≫ 

Najbolji onkološki hirurg, profesor Radan Džodić biće sutra ispraćen na večni počinak

Večna kuća uglednog profesora, koji je izveo više od 10.000 operacija a čija je smrt rastužila sve njegove pacijente, biće na Novom groblju u Beogradu

  • 2
Radan Džodić Foto: zdravlje.gov.rs

Najbolji onkološki hirurg, specijalista za rak dojke i štitnu žlezdu, i bivši direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS) profesor dr Radan Džodić (68), biće ispraćen sutra na večni počinak.

Večna kuća uglednog profesora, koji je izveo više od 10.000 operacija biće na Novom groblju u Beogradu. Biće sahranjen sutra u 15 časova, za kada je zakazan izlazak iz kapele.

Profesor Džodić, koji je, kako kažu njegovi pacijenti, bolje davao dijagnoze svojim prstima nego bilo koji aparat, preminuo je u nedelju od posledica korona virusa.

Prošle godine, sa mesta direktora Instituta je otišao u penziju, a malo pre toga oboleo je od kancera.

On je rođen je 1952. godine na Goliji. Kao što smo već i objavili, po rođenju usled pada dobio je hematom na glavi, zbog kojeg je ostavljen da umre. Sudbina je htela da poživi, da ga majka uzme u ruke tek posle tri dana, i da postaje jedan od najboljih hirurga u svetu.

Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005. godine. Od 2009. godine je šef poslediplomske Katedre za onkologiju.

Na Evropskoj školi onkologije izabran je 2017. godine za profesora hirurgije raka dojke, melanoma i hirurgije glave i vrata.

Predavao je po pozivu na više univerziteta u Francuskoj, Japanu, Rusiji, Grčkoj, Italiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Kini, Rumuniji i drugim univerzitetskim centrima u svetu.

Bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hiruških udruženja, a objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisima. Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija.

Za svoj dugogodišnji i svestrani naučni, stručni i nastavni rad je dobio mnoga priznanja, i domaća i strana.

Dobitnik je, pored ostalih priznanja, i Nagrade grada Beograda za medicinu, priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, Ordena Viteza akademske palme i Ordena Oficira reda Akademske palme Republike Francuske, Zlatne medalje Evroazijskog kongresa za tumore glave i vrata u Kazahstanu, kao i Hipokratove nagrade Američkog biografskog instituta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    24. jun 2020 | 21:11

    Могао је да бира, где ће да ради. Остао је у својој земљи, да лечи свој народ. Ко од њега има више права да почива у Алеји заслужних грађана? Да ли смо се некада запитали куда води овакво понашање и небрига о људима који су највише задужили своју земљу и свој народ? Анђели нека му подаре живот небески, то је био и на Земљи. Са његовим одласком одлази човек, они који остају нека се запитају шта су.

  • nikolas

    24. jun 2020 | 17:00

    LAKA MU CRNA ZEMLJA A TAKVIM LJUDIMA TELEVIZIJA TREBA DA PRATI SAHRANU !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA