• 7

Da li će Srbija pooštriti mere na granicama zbog rasta broja obolelih i preminulih od korone?

Zdravstveni pregledi putnika na granicama obavljaju se samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome korona virusa

  • 7
Mapa Evrope, otvorene granice, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović

Pooštravanje mera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji za sada nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije korona virusa na graničnim prelazima primenjuju adekvatne mere kontrole.

On je za Tanjug naveo da se našim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma korona virusa i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gde bi ta lica mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

To, podseća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mera samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procene trenutne epidemiološke situacije u regionu.

Milanov navodi da pooštravanje mera kontrole na graničnim prelazima za sada nije u planu i dodaje da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome korona virusa.

U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno sa epidmiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor sa takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.

"Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za Kovid 19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rešenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mestu boravka radi daljeg lečenja ili bi bio neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i lečenje", pojasnio je Milanov.

Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u našu zemlju unapred mogu dobiti podaci od našeg diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.

"Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju", dodao je Milanov.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ma ajde

    Usla i izasla i niko nikakav papir niti informaciju ponudio nije osim toplomera u celo pri izlasku iz zemlje. Prestravih se od toplomera, nacilja me u po’ cela kao u igrici.

  • Ma kakvi.

    Ma kakvi, u svemu smo prvi, prvi u otvaranju granica, otvaranje kapije na stadionima za navijače, prvi u otvaranju noćnih klubova, prvi po broju zaraženih, tako da... Moramo držati prvo mesto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima