• 18

Korona i vrtići u Srbiji: Zaposlene koje su zaražene su na bolovanju, ili su zatvorile ove ustanove

Vaspitačice u većini predškolskih ustanova su, na inicijativu direktora, testirane na korona virus, upravo da bi se sprečilo, da sa početkom rada, ova bolest uđe u vrtiće

  • 18
Mapa Srbije, zaraženi vrtići

Foto-montaža: Shutterstock, Telegraf.rs

Korona se ušetala u srpske vrtiće, samo dan pošto su počeli sa radom u ponedeljak, 11. maja. Na sreću, COVID 19 je direktno ušao samo u jednu Predškolsku upravu, u Vlasotincu, gde je zaražena jedna sestra na preventivi, ali zaraženih vaspitačica ima i u Leskovcu i Majdanpeku, ali u tim gradovima, ili vrtići nisu otvarani ili vaspitačice nisu dolazile na posao.

Vaspitačice su u većini predškolskih ustanova, na inicijativu direktora, testirane na korona virus, upravo da bi se sprečilo da sa početkom rada, ova bolest uđe u vrtiće.

Ipak, desilo se, kao što smo pisali, da je u Vlasotincu zaposlena došla na posao, radila na trijaži dece u ponedeljak, pa je tek javljen rezultat, da je pozitivna na koronu.

Sreća, zaposlena je ispoštovala svu proceduru i radila je u kompletnoj zaštitnoj opremi. Time je, nadamo se, izbegnuto, širenje zaraze.

A, o tome, čiji je propust što se ovo dogodilo, tek će da utvrde nadležni.

Ono što smo uspeli da saznamo u Domu zdravlja u Vlasotincu, jeste da su oni rezultat dobili u nedelju veče, oko 23.30 sati, ali da je bilo kasno da zovu radnicu, pa su je obavestili sutradan u 7 sati

A, s obzirom na to da vrtić radi od 5.30 sati, i da je zaražena sestra radila na prijemu dece, jasno je da je bila u dodiru sa njima.

I sama direktorka PU "Milka Dimanić" u Vlasotincu, Snežana Filipović, kazala je da je zaražena trijažna sestra radila u zaštitnoj opremi i da, samim tim, roditelji i deca ne treba da brinu.

U Leskovcu vaspitačica i pre početka rada vrtića poslata na bolovanje 

U Jablaničkom okrugu, među zaraženim vaspitačicama, ima i jedna u Leskovcu. Naši izvori navode da je ona o rezultatu obaveštena na vreme, te išla na posao.

- Radilo se o kontrolnom testiranju. Kao i zaposlena u vrtiću u Vlasotincu, ni ona nije imala simptome, ali je utvrđena pozitivnost na korona virus. Radnica iz Leskovca je i odmah poslata na bolovanje, što je bilo pre otvaranja vrtića - kaže naš izvor blizak Školskoj upravi u Leskovcu.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus

Foto: Shutterstock

Rad vrtića u Majdanpeku odložen

Zbog dve obolele radnice od korone u Predškolskoj ustanovi "Marija Munćan“ u Majdanpeku, rad vrtića u ovoj opštini je odložen za još dve nedelje.

Naime, pored dve zaražene radnice, u karantin je stavljeno još 13, zbog kontakta sa njima.

-  Zaražene radnice su hospitalizovane u kovid bolnicu u Nišu. Preduzeli smo sve neophodne mere za pronalaženje svih kontakata koji su odmah stavljeni u samoizolaciju uključujući i članove najužih porodica, i oni će biti testirani po preporuci epidemiologa u nedelju.

Obe radnice nisu imale simprome, odnosno kliničku sliku koja je ukazivala na prisustvo korona virusa i ovo su eksportovani slučajevi, jer je jedna od zaraženih nedavno bila u Knjaževcu - izjavio je prošle nedelje za medije direktor Doma zdrava u Majdanpeku, i član opštinskog Štaba za vanredne situcaije, dr Dragan Fudulović.

Vrtići u Srbiji nisu radili od 16. marta. Preporuka je i dalje da u vrtiće mogu da idu deca samohranih roditelja koji moraju da rade, kao i deca čija oba roditelja moraju fizički da budu prisutna kod poslodavca, a što moraju da dokažu potvrdama od poslodavca.

Takođe, da bi se dete vratilo u vrtić, roditelj mora za njega da dostavi i potvrdu od pedijatra da je zdravo.

Inače, po svim anketama, za polazak u vrtić, u ponedeljak, 11. marta prijavilo se 22 do 23 odsto upisane dece. Međutim, prvog i drugog dana se ni u jednom vrtiću nije pojavio taj procenat.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Dr Stevanović o medicinskom sistemu u Srbiji i funkcionisanju bolnica

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladana

    Ja sam vaspitač u privatnom vrtiću i direktor vrtića kaže da nije obavezno raditi test na COVID 19, pa ga nismo ni radili. Uradili smo sanitarni pregled bakteriološki smo ok, ali na COVID 19 niko test u ustanovi nije radio, a vrtić radi. Šta je sa tim?

  • TT

    Nije ni bilo potrebno da se otvaraju vrtici,sta se time postiglo?Zarazenost i opasnost??Nije istina da bas neki pojedinci nemaju nikog da im pricuva decu....

  • DR.Djorde

    U Bg vrticima ima vise zaposlenih 10 puta nego dece, to je izivljavanje. Teraju vaspitacice koje i same imaju malu decu ili su hronicni bolesnici. Kad vidim komentar moram da radim nemam gde dete, ako je struka i politika odlepila ja sve pitam ako vas dete razboli ko ce ga onda cuvati, a i vaspitacice nisu infektolozi to im nije struka. Sve je otislo u pm...................

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima