, morala se organizovati selidba kompletnih klinika, prebacivanje respiratora i ostalih uređaja kako bi prijem najtežih pacijenata bio efikasan. Mi ovde zbrinjavamo sve obolele iz čitave jugoistočne Srbije i srpskih sredina Kosova i Metohije – objašnjava Janković.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš Foto: Privatna arhiva

Kaže da je veoma ponosan na svoj kolektiv.

- Moji ljudi su disciplinovani, i lekari i medicinske setre naviknuti su na velike izazove, naporan rad i disciplinu. Ti najteži pacijenti nakon nas, nemaju više nikog drugog - kaže lekar.

Priznaje, da sve manje ima vremena za privatni život, a to kratko slobodno vreme iskoristi da se informiše o iskustvima svojih kolega u borbi sa smrtonosnim virusom.

- Pratim stručnu literature na internetu, poslednje preporuke i iskustva u lečenju pacijenata obolelih od ove infekcije. Ono malo vremena što preostane provedem sa sinovima, kad stignem dohvatim se gitare i klavira sa njima - zaključuje Janković.

Video: 11 lekara i medicinskih sestara iz KC Niš zaraženo koronom: Vodili smo bitku za život koleginice

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor V.

    26. mart 2020 | 08:19

    Napred Jankovicu,i svako Vam dobro od Boga i ljudi. Neizmerno Hvala,sto svoje zivote rizikujete zbog nas svih gradjana,i zelim Vam puno,puno,puno uspeha u radu. Takodje se nadam,da ce ova drzava,i sve drzave u svetu,napokon shvatiti znacaj Vas lekara u društvu,i tako se prema Vama u budućnosti i ophoditi. Kao prema Vitezovima,što ste sada svakako pokazali i da jeste. Zdravo bili Junaci.

  • Marija P.

    26. mart 2020 | 10:07

    Loše planiranje zdravstvenog kadra poslednjih 15-20 god, dovelo je do ogromnog deficita specijalista. Pa zabrana zapošljavanja... Nisu čak odobravali ni volonterske specijalizacije. Cena grešaka je ogromna. Sestara je bilo na birou, čekale su posao i 10 godina, odlazile na zapad jer nemaju posao, a u bolnicama ih je premalo i u redovnim uslovima, a sada i da ne pričam. Greške, greške...a cenu plaćamo SVI.

  • Aki

    26. mart 2020 | 09:02

    Svaka čast,kapa dole👍!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA