≫ 

Zaštitnik građana o slučaju napuštene dece u Alibunaru: Odgovornost snose 4 institucije

Svima koji su učinili propuste date su preporuke

  • 3
Alibunar, napuštena deca Printskrin: RTS

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku pokrenutom po sopstvenoj inicijativi u slučaju šestoro maloletne dece koji su živeli u Novom Kozjaku kod Alibunara u izuzetno teškim uslovima, da su svi nadležni organi načinili propuste u radu usled čega deci nije pružena adekvatna i blagovremena zaštita prava, zbog čega su deca na očigled svih državnih organa i ustanova bila prepuštena sama sebi, saopšteno je iz ove službe.

"Zaštitnik građana konstatuje da je sveukupno (ne)postupanje nadležnih organa bilo nepravilno, a da su utvrđeni propusti svih nadležnih državnih organa doveli do toga da život i bezbednost dece budu ugroženi, kao i da dvoje dece ne završe osnovnu školu u 21. veku, što je uticalo na njihovu budućnost i budućnost cele zajednice.

Nedopustivo je da se državni organi, kako oni koju postupaju u konkretnim predmetima, tako i oni koji vrše nadzor nad njihovim radom, bave zadovoljenjem forme, a ne suštinskim pitanjem poštovanja, zaštite i unapređenja prava deteta. Prvenstveno, svrha postojanja nadležnih organa jeste da rade u interesu korisnika, građana i celokupnog društva.

Zaštitnik građana je u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa utvrdio da Centar za socijalni rad "1. mart" za opštinu Alinubar nije pravovremeno preduzimao mere iz svoje nadležnosti tako što nije blagovremeno pokrenuo postupak za izdvajanje dece iz porodice, s obzirom na činjenice koje su ukazivale na neadekvatno staranje majke o deci. U preporuci Zaštitnik građana navodi da ovaj CSR treba u budućem radu da postupa blagovremeno, zakonito i da u kontinuitetu preduzima mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite prava i najboljih interesa dece.

U postupku kontrole utvrđeno je i da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije obezbedilo adekvatan broj stručnih radnika u CSR za opštinu Alibunar. U preporuci Zaštitnik građana navodi da resorno ministarstvo treba da obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad koji bi omogućio adekvatno postupanje tih centara.

Zaštitnik građana je utvrdio i da Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova nije preduzeo radnje u cilju blagovremenog informisanja nadležnog ministarstva o nedovoljnom broju stručnih radnika u CSR za opštinu Alibunar. Stoga, ovaj sekretarijat u budućem radu treba da obavesti resorno ministarstvo o nedovoljnom broju stručnih radnika u organima starateljstva, kako bi to ministarstvo preduzelo dalje mere.

Utvrđeno je i da je Osnovna škola "Miloš Crnjanski" načinila propuste jer nije pravovremenom reakcijom zaštitila prava i interese dece, kojima je zbog nepreduzimanja aktivnosti nadležnih organa uskraćeno pravo na osnovno obrazovanje. Zaštitnik građana je u preporuci naveo da ova škola u budućem radu pravovremenim reakcijama i daljim preduzimanjem mera prema roditeljima treba da predupredi posledice roditeljskog zanemarivanja i zaštiti prava i interese dece.

Zaštitnik građana zatražio je od svih nadležnih organa u ovom slučaju da ga u roku od 15 dana obaveste o merama koje su preduzeli radi postupanja po preporukama."

Šestoro dece uzrasta od 3 do 16 godina brinulo se samo o sebi u selu Novi Kozjak kod Alibunara. Njih je majka napustila, otac je u zatvoru.

Najstariji sin radio je fizičke poslove da bi prehranio pet sestara koje žive sa njim. Najstarija sestra (11) kuvala je, prala veš, čistila kuću, presvlačila najmlađu decu i uspavljivala ih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Epilog ??

    27. avgust 2020 | 21:05

    Hocemo da cujemo epilog,da li ce neko da odgovara zakonski jer nije radio posao za koji je placen novcem svih nas i da se to objavi jasno i glasno ??? Ili ce ovakve stvari da se ponavljaju a da ispastaju nemocni i neduzni!

  • SU 1

    27. avgust 2020 | 19:20

    Trebalo je prvo majku zatvoriti i onda tek brinuti o deci,hraniteljske porodice i sve što treba,pored živih roditelja pomoć gubi smisao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA