• 1
 ≫ 

Zapalila se deponija kod Ljiga: Meštani u strahu, požar se širi na domaćinstva i šumu

 ≫ 

Reč je o "privremenom" smetlištu

 • 1
Deponija, smeće, đubre

Foto: Pixabay

Požar na "divljoj" deponiji u Belanovici kod Ljiga, koja se takoreći nalazi u šumi, tinja od petka, a meštani ovog mesta upozoravaju da im kontaminirani vazduh sada ugrožava i živote.

Pre dve godine društvene mreže preplavile su fotografije ogromne količine komunalnog otpada koji je deponovan usred zelene šume na obroncima Rudnika na podučju Belanovice.

Reč je o "privremenom" smetlištu koje je počelo da se puni kada je u septembru Opština Ljig izgubila svoju deponiju zbog izgradnje autoputa "Miloš Veliki", nakon čega je lokalno komunalno preduzeće svo đubre prikupljeno na teritoriji opštine počelo da odvozi na ovu lokaciju, da bi deponija, zbog svakodnevnog priliva najrazličitijeg đubreta, praktično "ušla" i u šumski zeleni pojas.

Prilikom jednog takvog istovara smeća prošlog petka, kako u razgovoru za "Blic" tvrde meštani koji žive 200 metara vazdušnom linijom udaljeni od deponije, došlo je i do požara.

- Bilo nam je čudno jer se vatra, još dok su radnici ljiškog komunalnog preduzeća istovarali kamione, pojavila na nekoliko mesta. Plamen se kasnije proširio, tako da nas je dim svih ovih dana bukvalno "davio", a požar se jasno video tokom noći. Sve vreme smo upozoravali nadležne da će se ovako nešto na kraju dogoditi, jer su nekadašnje seosko smetlište počeli svakodnevno da pune sap o dva-tri kamiona dnevno svakakvog otpada i deponija se na kraju proširila usred prelepe bukove i borove šume – priča Verica Mirić, meštanka Belanovice čije se domaćinstvo nalazi najbliže deponiji.

Sa, kako kaže, "napravljene planine đubreta" kada padne kiša otpadne vode se ulivaju u njihovo domaćinstvo.

- Proizvodimo organsku hranu, ali to je sada nemoguće. Stoka pije zagađenu vodu koja se cedi na sve strane, sve do reke Kačer. Ovde se sve vrste otpada iz Ljiga dovoze, što je užasno - kaže ona.

Vazduh je sada zbog vatre kontaminiran, nama su životi ugroženi. Nebrojeno puta smo pisali opštinskim i republičkim inspekcijama, ali sem pravljenja izveštaja nikada ništa, evo već treću godinu, nije urađeno da se ovo smetlište bar ogradi i obezbedi – ogročena je naša sagovornica.

Ekipe JKP "Komunalac" iz Ljiga su, kako bi zaustavile širenje vatre i sanirali požar, na deponiju izručile sadržaj čak 50 kamiona sa po 20 tona zemlje, ali se dim i dalje vidi.

U tom JKP ne spore da je reč o “divljoj” deponiji koja je sve vreme privremeno rešenje za odlaganje otpada iz Ljiga, ali tvrde da su počeli da ograđuju smetlište i da će postaviti kapiju i radnike obezbeđenja, "kako bi postojala kontrola deponovanja đubreta i sprečavanja eventualno novih paljevina".

Vek trajanja deponije u Belanovici, kako kažu, još je godinu dana nakon čega bi bila sanirana a zemljište rekultivisano.

Otpad iz Ljiga do tada bi trebao da se odvozi na regionalna deponija u Kaleniću kod Uba, na koju bi otpad dovozili iz 11 gradova i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • TIHI

  16. septembar 2020 | 20:01

  Koliko milionera ima u svakoj Republici ex Yuge da niko nemoze ulozit u spalionicu otoada a toplotu mogu koristit za grijanje stanova i novac zaradjivat i na tome. Taj prostor gdje je otpad iskoristit za nesto drugo i manje zagadjenja. Tako se radi svugdje u svijetu, nisu te spalionice preskupe da ih niko nemoze izgradit.

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima