Konačno je došao taj dan, Lana je izašla iz bolnice: "Došle smo na leto, odlazimo na zimu"

Malena Lana (1) provela je u bolnici cela dva meseca

  • 7
Mala Lana Jovanović Foto: Facebook/Za Laninu životnu bitku

Mala Lana Jovanović (1) koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, teške i retke bolesti, posle silnih infekcija i upala, konačno je, nakon dva meseca, izašla iz bolnice.

Divne vesti objavila je njena majka Aleksandra Jovanović, kojoj je juče bio rođendan, a kako je navela, to što je njena porodica ponovo na okupu, najlepši je rođendanski poklon koji je mogla da dobije.

- I konačno je došao i taj dan. Kad smo stigle u bolnicu bilo je leto, a izašle smo u zimu. Dugo je trajalo, ali hvala dragom Bogu, danas je taj dan kada sam konačno izgovorila te reči: "Tata, dođi po nas, izlazimo iz bolnice". Srce puno, nostalgije više nema, porodica na okupu - napisala je Lanina mama.

Lana Jovanović Beba Lana Jovanović, Foto: Instagram/zalaninuzivotnubitku

Ona se zahvalila Bogu na ovom rođendanskom poklonu.

- Hvala ti, Bože, što si spasio moje Lane. Hvala našoj dragoj doktorki koja nas je spasila. Sad samo Bože pomozi da ostanemo zdravi. Od danas smo u karantinu, nigde ne idemo niko nam ne dolazi. Kad letimo za Ameriku još ne znamo, pregovori su u toku, sve ćemo objavljivati. Sad prvo da primimo Spinrazu, hvala državi na njoj jer će ona pomoći Lani da bolest ne divlja. Hvala vam što ste bili uz nas dok smo bili u bolnici - navela je Aleksandra.

I konačno je došao i taj dan. Kad smo stigle u bolnicu bilo je leto a izašle smo u zimu. Duugo je trajalo ali hvala...Posted by Za Laninu zivotnu bitku on Понедељак, 16. новембар 2020.

Podsetimo, Lana je među 34 pacijenta u Srbiji koji primaju lek spinrazu, terapiju dostupnu o trošku države od 2018. Spinraza usporava bolest i značajno pomaže, ali Lanini roditelji sa velikom nadom gledaju u novu gensku terapiju, nedavno registrovanu u Evropi.

Nasmejana beba pri rođenju ocenjena je desetkom. Do drugog meseca ništa nije ukazivalo na to da se razlikuje od svojih vršnjaka. Roditelji su primetili da ne mrda nogicama, da su slabo pokretne, a kada su je stavljali na stomak, nije mogla da odigne glavicu od podloge. To su bili prvi znaci.

Krenule su posete lekaru, ispitivanja i najzad dijagnoza. Terapija koju je primila već dve nedelje kasnije i obavezne vežbe pet puta dnevno, zaslužne su što Lana i dalje može samostalno da guta i diše.

Prethodnih nekoliko meseci, čitava Srbija ujedinila se da bi pomogla Lani u najvećoj životnoj bitki - da prikupi 2,4 miliona dolara za lek koji se uzima jednom u životu i lečenje koje joj predstoji u SAD.

Video: Beba Lana, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, svakog dana radi jutarnje vežbice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dani

    16. novembar 2020 | 21:45

    Nek je zdravlje sluzi ziva bila I zdrava 100 godina

  • .

    16. novembar 2020 | 22:39

    Zahvalnost ide i humanim ljudima....Malenoj zelim da odraste u lepoticu,zdravu i srecnu....

  • andjelka

    16. novembar 2020 | 22:24

    samo hrabro andjele cela Srbija je uz tebe 🙏🏻🙏🏻🙏🏻od srca ti zelim da sto pre ozdravis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA