≫ 

Može li mala matura bez incidenta? Danas test objavljen na internetu, prošle godine deljen na Viberu

Pre godinu dana izbio je jedan od najvećih skandala u istoriji prosvete, kada su procurili testovi iz matematike posle čega je prijemni odložen za dva dana

  • 18
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

Pored svih preduzetih mera za čuvanje testova za polaganje male mature, bilo kakvo provaljivanje testova čini se apsolutno nemogućom misijom.

Ipak, i ove godine polaganje mature nije prošlo bez mrlje i potencijalnih skandala koji bi mogli da dovedu u pitanje nadzor nad čitavim procesom, ovoga puta jer je kombinovani test koji su đaci danas polagali dospeo na društvene mreže.

Naime, učenik Osnovne škole "Bratstvo" u Novom Pazaru fotografisao je kombinovani test svojim mobilnim telefonom, iako je, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, strogo zabranjeno unošenje tog uređaja u učionicu gde se polaže prijemni ispit.

- Prema saznanjima koja imamo, fotografisani test, odnosno rešenja bila su dostupna nekolicini učenika. Naime, ostali učenici, su već bili raspoređeni po učionicama i bez mobilnih telefona. Procedura nalaže da se ispit polaže u učionici sa najviše devet učenika i dva dežurna nastavnika. Osim toga, ispred učionice u kojoj se polaže ispit učenici odlažu lične stvari koje se ne smeju koristiti na ispitu, među kojima je i mobilni telefon -  rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

O celom slučaju obaveštena je i policija koja ispituje profesore zbog sumnje da su oni dopustili učeniku da unese mobilni telefon u učionicu.

Provaljivanje ovog testa podsetilo nas je na prošlogodišnji skandal oko testova za malu maturu koji su procurili, a do tog saznanja došla je novinarka portala Telegraf.rs.

Tog dana kada je otkriveno da je test iz matematike provaljen, osmaci su polagali test iz srpskog jezika na maloj maturi. Sutra je trebalo da polažu matematiku.

- Miljanameđu đacima kruže neki zadaci iz matematike. Deca ih razmenjuju preko vibera i kažu da je to sutrašnji test iz matematike, da je provaljen - informacije su koje je tada dobila naša novinarka.

Ubrzo su joj stigle fotografije poluzgužvanog papira sa ručno ispisanim odgovorima. Iako se činilo da to ne može biti pravi test za matematiku koji navršeni osmaci treba sutra da polažu, stvarnost se pokazala drugačijom. Zadaci pisani rukom na zgužvanim papirima zaista su bili provaljen test iz matematike i polaganje je odloženo.

Tako je, zahvaljujući našem pisanju o provaljenoj maturi, izvršena detaljna istraga koja je nadležne odvela do Igora Stamenkovića, optuženog za krađu testova male mature.

Stamenković se optužnicom tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari.

Ukrao test da pomogne sinu maturantu

Podsetimo, Stamenković se tereti da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom je ukrao test iz matematike.

Sumnja se da je to uradio kako bi test odneo sinu, koji je maturant jedne osnovne škole u Beogradu i kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Igor Stamenković Igor Stamenković, Foto: Facebook

Takođe, sumnja se da je uz pomoć sina, rešeni test iz matematike došao do njegovih drugova i njihovih roditelja, nakon čega su oni, uz pomoć društvene meeže Instagram delili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola. Zbog toga što su testovi završili na društvenim mrežama, polaganje testa iz matematike odloženo je za dva dana.

Stamenković je na početku suđenja u oktobru prošle godine negirao da je počinio ovo krivično delo. On je rekao da je iz štamparije uzeo samo prazan papir kako bi ga upotrebio umesto toalet papira.

Video: Afera mala matura: Novinarka Telegrafa o detaljima krađe testova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA