14 zlatnih pravila za ponašanje u studentskim domovima: Nema poseta, ruča se u sobama

Higijena mora da bude na visokom nivou

  • 7
Studenstki dom, studentska soba, studenti, mladi Foto: Shutterstock

Zbog korona virusa, osim u školama i u studentskim domovima će važiti posebna pravila.

Moraće da vlada stroga higijena. Broj studenata u sobama mora da bude organizovan tako da i prilikom boravka a i prilikom spavanja svaki mora da ima za sebe 4 kvadratna metra i distancu od metar i po. Studenti neće moći da primaju posete u sobama, nema žurki, preporučeno je da kad god je to moguće da im se hrana služi u sobama, a ukoliko moraju u menzu neophodna je propisana distanca. Takođe, u menzi se ne sme posluživati kečap, senf, sosevi, ulja, so, šećer, čajevi i slično iz posuda za zajedničku upotrebu.

Posteljina će im se menjati jednom nedeljno i prati na najmanje 60 stepeni. 

Ovo se sve navodi u Preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koje je izdato 14. avgusta.

Pre svega, kao pravilo broj jedan, stoji da  pre početka rada studentskog doma, on svakodnevno treba da se čisti i dezinfikuje, i provetravaju prostorije najmanje pola sata nakon čišćenja.  Posebno redovno treba čistiti  i dezinfikovati podove, zidove, vrata, stolove, stolice, kvake, prekidače za svetlo, ručke ormarića, slavine i druge površine koje koristi veći broj lica, najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće upotrebom sredstava na bazi  70% alkohola.

2. Na ulazu u studentske domove postaviti dezobarijeru – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola kako na ulazu tako i po hodnicima.

3. Potrebno je da se zaposlenima u studentskim domovima obezbede dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

STUDENTSKI DOM  Studentski dom "Karaburma" Foto: sc.rs

4. Prostorije redovno provetravati, uz omogućavanje kontinuiranog protoka vazduha. Ne koristiti veštačku ventilaciju.

5. Posteljinu, jastučnice, ćebad i druge tkanine ukloniti i oprati u mašini za pranje veša upotrebom standardnih deterdženata, koristeći program pranja na temperaturi od najmanje 60 stepeni.  Posteljinu menjati i prati najmanje jednom nedeljno.

6. U toaletima i kupatilima obezbediti sapun i papirne ubruse i sprovoditi redovno čišćenje i dezinfekciju površina. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.

7. Zaposleni u studentskom domu kao i studenti moraju da nose maske, tako da maska prekriva usta, nos i bradu i to prilikom kretanja kroz hodnik ili boravka u zajedničkim prostorijama koje deli više osoba.

8. Broj studenata u sobama u kojima su smešteni studenti organizovati tako da studenti koji žive zajedno mogu da održavaju propisanu udaljenost od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno lice na svaka 4 m2 , prilikom boravka i spavanja.

9. Organizovati ishranu studenata kada god je to moguće u sobama studenata. Ukoliko je

neophodno, koristiti menze/trpezarije. Studenti za stolovima treba da sede na udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedan student na svaka 4 kvadrata , a svaki sto treba da ima sredstva za dezinfekciju ruku i papirne ubruse. Ne preporučuje se deljenje hrane među studentima.

10. Čekanje za hranu u studentskoj menzi organizovati u redu sa razmakom među studentima od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedan student na svaka 4 kvadratna metra. Studenti dok čekaju u redu moraju nositi maske. Maska se skida samo tokom jela.

11. U studentskoj menzi prilikom pripreme hrane potrebno je pridržavati se uobičajenih principa dobre higijenske prakse u pripremi i manipulaciji hranom, sa ciljem smanjenja uvek prisutnih rizika za sve bolesti prenosive hranom. Izbaciti iz upotrebe posluživanje kečapa, senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i slično iz posuda za zajedničku upotrebu. Кontrolisati postupak pranja posuđa – obavezno mašinsko pranje ili, ako za to nema uslova, pranje deterdžentom na što višoj temperaturi (u mašini za sudove na temperaturi većoj od 60 °C). Pri korišćenju sredstava za dezinfekciju površina voditi računa o pravilnoj primeni u skladu sa uputstvom proizvođača, a posebno voditi računa da dezinfekciono sredstvo ne dođe u kontakt sa hranom.

12. Neophodno je da studenti svakodnevno prate svoje zdravstveno stanje i ukoliko se pojave simptomi respiratorne infekcije da se jave lekaru studentske poliklinike, upravniku studentskog doma i roditeljima. Upravnik studentskog doma je dužan da u slučaju pojave sumnje na COVID-19 odmah putem telefona obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje.

13. U studentskom domu potrebno je obezbediti dovoljno toplomera dostupnih studentima, a na svim vidnim mestima treba postaviti brojeve telefona na koji studenti mogu da se jave u slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19.

Goran Minić, direktor, Studentski centar Beograd, dezinfekcija Studentski grad Foto: Tanjug/Sava Radovanović

14. Studenti bi trebalo da izbegavaju posete rođaka i prijatelja, smanje svoje društvene

aktivnosti i da izbegavaju odlazak na javna mesta, posebno mesta bez adekvatne ventilacije.

U ovim preporukama detaljno je navedeno i kako treba da se odvija dostava hrane i pića u studentske domove:

1.  Higijenu i dezinfekciju vozila za dostavu treba sprovoditi što češće (preporučljivo pre i nakon svakog završenog „kruga dostave” hrane) preporučenim sredstvima u skladu sa uputstvom proizvođača.

2. Upakovanu hranu spakovati u dodatne pakete ili kese. Obavezno najaviti dostavu

hrane telefonom kako bi ostavili vremena osoblju studentskog doma/menze da se

pripremi za preuzimanje hrane.

3. Dostavljač je dužan da prilikom dostave nosi masku i rukavice, i hranu predaje na posebno za to označenom ulazu.

4. Hrana se doprema na poseban ulaz kada god je to moguće, a čist i prljav put kretanja

hrane se ne smeju ukrštati. Ukoliko to nije moguće, put kretanja hrane se mora dezinfikovati pre svakog dostavljanja hrane uz provetravanje prostora najmanje pola sata nakon čišćenja.

5. Hranu preuzimaju za to određene osobe koje su u obavezi da nose masku i rukavice. Ista osoba sprovodi i distribuciju hrane i pospremanje ostataka hrane nakon jela.

6. Čekanje studenata na preuzimanje hrane u studentskom domu/menzi organizovati u redu sa razmakom među studentima od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedan student na svaka 4 kvadratna metra, a dok čekaju u redu studenti, kao što piše i gore, moraju nositi maske.

Ako ste propustili pročitajte OVDE kakva će pravila važiti u osnovnim školama u Srbiji. 

Video: Platnene su dozvoljene, ali se moraju pravilno koristiti: Koje maske će deca nositi u školama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    20. avgust 2020 | 16:18

    И последње правило - да заврше све у року,и врате се одакле су дошли! Да ослободе и дезинфикују собе да би и наша деца могла мало да ту живе,а не само код тетака,пријатеља,и све скупље од студењака,а посла ни на видику....

  • Stefan

    20. avgust 2020 | 17:01

    Tako i u francusku

  • A

    20. avgust 2020 | 16:20

    Ima li keksa ??!!😀😀😀😀To nas interesuje a ne virusi??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA