≫ 

Škola u Tovrljanu broji 5 đaka: Nemaju uvek internet i signal, ali su život ovog kraja

Ova škola jedina je u parku prirode Radan planine. Nema savremena sredstva nastave, jer ovde često nema interneta, ni mobilnog signala

  • 0
Prokuplje, Tovrljane, škola, đaci Printskrin: RTS

U udaljenim planinskim selima opštine Prokuplje, đaci i roditelji raduju se povratku u školske klupe, jer im je onlajn nastava zbog nedostatka interneta, mobilnog signala, a često i struje, predstavljala problem, kako navodi RTS koji je posetio školu u Tovrljanu, koju pohađa pet đaka.

Sedmogodišnji Vladan Novović iz Trnovog Laza od danas ima i školske obaveze.

- Danas mi je prvi dan u školi i mnogo sam srećan. Kupio sam ranac, pribor i sveske - kaže Vladan Novović iz Trnovog Laza.

Andrijana, Nikolina i Marija raduju se povratku u školu, jer će svakoga dana biti zajedno. Do škole u Tovrljanu, iz svojih sela, često pešače.

- Nekad me roditelji isprate, nekad me učitelj uzme, nekad idem peške. Nekad vidim divlju svinju, ali se ne plašim - kaže Andrijana Bojović iz Trnovog Laza.

- Ovde ima i srna. Tata je video jednu, mnogo je bila mirna. Prišao je da je pomazi, ona je posle pobegla - priča Marija Mijatović iz Arbanaške.

Jedina u parku prirode Radan planine

Škola sa pet đaka u Tovrljanu jedina je u parku prirode Radan planine. Nema savremena sredstva nastave, jer ovde često nema interneta ni mobilnog signala, ali za čitav kraj, ona znači život.

- Nama roditeljima mnogo znači ova škola zbog dece i nas, da bismo mogli da radimo poljoprivredu, da održavamo ova sela naša ovde. Ja sam živeo u Prokuplju, ostao bez posla - kaže Jovica Mijatović iz Arbanaške.

Povratku u školu raduje se i učitelj Marko. Do škole i nazad do Prokuplja svakodnevno pređe 70 kilometara, a uz put, pokupi đake u zabačenim zaseocima.

- Dobro je što su se deca vratila u klupe. Opet, živa reč je bolja nego onlajn nastava. Dešava se da nestane struja i ne mogu da prate nastavu - kaže Marko Čikarić, učitelj OŠ u Trnovom Lazu.

Video: Stevanović: Poštovanjem preventivnih mera i pravila, rizici u školama svedeni na najmanju meru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA