Razrešenje i disciplinski postupak: Šta ako Zaštitnik ustanovi nepravilnosti u slučaju oca 3 ćerke?

Po sopstvenoj inicijativi, Ombudsman je zatražio od Centra za socijalni rad u Kragujevcu da mu dostave svu dokumentaciju u vezi sa Đorđem Joksimovićem, kojem su deca oduzeta 2015.

  • 35
Djordje Joksimovic

Printskrin: Prva TV

Zaštitnik građana pokrenuo je po sopstvenoj inicijativi postupak kontrole ispravnosti Centra za socijalni rad Solidarnost u Kragujevcu, posle pisanja medija da se Đorđu Joksimoviću od 2015. godine ne vraćaju njegove tri ćerkice, a ukoliko se ispostavi da propusta ipak jeste bilo, ombudsman može javno da proporuči razrešenje funkcionera koji je odgovoran za povredu prava, odnosno pokretanje disciplinskog postupka.

- Ukoliko utvrdi da je došlo do propusta u radu Centra za socijalni rad u Kragujevcu prilikom postupanja u slučaju gospodina Đorđa Joskimovića, Zaštitnik građana može da postupi po članu 20 Zakona o Zaštitniku građana. To znači da može da javno proporuči razrešenje funkcionera koji je odgovoran za povredu prava građana, odnosno da inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv zaposlenog u organu uprave koji je neposredno odgovoran za učinjenu povredu i to ako iz ponovljenog ponašanja funkcionera ili zaposlenog proizilazi namera da odbijaju saradnju sa Zaštitnikom građana ili ako se utvrdi da je učinjenom povredom građaninu pričinjena materijalna ili druga šteta većih razmera - navode iz kabineta Zaštitnika građana za Telegraf.rs.

Oni dodaju da je Zaštitnik tražio od kragujevačkog Centra da mu dostavi potpunu dokumentaciju koja se odnosi na slučaj Đorđa Joksimovića.

- Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smo već dobili dokumentaciju o ovom slučaju, a i sam gospodin Joksimović se saglasio da pošalje Zaštitniku građana dokumentaciju koju poseduje - navode za naš portal.

Više od 5 godina borbe

 

Podsetimo, Joksimoviću su ćerke oduzete 2015. godine, kada su date hraniteljskoj porodici iz Topole. Kako je više puta ovaj otac istakao, ispunio je sve uslove koji su bili neophodni da bi mu se deca vratila, ali do toga i dalje nije došlo.

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović danas je, podsetimo, naveo da je odluku o tome doneo Sud, te da je on jedini koji može Joksimoviću da vrati ćerke.

-  Ta deca nisu oduzeta zato što je to nekome bio hir. Ne oduzima se roditeljima roditeljstvo zbog siromaštva. Ako samo taj faktor postoji. Znači da je bilo nešto mnogo gore od toga što ja neću i ne mogu da kažem. Ko je oduzeo? Sud. Na osnovu onoga što je Centar za socijalni rad sa stručnim ljudima procenio kako ta deca i u kojim okolnostima rastu - istakao je Dmitrović.

Video: Saša Damnjanović je samohrani otac petoro dece: Već punih 7 godina brine sam o četiri sina i ćerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rada

    27. januar 2021 | 14:54

    Ako se dokaze da je otac u pravu vratiti mu djecu i platiti odštetu za sve ove godine

  • Iki

    27. januar 2021 | 14:37

    Vratiti decu ocu i isplatiti štetu 1p milona din.

  • Cure

    27. januar 2021 | 15:35

    Najprostije pitanjeee zasto ne date coveku trecinu od onog sto dajete xraniteljskoj poroduci a to je 150 xiljada eeee vratize mu bree secuu sta bre visee raditee ovo bre samo kod nas imaa nigdee viseee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA