Voda u Velikom bačkom kanalu jarko crvena: Lokalna fabrika ispustila pesticide, kasno se reagovalo

Dok su nadležni stigli na teren, boja iz vode se isprala

  • 5
Veliki bački kanal, Srbobran, pesticidi Foto: Ekološki pokret Srbobran/Dragan Kurjački

Boja Velikog bačkog kanala, u toku Srbobran, poprimila je jarko crvenu boju, što je zabrinulo lokalne aktiviste koji tvrde da je lokalna firma, ne poštujući ekološke standarde, pre nekoliko dana ispustila zagađenu vodu iz prerade u vodotok kanala.

Predsednik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački napomenuo je da je ispuštanje tehničke vode u vodotok u normalnim okolnostima jeste u skladu sa zakonom, ali je voda koja je ovog puta ispuštena puna insekticida karakteristične crvene boje, piše portal 021.

On je, odmah po uočenom incidentu, 21. decembra fotografisao prizor i krenuo u alarmiranje nadležnih, ali je krajnja reakcija inspekcija bila kasna. Pravi stepen zagađenja nije moguće ustanoviti jer je od trenutka ispuštanja otrova do uzorkovanja inspekcije prošao ceo dan, što je bilo dovoljno da se crvenilo vode "ispere".

Kurjački kaže da je prvo alarmirao lokalnu inspektorku zaštite životne sredine koja je bila i najbliža incidentu, ali ne i nadležna da reaguje. Kad se oglasila nenadležnom, Kurjački je celu situaciju predočio predsedniku opštine, koji je odmah poslao inspektorku na teren i u firmu po izjave i fotografije.

- Tek nakon 24 sata su došle vodoprivredna i inspekcija zaštite životne sredine, kako bi uzorkovale vodu. Do tada je u kanal puštena ogromna količina čiste vode i najveći deo zagađene, crvene vode je otekao. Ispostavilo se kao da se ništa nije desilo, kao da smo mi u fotošopu napravili jarko crvenu vodu! Ali zagađenje je nemoguće opovrgnuti jer fotografije ima lokalna inspektorka - navodi Kurjački.

Srbobranski aktivisti dobili su podršku kolega iz Vrbasa, koji su od inspekcija tražili informaciju o nadzoru nad firmom.

- Ukratko, služba za zaštitu voda Voda Vojvodine izašla je na lice mesta 22. decembra, sinhronizovala se sa nadležnom inspekcijom, fotografisala je lice mesta i angažovala ovlašćenu laboratoriju - PMF Novi Sad, koja je u prisustvu Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine izvršila uzorkovanje otpadne vode, a inspektor je preduzeo mere iz svoje nadležnosti prema osumnjičenom zagađivaču, naloživši mu zakonske mere postupanja - navode u Ekološkom pokretu Vrbas.

Aktivisti su saglasni da je kod ovakvih ekoloških incidenata problem nemoć lokalnih inspekcija da deluju kako bi se zagađenje odmah evidentiralo i ispitalo, a zagađivač bio kažnjen. Čekajući da stignu pokrajinski ispektori gubi se dragoceno vreme, a zagađivači prolaze nekažnjeno.

U Ekološkom pokretu Vrbas objašnjavaju da je situacija još komplikovanija. Naime, pokrajinska inspekcija može da uđe kod zagađivača i izrekne određene mere, ali ne može da uzorkuje vodu na licu mesta kad se incidenti dogode. To mogu staraoci vodotokova, a to su u ovom slučaju "Vode Vojvodine" koje, s druge strane, ne mogu da nalože kaznene mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    25. decembar 2020 | 14:17

    Samo velike novcane kazne za pocinioce,ja stalno vidjam slicne scene u sportskom centru u Surcinu,kanal zaudara na lesine,suma puna smeca,drvece sece ko stigne,kome da prijavim,nikada nisam video komunalce na terenu.

  • Bhm

    25. decembar 2020 | 14:31

    Kazna u visini bankrota i sve imovine firme i vlasnika a potom robija 10 gidina.

  • 5544

    26. decembar 2020 | 08:54

    Takav nam je i vazduh i zemlja, sve...pa kazemo kako zdravo zivimo i hranimo se??Kako??Ovi potplacuju, nikada nece odgovarati.Nema kod nas zakona ni pravde...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA