≫ 

Šarčević o koroni u vrtiću u Vlasotincu: Propust direktorke Doma zdravlja, nije javila rezultate

- Oni za koje sam ja nadležan snosiće posledice - rekao je ministar

  • 0
Vrtić Dečja radost, predskolska ustanova Milka Dimanić Vlasotince Foto: Predskolska-mdimanic.edu.rs

Svaki propust tokom epidemije korona virusa u školama i vrtićima, koji može ugroziti bezbednost dece, smatraće se težom povredom dužnosti, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da će takvo upozorenje proslediti zaposlenima, posebno direktorima u školama i vrtićima.

- U našem zakonu ministar može da reaguje, teškom mukom sam to izborio za ovakve prilike - rekao je Šarčević za TV Pink.

On je kao primer takvog propusta naveo Vlasotince, gde je jedna od zaposlenih u vrtiću bila pozitivna na virus korona i da su se u takvoj situaciji "loše procene" napravile i direktorka doma zdravlja i direktorka vrtića.

- Dom zdravlja je dobio rezultate u pola dvanaest uveče. Direktorka doma zdravlja je procenila da je kasno. Mogla je da pošalje poruke, pa kada se ljudi probude da vide. Oni su zvali vrtić u 7.15 ili pola osam, kada je već primljeno jedno dete. Naravno, to dete nije bilo ugroženo, jer nije bilo u kontaktu sa zaraženom - rekao je ministar.

Navodi da je ceo slučaj ispolitizovan i da ga je u političke svrhe iskoristio bivši predsednik opštine Vlašotinci.

Propust je bio od Doma zdravlja što nije obavestio vrtić čim su stigli rezultati, a i direktorke vrtića što nije "ostavila kod kuće zaposlenog za koga nisu stigli rezultati".

- Oni za koje sam ja nadležan snosiće posledice - zaključio je on.

Podsetimo, jedna sestra na preventivi koja radi u PU "Milka Dimanić" u Vlasotincu, dobila je rezultat da je negativna na koronu, dok je već bila na poslu. Na sreću, radila je u zaštitnoj opremi.

Njoj je rezultat stigao kad je već bila na poslu, jer je, kako nam je rečeno u Domu zdravlja u toj opštini, bilo kasno da u nedelju uveče u 23.30 zovu i obaveste, pa su to učinili sutradan oko 7 sati.

Test, testiranje, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo: Bila na poslu 30 minuta 

Međutim, u saopštenju Ministarstva prosvete, navodi se da je zaražena radnica J. B.  bila na poslu 30 minuta. Navodi se i da su preduzete sve mere u predškolskoj ustanovi u Vlasotincu. Ističe se i da će inspekcija utvrditi moguće nepravilnosti u ovom slučaju, i preduzeti sve u vezi sa zakonom.

Navodi se da je sestra na preventivi preuzimala dokumentaciju od roditelja sa zaštitnom opremom koja je propisana.

- Sestra na preventivi je bila na poslu i primila jedno dete, koju je vaspitačica preuzela od roditelja i sa svim merama prevencije predala vaspitačici iz grupe. Sestra na preventivi nije imala blizak kontakt sa tim detetom osim preuzimanja dva dokumenta koja su potrebna za prijem deteta u vrtić (potvrda pedijatra i dokument o radnom angažovanju roditelja). Nakon toga je dežurni vaspitač odveo dete kod svog vaspitača iz grupe -  potvrdila je direktorka Snežana Filipović.

Кada su stigli rezultati u 7 i 30, sestra na preventivi je istog momenta udaljena sa posla, izvršena je dezinfekcija tog prostora, obavešten Zavod za Javno zdravlje Leskovac, krizni štab Opštine Vlasotince, sanitarna inspekcija i Školska uprava. Izvršena je dezinfekcija tog objekta od strane Zavoda za javno zdravlje,

- U ponedeljak, 11.maja došlo je petoro dece u vrtić koja i dalje dolaze, a roditelji ne pokazuju nikakvu zabrinutost. Sestra na preventivi nema nikakve simptome niti je imala toga dana, a ni ranije - ponovila je Filipović.

U saopštenju Ministarstva dodaje se da je korona potvrđena i kod sestre B. M. iz PU "Vukica Mitrović" u Leskovcu, te su svi zaposleni u Leskovcu koji su bili u kontaktu obavešteni da ne dolaze na posao i kod njih su urađena ponovna testiranja koja su bila negativna.

Podsetimo, ova sestra se nije pojavljivala na poslu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA