≫ 

U Srbiji koronom zaraženo 3.630 osoba, umrlo ukupno 80: Policijski čas na snazi i za Uskrs

Policijski čas se nastavlja do sutra u 5 sati ujutru

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 3.630

* Broj preminulih u Srbiji: 80

* Više od 200 izlečenih građana

* Testirano više od 18.312 osoba

* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno - od 17 do 5

* Za vikend traje 60 sati - od 17 časova u petak do 5 časova u ponedeljak

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima

* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najduži policijski čas traje od petka u 17 časova do ponedeljka u pet ujutro. Stručnjaci zadovoljni zaravnjivanjem krivulje, Srbija u šestoj nedelji borbe.

Iz časa u čas:

22.02 - Koronom zaražena 423 zdravstvena radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su u Srbiji 423 zdravstvena radnika pozitivna na korona virus.

SRBIJA KORONA BILANS Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

- Radi se smanjenim kapacitetom, jer deo zaposlenih nije u mogućnosti da radi. Mi imamo oko 20 odsto radnika koji su zaraženi, zapravo 423 zdravstvena radnika su pozitivna - rekao je Lončar za TV Prva.

On je rekao da je važno da se Institut na Dedinju osposobi za rad što pre, dodajući da su epidemiolozi ušli u tu bolnicu, odradili sve mere koje su neophodne.

- Imate dva izbora, da zatvorite bolnicu ili da u najkracem mogucem roku reorganizujete sve to i uradite dezinfekciju. Mi smo se opredelili za ovaj drugi. Da bi omogucili da bolnica radi, da možemo da spasavamo ljudske živote - kazao je Lončar.

22.00 - Medicinari, vojnici i policajci sa koronom idu u banje

Zdravstveni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su zaraženi lakšim oblikom korona virusa tokom vršenja radne obaveze, od sutra će biti lečeni u banjama, saopšteno je iz Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Oni će biti upućeni u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Junaković" u Apatinu, Institut za rehabilitaciju "Selters banja" u Mladenovcu, Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači, Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja" i Specijalnu bolnicu "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, preneo je RTS.

20.08 - Dr. Stevanović: Širenje virusa je usporeno

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike kaže da današnji presek stanja sa korona virusom u Srbiji pokazuje da mere daju svoj efekat i da je širenje virusa usporeno.

- Očekvali smo povećanje broja obolelih, jer je povećan i broj testiranih, ali su među ovim ciframa i oni koji su u fazi kliničkog izlečenja i retestirani pacijenti koje pripremamo za odlazak kući. Cifre su nam zasad dobre i jedino što je važno jeste da ne smemo da se opuštamo - kaže za Pink dr Stevanović.

19.45 - Novi slučaj korona virusa u srpskim sredinama na Kosovu

Na teritoriji KiM u većinski srpskim sredinama za poslednja 24 sata zabeležen je jedan novi slučaj korona virusa, saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Ðurić.

Od izbijanja pandemije korona virusa u većinski srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 45 obolelih od korona virusa, dok su dve osobe preminule.

Oboleli su iz opština Kosovska Mitrovica (23), Zvečan (11), Leposavić (5), Zubin Potok (5), Lipljan (1).

Oboleli su smešteni na sledećim lokacijama: KBC Kosovska Mitrovica (8), Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici (24), KC Niš (4), KC Kragujevac (5), KC Srbije Beograd (1), Beogradski sajam (1).

Novi slučaj korona virusa registrovan je u Zubinom Potoku.

U selu Zupče u opštini Zubin Potok danas će biti otvorena COVID ambulanta.

U Gračanici kod jedne pacijentkinje utvrđenoje prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma za virus COVID-19, testirana je i hospitalizovana u izolacionoj jedinici KBC u Gračanici. Svi njeni kontakti su identifikovani i stavljeni u kućnu izolaciju.

Ðurić podseća da se svakodnevno radi na utvrđivanju kontakata svih zaraženih lica, kao i da su volonteri nastavili da širom KiM građanima dostavljaju lekove, zaštitnu opremu i pomoć u hrani i sredstvima za higijenu.

- Opštinski štabovi za vanredne situacije redovno vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova i obaveštavaju građane o merama Vlade Srbije - naveo je Ðurić.

On podseća da su privremene institucije u Prištini stavile u stanje karantina Prištinu, Uroševac i Suvu Reku, kao i da je Uskrs u katoličkim crkvama na KiM proslavljen bez vernika.

18.15 - Dobre vesti iz Novog Pazara

Zavod za javno zdravlje saopštio je da je danas na teritoriji Novog Pazara testirano novih 28 uzoraka i da su svi negativni na virus Kovid-19.

U Novom Pazaru je ukupno do sada 34 ljudi obolelo od korona virusa.

18.00 - U Leskovcu 200 mesta za Kovid bolesnike

Svi objekti u komplesku leskovačke Opšte bolnice, izuzev glavne bolničke zgrade, biće iskorišćeni za formiranje Covid  centra za pacijente sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, prenose "Novosti".

U izdvojenim objektima Službe za infektivne bolesti, Grudnog odeljenja, psihijatrije, onkologije, fizijatrije, rehabilitacije i Odeljenja za bolesti zavisnosti biće mesta za 200 pacijenata obolelih od virusa korona koji imaju srednju ili težu kliničku sliku.

Ovaj deo bolničkog kruga biće ogradom potpuno izolovan, dezinfikovan i spreman za prijem obolelih najkasnije do utorka. Neće postojati nikakva komunikacija osoblja iz Covid centra sa lekarima i sestrama koji će brinuti o pacijentima koji nisu zaraženi opakim virusom.

- Urgetni centar, glavna bolnička zgrada i dijaliza nastavljaju da funkcionišu kao i do sada. Odlučilo smo da onkološke bolesnike smestimo na Interno odeljenje, a najteže slučajeve sa psihijatrije u posebnom delu ORL odeljenja – istakao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

17.55 - Situacija u Šapcu pod kontrolom

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu kod ukupno osam zdravstvenih radnika je pozitivan nalaz na korona virus - saopšteno je juče iz ove ustanove. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić-Tepavčević rekla je danas da je situacija, kada je reč o suzbijanju korona virusa, u Šapcu pod kontrolom.

Kada je u pitanju Šabac, radi se intenzivan nadzor u zdravstvenim ustanovama i populaciji, koje kao i u većini delova zemlje rade mukotrpan posao - dodala je ona.

16:05 - Koliko je pacijenata u Srbiji skinuto s respiratora

Više od 400 pacijenata izlečeno je do sada u Srbiji, a kada su u pitanju pacijenti koji su na respiratoru, tu je situacija ipak malo komplikovanija, zaključak je na konferenciji za medije.

- Osobe koje se po kriterijuma našim i kriterijuma SZO smatraju potpuno izlečenim su osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma na sledećem testu. Takvih ima preko 400 do sada kod nas - rekao je dr Goran Stevanović.

15:57 - Korona detektovana u svim gradovima Srbije

Dr Kisić Tepavčević je rekla da je u svim gradovima Srbije detektovan broj obolelih.

- Kad su u pitanju Kovin i Pančevo, u Pančevu imamo kovid bolnicu, opštu bolnicu i hospitalizovano je 147 pacijenata. Niko nije na respiratoru, većina njih nije iz Pančeva, već je to najbliža zdravstvena ustanova - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Kad je u pitanju Kovin, kod dva laboratorijska radnika je prisustvo kovid 19, oni su izolovani u Banji Junaković i njihovi članovi porodica su u kućnoj izolaciji, to su sve standardne mere u cilju smanjenja rizika.

15:47 - Kada se može očekivati ukidanje mera koje su sada na snazi?

- Mi gradimo kolektivni imunitet, ali populacija starih i dece jeste osetljiva. Kad bismo sad ukinuli mere, mi bismo urušili naš kolektivni imunitet. Suština je da oslabimo virus, a pravi pokazatelj je broj pacijenata s najtežim oblikom bolesti, a to sagledavamo kroz broj pacijenata koji je na respiratoru - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

15:38 - Spisak svih bolnica u Srbiji u kojim se leče zaraženi korona virusom

15:35 - Dr Kisić Tepavčević: Naša preporuka da novinari, iz bezbednosnih razloga, ne prisustvuju konferencijama 

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je preporuka struke bila, iz bezbednosnih razloga, da novinari ne budu prisutni na konferencijama.

- Zaraza je, kako su rezultati pokazali, počela da se širi i po nekim medijskim kućama i zbog bezbednosti građana struka je predložila da novinari ne budu prisutni na konferencijama, za sada - rekla je ona na konferenciji.

15:20 - U Srbiji u poslednja 24 sata preminula tri muškarca i tri žene

Od posledica korona virusa u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo je još šest osoba, ukupno 80 saopšteno je na redovnoj konferenciji za štampu.

Reč je o tri osobe muškog i tri osoba ženskog pola.

Srbija se trenutno nalazi u šestoj nedelji od pojave epidemije na našoj teritoriji. To je nedelja u kojoj je opasnost od prenošenja virusa najveća, rekao je ranije ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

15:00 - Nov presek stanja u Srbiji

Najnoviji presek stanja, kada je korona virus u Srbiji u pitanju, saopšten je na redovnoj konferenciji za medije. Prema najnovijim podacima, u Srbiji je do 15 časova, 12. aprila, od korona virusa umrlo još 6 osoba, dok se na respiratorima nalazi njih 146, saopšteno je na redovnoj konferenciji za medije.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Registrovano je ukupno 3.630 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivan, a hospitalizovan je 2.684 pacijent.

14:00 - Vojna bolnica Niš otvorena za sve građane

Vojna bolnica Niš uvek je bila otvorena i za vojnike i za civile pa je i u ovoj vanrednoj situaciji ona u stanju i dovoljno je snabdevena i opremljena ljudstvom i tehnikom da može da pruži sve zdravstvene usluge potrebne svim građanima Niša, čime u teškim vremenima preuzima na sebe deo tereta, istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Stacionarni deo Vojne bolnice Niš uključuje 215 bolničkih postelja i svi kapaciteti biće stavljeni u funkciju lečenja građana Niša.

Ministar Vulin je danas sa saradnicima obišao tu renomiranu ustanovu vojnog zdravstva koju dezinfikuju Vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije.

13:27 - Prva žrtva korone u Zaječaru

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić  saopštio je da je jedno lice preminulo u Zaječaru od korona virusa i istakao da je u Zaječaru protekla dva dana testirano ukupno 109 građana, što je do sada najveći broj uzoraka od početka testiranja.

13:20 - U Boru 35 osoba pozitivno na Covid 19

Na teritoriji grada Bora registrovana su još tri slučaja virusa korona, čime je broj obolelih povećan na 35. Od devet uzorkovanih sa teritorije grada Bora kod tri osobe potvrđen je virus korona, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Bor, centar grada panorama Foto: Telegraf

U skladu sa propisanim algoritmima i preporukama epidemiologa, svi pacijenti biće upućeni na dalje lečenje.

Iz dana u dan vrši se sve veći broj uzorkovanja osoba čija klinička slika zadovoljava prisustvo virusa korona, a rezultati testiranja biće saopšteni po prispeću o čemu će javnost biti redovno obaveštena putem saopštenja ili konferencije za medije, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Bora.

12:50 - Sleteo avion iz Dubaija sa oko 100 građana Srbije

Avion Er Srbije A319 iz Dubaija sleteo je u Beograd sa oko 100 građana Srbije, saznaje Tanjug. Avion je sleteo oko 12.50, objavio je beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

12:10 - Vučić: Uskrs ćemo proslaviti uz TV, nema ukidanja policijskog časa

Predsednik Srbije rekao je da neće biti ukidanja zabrane kretanja za Uskrs i da će građani praznik proslaviti "zatvoreni u svojim domovima, ali će im biti omogućeno da na vreme odu u nabavku potrebnih namirnica".

 
 
 
View this post on Instagram
"Ovo je teško vreme možda i najteže sa kojim se suočavamo u poslednje dve decenije. Opasan, nevidljivi protivnik sa kojim se bori ceo svet, potpuno nepripremljen. Sve mere doneli smo na vreme zahvaljujući struci, lekarima, epidemiolozima i ljudima koji su rekli da je važno da se mere donesu. Imali smo odvažnosti da mere koje su nepopularne donesemo u interesu zdravlja i života ljudi. Posao države je bio da pomognemo struci i donesemo teške mere jer bez njih ne bi bilo rezultata. Ponosan sam na građane Srbije koji su se većim delom disciplinovano i odgovorno ponašali. Posebno sam ponosan na naše penzionere koji su još jednom pokazali da su stub našeg društva. Zato smo sačuvali mnogo hiljada života. Sve što nismo radili 50 ili 70 godina, uradili smo u poslednje četiri godine. Obnovili smo i izgradili bolnice. Smatrali smo da je zdravstvo sastavni deo životnog standarda i jedan od najvažnijih. Uspeli smo da sačuvamo državno zdravstvo i biće još bolje. Rezultati toga se vide danas više nego ikada. Krenućemo da radimo i gradimo više nego ikada kada se završi ova kriza." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja građana u uključenju u emisiju @jutronaprvoj.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

12:00 - Još jedna slučaj korona virusa u srpskim sredinama na KiM

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih sada 45, saopšteno je na pres konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako je navedeno, novooboleli je iz Zubinog Potoka, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 sata registrovan je jedan novi slučaj infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraže (arhivska fotografija) - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Od posledica korona virusa do sada su u srpskim sredinama preminula dva pacijenta - jedan iz Mitrovice i jedan iz Leposavića.

Najviše zaraženih u srpskim sredinama na KiM je u Severnoj Mitrovici - 23, Zvečanu - 11, Leposaviću - 5 Zubinom Potoku - 5 i Gračanici - 1.

Na lečenju u KBC Kosovska Mitrovica nalazi se osam pacijenata, a 24 osobe sa lakšim simptomima smeštene su u Studentskom domu u tom gradu.

11:30 Matematička mozgalica zaludela Srbiju, kažu da je humor bitan u ovo teško vreme korone: Rešite je i ostavite nam komentar klikom na ovaj link

Zadatak mozgalica Mozgalica koja "ubija" Srbiju od sinoć; Foto: Facebook/Pavlovic Radoslav Karaman

10:40 Četvrta žrtva korona virusa u Zlatiborskom okrugu: Do sada izlečena dva pacijenta

Zabeležen je još jedan smrtni slučaj, nakon što je žena starosti 76 godina preminula usled infekcije, to je četvrta žrtva korona virusa u Zlatiborskom okrugu, piše RINA.

9:40 Dva lekara, četiri sestre i jedan tehničar zaraženi korona virusom na Infektivnoj klinici. Potresla me smrt dvoje kolega

-  Dva lekara, četiri sestre i jedan tehničar zaraženi su trenutno korona virusom na Infektivnoj klinici.

- Svaka smrt bolesnika je potresna. Posebno me je pogodilo što smo izgubili i dva zdravstvena radnika, kolegu ortopeda Šuluburića iz Čačka i koleginicu infektologa Živković iz Leskovca. Ne mislim da je značajnije kad izgubite zdravstvenog radnika ili nekog ko to nije, ali mi smo izgubili vojnike u ovom ratu koji vodimo - rekla je dr Ivana Milošević na TV Prva

Preminuo dr Šuluburić, poznati lekar u Čačku: Kolege zovu na minut ćutanja za još jednu žrtvu korone

Preminula još jedna doktorka: Dušanka je bila ugledni leskovački infektolog, zaražen je i njen muž

10:00 O ukidanju vanrednog stanja odlučiće struka, nadam se u aprilu ili u maju

9:30 9 pacijenata na respiratoru, težak tok bolesti i kod zdravih ljudi

Infektivna klinika je praktično puna, 9 pacijenata je na respiratoru u ovom trenutku.

- Ako se temperatura dugo održava, to je prvi alarm za kontinuirano praćenje, a od pretežnog značaja je količina kiseonika u krvi. Pad saturacije zahteva potporu kiseonikom, ako nema poboljšanja, taj pacijent završi na respiratoru - kaže Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike.

Temperatura može biti i niska i da izostane. 

- Neophodno je kako bolesnik izgleda, analize, nalaz iz krvi i snimak pluća. Bolest ne počinje osećajem kratkog daha. Može da postoji grebanje u grlu, sekrecija iz nosa i temperatura. Bolest je takva da ne dođe odmah do komplikacija, ima neki razvoj. Ukoliko su pacijenti kod kuće, kad imaju tegobe, treba da se jave na pregled, u Infektivnoj klinici i KB Zemun. Prvo otiđite kod odabranog lekara, u kovid ambulante - rekla je ona za TV Prva.

Na pitanje ko se najteže bori, kaže da su to pre svega stariji pacijenti, jer kako starimo mi stari naši imunološki sistem, a ti pacijenti imaju i druge bolesti. Drugi faktori su gojaznost, u okviru toga idu i dijabetes i hipertnezija., Sem toga, kako je rekla, svi bolesnici s malignim bolestima su rizična grupa.

Težak tok bolesti može da se javi i kod zdravih ljudi.

- Iznenadilo nas je da bolest može imati nepovoljan tok kad to ne očekujemo. Nema privilegovanih, ne možemo da znamo ko će imati nepovoljan tok bolesti iako nema prethodne rizike. Iznenadio nas je bol obolelih, mi smo se adaptirali na situaciju s velikim brojem bolesnika - istakla je dr Milošević.

Ona je rekla da gripa i dalje imamo, ali da ipak dominira korona virus.

9:05 Očekujte još duži policijski čas: Potpuna zabrana kretanja mogla bi da počne pre petka

8:25 U Beogradu se leči 28 dece, uzrasta od 15 dana do 17 godina: Imali smo i dva teška pacijenta!

07:00 Pravoslavne crkve prazne na Cveti, dok su hrišćani koji Vaskrs slave po novom kalendaru u kućama

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici poslednje nedelje pred Vaskrs slavi svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim. Umesto pletenje venčića i punih crkava, hramovi su zbog vanredne situacije danas prazni.

Istovremeno, vernici koji Vaskrs slave danas, po novom kalendaru, neće biti u mogućnosti da odu u crkve. Najveći hrišćanski praznik proslaviće u svojim domovima, u krugu ukućana.

Podsetimo, policijski čas će trajati do sutra, do 5 ujutru.

U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila registrovano ukupno 3.380 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 145 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 74.

U Srbiji je oboleo 441 zdravstveni radnik, a da je njih 251 smešteno u bolnice, što znači da imaju tešku ili srednje tešku kliničku sliku. Preminula je doktorka Dušanka Živković, infektolog iz Leskovca. U dva doma za stare, Smederevu i NIšu potvrđeni slučajevi korona virusa. Dom u Smederevu biće zatvoren.

Video: Kon: U narednim nedeljma doći će do popuštanja mera, struka odlučuje kada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    12. april 2020 | 14:04

    Pre neki dan sam poslala komentar niste ga postavili. Imam jednu molbu. Da li iko moze da objasni gradjanima Knjaževca (Timočka krajina) koji žive u strahu i ne znaju šta su zvanični oodaci šta se dešava sa Kovidom u tom gradu? Sam predsednik opštine je u samo izolaciji i o svemu tome se ćuti. Zasto?

  • Kole

    12. april 2020 | 10:14

    Jadni ljudi ! Saučešće porodici !

  • Bek

    12. april 2020 | 10:05

    Zar ostale zrtve nisu vojnici,samo isticate lekare,sestre ,a niko ne pominje kasirke prodavce i radnike u marketima i prodavnicama,lekaru je posao da leci sta ima tu da im se zahvaljujemo,dok nije bila korona ponasali su se katastrofa ,nekulturno i otresito...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA