≫ 

Da li je važniji odlazak na doček i skijanje? "Lekari su na respiratorima, ne možemo još dugo ovako"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas sastanak sa direktorima kovid bolnica

  • 27
Skijaliste, respirator, Nova Godina Foto: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar održao je danas sastanak u Palati Srbija sa direktorima bolnica koje su u kovid sistemu, nakon kojeg su se novinarima obratili direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije doc dr Goran Stevanović i njegova zamenica prof. dr Ivana Milošević.  

- Anagažovali smo praktično poslednje kapacitete koje smo mogli, da  ne bismo ugrozili i nekovid bolesnike. Sistem je napregnut do krajnjih granica. Priliv pacijenata, pre svega onih koji su teški, koji zahtevaju kiseoničku terapiju je ogroman. Ta cifra se menja, jedan dan je malo manja, jedan dan malo veća ali broj je suviše veliki za ovakav stepen funkcionisanja, da možemo da obezbedimo ovakav stepen funkcionisanja - rekao je doc dr Stevanović.

Dodao je da se svakog dana preraspodeljuju pacijenti po bolnicama.

- Oni se upućuju iz svih zdavstvenih centara, ne samo iz Beograda, u druge centre, shodno težini kliničke slike. Trudimo se da svakom bolesniku obezbedimo mesto, da svako bude primljen i dobije adekvatnu terapiju u skladu sa kliničkom slikom.  I ponavljam po 101. put, a izvinjavam se onima koji mere poštuju jer ljudi stalno bivaju prozvani, ovo možemo samo da pobedimo zajendo. Ima onih koji ih ne primenjuju i koji se sete da korona postoji samo kada im treba mesto u bolnici. Ovo možemo da pobedimo samo zajedno.

- Moramo da prihvatimo da je virus tu i da on upravlja našim životima i sistemom, a da mi možemo samo malo tu da kormilarimo. Onog trenutka kada broj obolelih bude prevelik, ako pre toga ne smanjimo sa ovim zajedničkim naporima inficiranje i širenje, više nećemo moći ni to da radimo. Dakle, apelujem na one koji ne veruju, da poštuju mere, virus postoji, dešava se nama i sada. Izvinjavam se onima koji poštuju mere - kazao je je Stevanović.

Njegova zamenica prof. dr Ivana Milošević istakla je da koliko se pacijenata otpusti, toliko se i primi, i pitala da li su važniji Nova godina i skijanje od zdravlja. 

- Ja ne želim nikoga da plašim, niti bilo kome da kvarim raspoloženje, ali ja nemam da kažem ništa ni lepo ni ohrabrujuće. Broj pregleda na Infektivnoj klinici već danima prelazi 400. Iako smo apelovali da se bolesnici prvo javljaju u nadležne kovid ambulante zbog obrade, veliki broj njih i sada dolazi na Infektivnu kliniku. 

KBC Bežanijska kosa Foto: Marko Jovanović

- Onog trena kada se sa mesta na klinici neko otpusti, istog trena se prima novi bolesnik. Praktično svi bolesnici na kliničkim odeljenjima, su na kiseoničnoj potpori. Mi više nismo u prilici da primamo bolesnike kojima ne treba kiseonik - rekla je ona a zatim pitala:

DIREKTORI SASTANAK LONČAR ZLATIBOR LONČAR Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Da li je važnije da se ode na skijanje, da se ode na doček Nove godine ili da ostanemo zdravi? Molim vas poštujte mere. Početkom jeseni smo znali nekog ko se razboleo, sada sam sigurna da svi poznajemo neku porodicu u kojoj je neko nastradao od korone. Lekari su na respiartorima, ja se strašno brinem za svoje kolege. Molim vas, nemojte se izlagati virusu, poštujte mere, ne možemo još dugo ovako da izdržimo. 

Video: Batajnička crvena zona: Ovde leži 51 bolesnik sa najtežim kliničkim slikama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucija

    11. decembar 2020 | 14:14

    Uvesti policijski čas do kraja februara. Ukinuti Novu godinu i Božić. Pa valjda je bitnije zdravlje od dva dana lumpovanja. Kontrolisati i pisati kazne na svakom koraku. Naš narod se može opametiti jedino ako ga debelo lupiš po džepu.

  • Bokara

    11. decembar 2020 | 13:39

    Pa na skijanje ide onaj ko ima novac.Običan narod,ne

  • Vratiće se rode

    11. decembar 2020 | 13:53

    Pa umesto što zatvarate, male i sitne butike, frizere, ugostitelje tipa brze hrane, gde jedva pa da ima ljudi, vi ste jednostavno trebali da zatvorite velike centre i sisteme, klubove, splavove... Sigurno bi bili bolji rezultati... Nego izgleda da nema ko da mućne glavom u tom kriznom štabu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA