≫ 

Ponovo su dozvoljene posete u zatvorima: U Zabeli 58 osuđenika u izolaciji, 48 negativno na koronu

Primenjivaće se striktne zaštitne mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona

  • 2
Zabela Foto: Milena Đorđević

Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene uz striktnu primenu zaštitnih mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, navode za Telegraf.rs iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

- Sve posete u narednih sedam dana biće ograničene na 30 minuta samo sa jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode, osim ove vrste zaštite, biće obezbeđeni i viziri - objašnjavaju.

Kako dodaju, tokom posete biće poštovana preporučena distanca i neće biti dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika.

Zabela Foto: Milena Đorđević

Po okončanju posete, lice lišeno slobode će na bezbedan način da odloži korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere.

Posete u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu do daljeg će biti zabranjene.

Iz Uprave kažu da će se realizovati i posete advokata u svim zavodima u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

- Lice lišeno slobode će i prilikom posete advokata koristiti zaštitnu opremu, uz poštovanje spomenute procedure tokom i posle završetka posete. Sprovodi lica lišenih slobode biće takođe obavljani uz mere zaštite što znači da će pripadnici Službe obezbeđenja i lica lišena slobode koristiti zaštitnu opremu koju će prilikom povratka u ustanovu na bezbedan način da skinu, a pre ulaska u ustanovu proći će dezo barijeru i izvršiće dezinfekciju ruku - objašnjavaju.

Sva novoprimljena lica u zavodima i dalje će biti izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, što je jedna od mera koja je na snazi od 11. marta 2020. godine.

58 lica u izolaciji, 48 negativno

Prisustvo korona virusa kod osuđenika potvrđeno je jedino u KPZ u Požarevcu - Zabeli.

- U zavodu se u izolaciji u ovom trenutku nalazi 58 lica i posle urađenog testiranja, njih 48 je negativno, 4 su pozitivna, a kod 6 lica je ponovljeno danas testiranje i čekaju se rezultati - navode iz Uprave.

U skladu sa protokolom, biće urađeno još jedno testiranje svih 58 lica, a do daljeg oni ostaju izolovani od drugih osuđenika.

- Osuđenici koji imaju pridružene bolesti su u aprilu odmah preventivno medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu sa protokolom Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. U međuvremenu je 12 lica testirano i posle dobijanja negativnog nalaza vraćeni su u zavod, gde će do daljeg boraviti u izolaciji. I kod ovih lica će biti ponovljeno testiranje. Još 14 lica je medicinski zbrinuto u nadležnim zdravstvenim ustanovama - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Trojici osuđenika je istekla zatvorska kazna i oni više nisu u nadležnosti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Ova lica će i dalje biti medicinski zbrinuta u nadležnim zdravstvenim ustanovama.

- Ističemo i da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome i nemaju ih i dalje. Oni se dobro se osećaju i izolovana su sve vreme od drugih osuđenika. Sve vreme pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se i dalje prati. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu - ukazuju.

Testirano je i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

U ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

Video: U Zabeli 22 osobe pozitivne na korona virus

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA