≫ 

Status o onlajn nastavi digao prašinu: "Roditelji su žrtve uverenja da nastavnici treba da im služe"

Učenici će od 1. septembra najverovatnije nastavi sa onlajn učenjem, a roditelji su već sad počeli da se bune oko toga

  • 84
Svetlana Slijepčević Bjelivuk Foto: Aleksandar Živaljević, Facebook/Svetlana Slijepčević Bjelivuk

Sve je izvesnije da će školarci od 1. septembra ponovo učiti od kuće i imati onlajn nastavu zbog epidemije korona virusa. Zbog učenja na daljinu, roditelji pojedinih učenika pobunili su se i već potpisali peticiju protiv ovakvog sistema rada.

Polemika je nastavljena i na društvenim mrežama, a jedan od statusa koji se posebno izdvojio je Fejsbuk objava Svetlane Slijepčević Bijelivuk, naučnog saradnika u Institutu za srpski jezik SANU.

- Ovog jutra čitam roditeljske komentare i zahteve i shvatam da su deca u ogromnom problemu. I da će tek biti. Njihovi roditelji ne žele da im budu nastavnici, vaspitači ni pedagozi kod kuće. Roditelji su ljuti jer moraju da uče sa njima. Roditelji ne mogu da stignu da prate onlajn nastavu. Roditelji ne mogu da izdrže dva đaka uz stalni posao, pa traže platu jer moraju da napuste svoj posao da bi radili sa decom - napisala je Svetlana.

Kako je dalje navela, roditelji jesu žrtve, ali velike žrtve svoje nesposobnosti da im deca budu samostalna i odgovorna.

- Žrtve svoje zablude da jedino nastavnici, pedagozi i vaspitači treba da se bave njihovom decom. Žrtve svojih uverenja da nastavnici i profesori treba da im služe. Ako me išta zasmejava u ovoj suludoj situaciji u kojoj smo se našli, to je činjenica da su roditelji dobili svoju decu da o njima brinu. Pošto to umeju bolje od prosvetnih radnika. Za ove druge znam da se raduju onlajn nastavi podjednako - navela je Bijelivuk.

Njene reči naišle su na negodovanje nekih od roditelja čija bi deca od septembra mogla ponovo da uče na daljinu.

- Mnogo mi je ovo generalizovano, zato se javljam. Ne možeš očekivati od deteta od 7 godina (ili 8, pa ni 10) da sedi minimum 4 puta po 30 minuta, samostalno i svojevoljno, 5 dana nedeljno uz TV nastavu, plus još barem sat i po dnevno na to, kako bi uradilo samostalno domaći, a da mu ne budeš konstantno nad glavom! A kako da mu budeš konstantno nad glavom, ako moraš da, isto tako, ispratiš još najmanje jedno dete drugog uzrasta, pa još i da odgovoraš zahtevima svog posla (da ne pominjem ostale redovne obaveze, od nabavke do kuvanja, preko opuštajućih aktivnosti sa svojom decom...) - požalila se jedna majka.

Kako je dodala, biti roditelj uključuje različite uloge, pa i ulogu nastavnika, pedagoga i sl., ali se te uloge aktiviraju u određenim situacijama.

- U onlajn nastavi se očekuje da roditelj bude predmetni nastavnik čitave nedelje! To nije normalno ni za decu ni za roditelje. Što se tiče samostalnosti i odgovornosti, u dobrom delu, one se stiču upravo kroz školovanje i školske obaveze, ali i tada u normalnim uslovima. Pa ni u školama se dete ne dodeljuju svom roditelju kada je on npr. učitelj, ne bez razloga - napisala je majka.

Ubrzo je osledio još jedan odgovor dr Slijepčević Bjelivuk:

"Mislim da je zadatak roditelja da stvori osećaj odgovornosti i obaveze, a ne da bdi nad zadatkom. Ako dete zna da složi svoje igračke i da je to njegova obaveza, onda će znati i da mu je obaveza da napiše domaći zadatak. Ovo prvo se uči i na mlađem uzrastu. U današnje vreme deca imaju koncentraciju da igraju igrice, ali ne i da pišu domaći zadatak?

Mnogo se toga promenilo u odnosu na period kad sam ja išla u školu. A ta promena je najpre nastala na relaciji roditelj-nastavnik, dete je tu sporedno. Dok u svetu raste home schooling, mi se ovde prenemažemo s onlajn nastavom. Ceo moj tekst je zasnovan na onome što piše u peticiji i na onome što su roditeljski komentari - odatle generalizacija".

Podsetimo, u javnosti su se pominjali razni modeli po kojima bi školstvo od jeseni moglo da funkcioniše. Ministar prosvete Mladen Šarčević je i sam rekao da se pričalo o desetak modela i podmodela.

Jedna od opcija koja se najviše pominjala je kombinovani model, po kom bi učenici imali dve nedelje onlajn nastavu i dve nedelje išli u školu. Ali onaj model koji najviše glavobolja zadaje roditeljima, je isključivo onlajn nastava. Sve je izvesnije da se od jeseni đaci neće vraćati u školske klupe u punom obimu.

Svoje mišljenje o učenju na daljinu ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko

    26. jul 2020 | 15:19

    Roditelji, do sada ste pričali da nastavnici ništa ne rade, omalovažavali ste njihov rad, veličali njihove raspuste, kritikovali ih što se žale na visinu plate... Gle sad, vi tražite platu za sopstvenu decu. Nije lako biti PROSVETNI RADNIK, a i on je: roditelj, supružnik, član društvene zajednice sa svim problemima i obavezama, pa i u kući, kao i vi 👨‍🎓📚

  • Ja

    26. jul 2020 | 15:20

    A za sta su nastavnici placeni ako ce roditelji uciti svemu decu kod kuce..? Uvek je bilo, vaspitanje se uci kod kuce, a fizika (koju vecina roditelja i ne zna da objasni detetu) u skoli. Zna se sta je duzbost nastavnika, a sta roditelja.. Najbolje je da roditelj radi u svojoj firmi 8 sati, vaspitava dete i jos radi posao koji bi nastavnik trebao da radi, onda se bar 'maknite' sa budžeta republike Srbije pa ce biti vise podsticajnih sredstava za roditelje.

  • Bivši prosvetni radnik

    26. jul 2020 | 17:26

    Koje dete ŽELI da uči, učiće i kad ide u školu i kad ima onlajn nastavu. Koje dete NE ŽELI da uči, ono samo pravi probleme na času da ni ostala deca ne mogu od njega da uče. Današnji roditelji su uglavnom toliko razmazili svoju decu, da deca ne poštuju ni njih ni nastavnika, nemaju nikakav osećaj odgovornosti. Moja majka je sa 10 godina čuvala svoje mlađe sestre, današnje dete od 10 godina nije samostalno da sedi 30 minuta i prati čas? DRAGI RODITELJI, VAŠ ZADATAK JE DA POMOGNETE DETETU DA SE OSAMOSTALI, DA GA NAUČITE DA POSTOJE OBAVEZE I ODGOVORNOST.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA