≫ 

Srpski lekari uživo: Pacijent '85. godište je prvi koji je intubiran, bio potpuno zdrav

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji

  • 71
Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon 27 mart Ilustracija: Nikola Jovanović

U Republici Srbiji su do 15 časova 27. marta registrovana ukupno 528  slučaja korona virusa. Još jedna osoba je preminula, pa se broj žrtava od popeo na osam.

Muškarac star 62 godine iz Šapca je preminuo u bolnici u tom gradu, na infektivnom odeljenju i on je osma žrtva korona virusa u Srbiji.

- U poslednjih 24 testirano je ukupno 259 osoba, od kojih je 71 bila pozitivna. Ukupan broj hospitalizovanih u poslednja 24 sata je iznosio 48. Od početka ukupan broj testiranih osoba u Srbiji je 1.715 ,a ukupan broj potvrđenih slučajeva je 528. Nažalost, od našeg poslednjeg obraćanja dogodio se još jedan smrtni ishod, koji se može dovesti u vezu sa infekcijom novim korona virusom, tako da je ukupan broj  umrlih 8. Na osnovu sadašnjih podataka, letalitet je 1,52 odsto u našoj zemlji - rekla je Darija Kisić Tepavčević zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

42 osobe ozdravile, virus ušao u 35 gradova

- Takođe, od početka od ukupnog broja pacijenata koji su bili hospitalizovani, njih 42 je označeno kao zdravo jer su imali dvostruki negativan nalaz, i otpuštene su iz bolnice. Ukoliko pogledamo topografsku distribuciju obolelih, u ukupno 35 gradova je potvrđen virus. Najviše obolelih ima na području Beograda - 219, u Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, Kruševcu 14, Kragujevcu 14, u Čačku 11. U ostalim gradovima naše zemlje su zabeleženi pojedinačni slučajevi koji su jednocifreni. Zaključno sa 12 sati na respiratorima je 45, od kojih se 11 nalazi na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, troje je u KC Niš, pet u KC Vojvodine, pet u KC Kragujevac,  9 u KBC "Dr Dragiša Mišović", 1 na Klinici za pulmologiju KCS, a u staroj zgradi hirurgije KC Niš -11 - navela je Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, ukupan broj infekcije je prethodnih dana stabilan.

- Mi smo pravili i određene, preliminarne analize da bi imali uvid u dosadašnji tok kretanja epidemije u našoj zemlji - kazala je ona i dala reč epidemiologu Predragu Kon.

VOJSKA SAJAM KREVETI KORONA NOVOSADSKI SAJAM Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

10 puta manji intenzitet virusa nego u Italiji 22. dana 

On je ocenio da je trenutno prilično zadovoljavajuća u ukupnom nezadovoljavajućem stanju.

- Danas ulazimo u 22. dan, ulazimo u 4. nedelju. Ako se uporedimo sa Italijom, koja je bila u tom danu, imamo 10 puta manji intenzitet prenošenja virusa. Dobili smo i više, ako se poredimo sa Italijom, ali ako se poredimo sa Vuhanom, tu smo negde.  Nije nešto dramatično bolje. Još imamo niži intenzitet aktivnosti, skoro trostruko niži nego njihov maksimum koji mi nismo dostigli. Sveukupno se nalazimo u istuaciji kada se nalazimo u situaciji da imao pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže, a za treću možemo da očekujemo porast ali možda i zaravnjenje. To ne možemo znati sada, ali naredne dve nedelje će biti tako, mi bismo voleli da nije tako. To znači da ulazimo u period kada je zaista potrebna gvozdena disciplina.

- Bar u Beogradu se jasno vidi, da je i te kako pokazale efektivnost mere zabrane kretanja u uzrastu od preko 65 godina. Vidi se da u trećoj nedelji u svim uzrastim osim u jednom, dolazi do smanjenao bolevanja, osim u zrastu od 50 do 55 gde dolazi do porasta. To je samo jedan slučaj, i nije značajno. Jasno se vidi efekat mera a očekujemo da se to vidi sada kada se očekuje veći intenzitet virusa - rekao je dr Kon.

Situacija se menja iz sata u sat

Darija Kisić Tepavčević je navela da smo do sada uradila dobar posao.

- Naredne dve nedelje su za očekivanje da poraste broj obolelih, iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja nam govori da epidemiju imamo pod kontrolom. Situacija se menja u satima. I ako imamo gvozdenu volju da preuzmemo odgovornost u daljem širenju infekciju, možemo da budemo primer da ne dođe do takvih skokova. I te kako vidimo da su efekti svih mera dali efekte. Ovo su ohrabrijući podaci. Ali situacija se menja iz sata u sat. Idemo u period kada se očekuje veći broj obolelih. I dalje je ključ u našim aktivnostima, našem ponašanju i da je pravo vreme da pokažemo odlučnost i odgovornost u celoj populaciji - kazala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da oni još nemaju podatke da je preminuli pacijent iz Šapca imao infekciju korona virusom, te da imaju samo podatke da se radi o dugogodišnjem hroničnom bolesniku.

- Radi se o jednoj izuzetnoj situaciji kada je u pitanju ova pandemija, tako da bilo kakva nagađanja ne dolaze u obzir  - kazala je ona.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon 27 mart Ilustracija: Nikola Jovanović

Kisić Tepavčević je kazala i da ukoliko se desi da je neki zdravstveni lekar oboleo procedura za takvu osobu je ista kao i za druge građane:

- Tu je još veći stepen predostrožnosti jer se zaista trudimo da ova infekcija ne uđe u zdravstveni sistem jer se pokazalo da ima loše posledice na tok epidemije kao što je bilo u Italiji.

Ona je rekla da se na Sajmu još ne smeštaju oboleli:

- Još nije previđeno da osobe zaražene koronom budu na Sajmu. Još naš zdravstveni sistem ima još kapaciteta da smesti takve osobe Pripremaju se takvi objekti, ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima zemlje, ali nema još potrebe za tim - rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li će biti zatvaranja gradova kao oštrije mere, dr Kon je rekao da će se o tome raspravljati i da to zavisi od niza stvari a ne samo toka epidemije i stava struke.

- Da li će biti potrebne neke oštrije mere, saznaćete. Struka pokazuje realno stanje i preporučuje ono što realno stanje prikazuje. Po nama, ne treba niko da se kreće, treba sprečiti sve kontakte. Međutim, to nije realno. Struka je vrlo jasna po tom pitanju i uvek će biti potpuno jasna - kazao je dr Kon.

Šarenolika starosna struktura obolelih 

Na konferenciji za medise lekari su istakli da je dosadašnja starosna struktura obolevanja pokazala da niko nije bezbedan kada je u pitanju ova infekcija.

- U čitavoj populaciji obolelih imamo i trudnice, i novorođenčad i starije osobe od 90 godina. Kada smo rekli da smo potvrdili slučaj kod trudnica i dvoje novorođenčadi, rekli smo da su oni testirani jer su bili u kontaktu a ne zato što su imali kliničke slike ispoljavanja. Radilo se ili o asimptomatskom obliku, ili blagim simptomi. Bez obzira na šarenolikost, najčešće imaju komplikacije osobe koja imaju hronična oboljenja i kod preko 90 odsto je utvrđeno makar jedno hronično oboljenje i to najčešće šećerna bolest i oboljenja srca, a često i jedno i drugo. Znamo da su najosetljivije osobe koje imaju ova oboljenja. To je nešto što se ponavlja kod većine virusnih infekcija - navela je profesor Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da vakcinacija dece ne bi trebalo da se prekida jer bismo vrlo brzo imali epidemiju bolesti jednako ozbiljne kao korona virus.

- Vidimo da je u ovom momentu smanjen odziv, ali reorganazija primarne zdravstvene zaštite, omogućiće da nesmetano odvija imunizacija. Roditelji će o tome biti blagovremeno biti obavešteni - kazala je ona.

Doktorka Ivana Milošević iz Klinike za Infektivne i tropske bolesti KCS kazala je da virus ne bira i navela da je prvi pacijent koji je intubiran na toj klinici 1985. godište.

- Bio je potpuno zdrav mladić. Kod osoba koje imaju udružene hronične bolesti postoje veće šanse za lošiji ishod. Ali niko ne može nikoga da zaštiti od korona virusa - kazala je Milošević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Masa

    27. mart 2020 | 15:47

    Ovo je ono sto nas najvise plasi, sto ipak od virusa mogu da obole svi.

  • Mladen

    27. mart 2020 | 15:40

    Moramo biti još više odgovorniji i disciplinovaniji, jer ovo je jako teško vreme za sve nas.

  • Limun

    27. mart 2020 | 15:50

    Bice ovo dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA