Otišao si, tata, nisi se vratio, a čekala sam te: Bolne reči Nataše čiji je otac nestao u Orahovcu

- Ti si hteo, sigurno jesi, ali sprečila te je ljudska zloba - napisala je Nataša Ugrenović posvetu svom ocu Gradimiru koji je nestao u Orahovcu za vreme NATO bombardovanja

  • 5
Gradimir Majmarević blurovano Foto: Privatna arhiva

Otišao si da obiđeš svoj vinograd i nikada se više nisi vratio. A ja sam te, tata, čekala dugo, mislila sam: vratiti se moraš... Ti si hteo, sigurno jesi, ali sprečila te je ljudska zloba, potresne su reči Nataše Ugrenović, rođene u Orahovcu na Kosovu i Metohiji, čiji je otac nestao na današnji dan, 22. juna 1999. godine, tek po završetku NATO bombardovanja.

Orahovac je bio poprište rata, gde su bacane bombe, gde je pucano sa svih strana i gde je informacija da je neko nestao te 1999. godine polako prestajala da bude vest.

Među onima koji su nestali bio je i Natašin otac, Gradimir Grada Majmarević. Bol i prazninu u srcima njegovih najmilijih, vreme nije moglo da zaleči. A prošla je od tada 21 godina.

Ostavio si, tata, pustoš i prazninu

Na godišnjicu njegovog nestanka, Nataša je svom ocu posvetila bolan status, o tome kako se nadala da će se vratiti kući i kako ga je, kao devojčica, željno iščekivala.

- Da li me čuješ? Kada o tebi pričam. Da li me vidiš? Kad po ovoj zemlji hodam. Ostavio si, tata, prazninu u meni, patnju, pustoš i nemir. Prošlo je, tata, mnogo leta, zime i jeseni puste, a tebe nema. Pitam se samo kako je prestalo da kuca tvoje dobro srce.

Da li znaš, tata, koliko na tebe mislim, na tvoje muke, na tvoje ruke što su me nekada mazile, davno. Osećam i danas tvoj dodir, oh, kad bih ga još jednom osetila stvarno. Ali sam ovde, tebi bliže, na zemlji u kojoj si i ti. Ovde ti tata sveću palim za tvoj večiti mir - napisala je Nataša.

Kako je navela, pre 21 godinu oteti su njen otac i njihov prijatelj Siniša Vitošević.

- Prema izveštajima Dika Martija, oni su završili kao žrtve trgovine organima i zloglasnoj Žutoj kući. Danas ih niko neće pomenuti. Osim nas, najbližih. Žalosno, kako naša država zaboravlja naše stradalnike. Neka im je večna slava! - poručila je ona.

Prema zvaničnim podacima, ukupno je sa teritorije opštine Orahovac, tokom 1998. i 1999. godine, nastradalo 85 ljudi. Posmrtni ostaci ubijenih Srba sa područja Orahovca pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Video: I kamen bi zaplakao: Preostala srpska deca iz Orahovca horski pevaju Bašto rajska

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    22. jun 2020 | 21:30

    Neverovatne stvari ..

  • Дејан Младеновић

    22. jun 2020 | 22:19

    И са тим шиптарским зликовцима преговарати

  • Punk

    22. jun 2020 | 23:56

    Znam kakav je to osecaj,i meni je tata nestao na Kosovu 19.08.1999

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA