• 5

Tiodorović: Nepovoljna situacija u 2 grada, dobar deo van kontrole. Leče se u privatnim ambulantama

Prof. dr Branislav Tiodorović je objasnio da je situacija van kontrole jer se nema potpuni uvid o obolelim i zaraženim među stanovništvom, pošto se često leče u privatnim ambulantama

  • 5
SRBIJA KORONA BILANS ZORAN GOJKOVIĆ, BRANISLAV TIODOROVIĆ

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiološka situacija zbog korona virusa je nepovoljna u Bujanovcu i Preševu, i van kontrole, kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone. 

Iz Pčinjskog okruga tokom jučerašnjeg dana poslata su 163 uzorka na analizu, 15 je pozitivno. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Vranja dvoje je novoobolelih iz Bujanovca. U vranjskim kovid bolnicama je 109 pacijenata, a 12 je otpušteno na kućno lečenje.

Prof. dr Tiodorović kaže za RTS da je situacija u tom delu Srbije nepovoljna i da je dobar deo situacije u Preševu i Bujanovcu van kotrole, kao i da se može reći da je situacija ozbiljna.

- Ona je nepovoljna. Dobar deo te situacije u Bujanovcu i Preševu je van kontrole jer se nema potpuni uvid o obolelim i zaraženim među stanovništvom. Oni se leče često u privatnim ambulantama i na KiM gde se, takođe, obraćaju zdravstvenom sistemu. Onda se tu kasni i onda se ti pacijenti jave sa teškim tegobama, teškom kliničkom slikom u bolnice u ZC u Vranju, kao i u KC Niš i specijalnoj bolnici u Surdulici -  istakao je Tiodorović.

To govori, napominje, da mora mnogo više da se radi sa stanovništvom.

- U svakom slučaju pravo mesto je kovid ambulanta i kovid bolnice u ovom području-  naglasio je Tiodorović  i dodao da je bujanovački dom zdravlja dobio novi RG aparat:

- Sa druge strane Dom zdravlja u Preševu i Bujanovcu će dobiti sve što je potrebno za pružanje onih usluga u kovid ambulanti koje su neophodne.

Ovaj broj ne prevazilazi mogućnosti zbrinjavanja u kovid bolnici u Vranju, Surdulici i KC Niš.

- Ima manje prijema od onoga što otpuštaju, ima dovoljno slobodnih postelja, kapaciteta - naglasio je Tiodorović.

Prema podacima za javno zdravlje iz Vranja dvoje je novoobolelih iz Bujanovca.

Video: Pitali smo zdravstvenog radnika šta je najteže od početka korone: Njegov odgovor rastužuje

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mic

    Ponovlja se situacija kao u Pazaru. Nece u bolnicu, cekaju zadnji trenutak, pa kada situacija izmakne kontroli, pomagaj drzavo i drzava kriva. Muslimani, po Kuranu,treba da umru u krugu porodice. A u covid bolnicama nema posete.

  • SrBiN

    Daj Bože da sve bude uredu. Narod je dosta propatio u ovoj godini i red je da ovaj virus prođe!

  • Otvoreno Pismo Poznatim Ličnostima

    Vidim Goca Tržan se žali da zbog ovog virusa nema para. Gospođa Goca ako je u besparici može slobodno da pita nekog seljaka da je zaposli u njivi.. imala bi svakog meseca platu oko 500€. I zamolio bi je da ne kmeči.. jer kad smo mi molili i kmečali za posao ona i njeni slični su se razbacivali sa parama i išli su na razne destinacije koje nisu baš jeftine. Draga Goco da li sada vidiš kako je nama običnim smrtnicima? Naravno sad vidiš kad si u krizi do guše, a posle ćeš nas zaboraviti kad ti bude lakše. Ne žalim vas uopšte. Žao mi je samo ove ljude koji se muče po bolnicama i bore za dah, žao mi je obične smrtnike koji će se posle ovog virusa boriti za koru hleba koja će se sa teškom mukom zaraditi. Žao mi je nedužne dece koja su izgubila bitku za život zbog ovog opakog virusa, a vas mi nije žao. Dok ste imali para brisali ste sa njima i po glavi! Žao mi je samo ljude koji se bore za život i članove kriznog štaba koji se trude da nam što više pomognu kao i lekare koji leče pacijente i ne viđaju svoju porodicu već mesecima. Krvav je to zarađeni novac! Pozdrav!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima