U Srbiji se godišnje rodi 6 SMA beba, evo šta skrining menja i u kom slučaju se testira roditelj

* Trenutno se radi skrining na četiri bolesti, od kojih je jedna retka * Početkom godine predviđeno je da se započne sa skriningom beba na SMA i cističnu fibrozu * Dugoročni cilj jeste da se na tom spisku nađe oko 35 bolesti

Komentari

  • Dilema

    22. novembar 2020 | 04:25

    Pitanje je, kada se utvrdi genetska bolest da li žena ide na obavezan abortus ili može da rodi bolesno dete ? Šta znači roditi dete koje nije potpuno zdravo i čiji vek je sedam godina, a troškovi održavanja milioni evra? Zašto ima mnogo dece sa Down sy?

    • 26. oktobar 2021 | 23:06

      Diana

      @Dilema

      Ovdje se govori o skriningu vec rodjenih bebica, kako bi se bolest odmah otkrila i da se sto ranije djeluje, tj da lijek koji bi omogucio bebi normalan razvoj. Inace dok se spinalna misicna distrofija otkrije prodje i po par mjeseci, a za bebin razvoj svaki mjesec je bitan. Sto se tice genetskih bolesti ili bilo kojih drugih anomalija u trudnoci, ako je proslo vise od 10 nedelja prekid je moguce obaviti uz odobrenje komisije. Kada su u pitanju teska oboljena svaki doktor ce posavjetovati majku da se uradi prekid, a svaki roditelj ima pravo da zadrzi trudnocu i to je pravo izbora. Ne postoji obavezan abortus. Ako majka odbije niko je ne moze natjerati da abortira bolesno dijete. Isto tako svaka zena ima pravo da se odluci na abortus do 10 nedelje, bila trudnoca zdrava ili ne.

  • Nista vise ne razumem

    22. novembar 2020 | 04:06

    Nije etički uraditi prenatalni test, a humano je da se dete rodi bolesno i da mu život bude samo bol i patnja?

    • 23. novembar 2020 | 10:41

      Olivera

      @Nista vise ne razumem

      Nije etički jer je procedura invanzivna i velike su sanse od gubitka ploda, bilo bi idealno kada bi u trudnoci mogli da uradimo skrining na svih 7.000 retkih bolesti plus ovih koje nisu retke ali na nasu zalost to nije moguce, svakako svako ima pravo da to uradi ukoliko zeli i insistira na tome i bice mu pokriveno od strane drzave. Takodje neonatalni skroning se radi kod onih dijagnoza gde postoje terapije koje bi omogucile normalan zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA