Ovako izgleda narko test: Otkriva 7 droga koje Srbi uzimaju pre vožnje. Kazna i do 30 dana zatvora

* Na osnovu uzetog uzorka pljuvačke od vozača, Dreger test uređaj pokazuje prisustvo na 7 vrsta narkotika *Prošle godine najviše vozača za volanom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci uhvaćeno u Kruševcu * Trećinu takvih čine mladi vozači do 24 godine * Najviše se koristi kanabis

  • 79

Ako ste se mimo propisa ponašali za volanom u saobraćaju, policija vas zaustavila, uradila vam alko test koji je pokazao da nemate alkohola u krvi, nemojte da se radujete. Možete biti podvrgnuti još jednom testu i to na psihoaktivne supstance, što, takođe, rade saobraćajni policajci.

Ovaj test se u Srbiji radi godinama unazad, iako je kao bomba ovih dana u javnosti odjeknula informacija da su vozači tek ovog meseca počeli da se kontrolišu i na narkotike. U korist tog podatka govori statistika koja kaže da su samo prošle godine iz saobraćaja isključena 652 vozača koja su upravljala pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. A, od 15. januara do danas - čak 66.

Major Ivica Stanković, šef Odseka za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova kaže za Telegraf.rs da se, kada se govori o vožnji pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, najčešće otkrivaju vozači koji su koristili kanabis. On objašnjava da se kontrola ovakvih vozača radi na dva način.

- Pre svega, moram da kažem da, iako je određeni broj medija preneo da je saobraćajna policija od 1. janaura ove godine počela sa testiranjem vozača pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, ti navodi nisu tačni, s obzirom na to da sabraćajna policija već godinama unazad vrši takvo testiranje, odnosno, kontrolu vozača koji upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Ova kontrola se vrši na dva načina. Jedan od načina jeste korišćenje uređaja, odnosno, analizatora, koji poseduje saobraćajna policija. To je uređaj marke Dreger, Drug test 5000, koji uz pomoć uzorka pljuvačke pokazuje prisustvo na 7 vrsta narkotika, i to na licu mesta gde vozača zaustavimo, a procedura traje svega 10 minuta. Drugi način kontrole jeste upućivanje vozača, za kog posumnjamo da je upravljao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, u odgovarajuću zdravstvenu stanicu na stručni pregled, gde medicinsko osoblje analizira krv, odnosno, urin vozača - objašnjava za Telegraf.rs major Ivica Stanković.

Najviše otkrivenih u Kruševcu 

Kada je reč o uređaju, koji koriste saobraćajni policajci, radi se o Dregerovom uređaju, Drug test 5000, koji na osnovu uzetog uzorka pljuvačke od vožača, analizira da li je koristio psihoaktivne supstance. Otkriva prisustvo na čak 7 ovih supstanci.

Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

U ovoj kesi je brzi test, koji se sastoji od kućišta sa testnom trakom, uzimača uzorka, pokazivača količine uzorka, zaštitnog poklopca i uloška, odnosno odgovarajućeg reagensa potrebnog za testiranje.  Njega otvorimo, damo ga ispitaniku odnosno vozaču, zamolimo ga da nam da svoj uzorak pljuvačke stavljanjem u usnu duplju, ispod desni, tamo gde ima najveća koncentracija pljuvačke. To je relativno brz proces. Nakon toga uzorak se stavlja u kasetu, a kaseta u analizator, i sve ostalo je na uređaju. On izbacuje rezultat. Radi se o takozvanom sedmokanalnom testu, koji može da prikaže prisustvo kokaina, opijata, kanabisa, amfetamina, metaamfetamina, metadona, benzoadiazepina...  - objašnjava naš sagovornik.

Samo u toku prošle, 2020. godine, prema Stankovićevim rečima, 652 vozača bilo je pozitivno na narkotike, odnosno oni su isključeni iz saobraćaja.

- Od ovog ukupnog broja vozača, najviše je otkriveno na teritoriji PU u Kruševcu i to 85, a onda u Čačku i u Kraljevu, nešto malo manje. Ono što je značajno, od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u Srbiji, a to je nekih 30.700, u 45 saobraćajnih nezgoda su učestvovali baš ovi vozači. Ono što nije dobro jeste da u 5 saobraćajnih nezgoda, u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom psihoaktivnih suptanci, imamo smrtne posledice - kaže Stanković i dodaje da se najviše otkriva vozača pod dejstvom kanabisa - oni čine 50 odsto ovakvih slučajeva:

- Samo od 15. januara ove godine do danas zabeleženo je čak 66 vozača koji su upravljali pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. 33 vozača, odnosno, gotovo polovina je upravljala pod dejstvom kanabisa, 11 smo imali pod dejstvom amfetamina i nešto manje je bilo pod dejstvom kokaina i opijata. Ono što je jako karakteristučno jeste da od 66 vozača gotovo jednu trećinu predstavljaju mladi vozači, odnosno, oni koji imaju manje od 24 godine života, dok su u 2 slučaja bili vozači koji su imali svega 18 godina.

U 2019. godini otkriveno je više od 400 ovakvih vozača, u 2018. negde oko 250.

Na Svetog Savu priveden povratnik od 18 godina 

A, veoma zanimljiv slučaj dogodio se, upravo, pre par dana, tačnije na Svetog Savu. Narkotici su otkriveni kod mladića od 18 godina u Kraljevu, koji je, ispostavilo se, povratnik, i za njim je bila raspisana potraga.

- Zaustavljen je 18-godišnji vozač "BMW-a". Imao je probnu vozačku dozvolu i upravljao je vozilom čija je snaga motora veća od 80 kilovata. Daljom kontrolom saobraćajne policije utvđeno je da je on upravljao pod destvom opijata. On je isključen iz saobraćaja i zadržan, a ono što smo daljom kontrolom utvrdili jeste da je ovaj mladi vozač povratnik.

- Naime, tokom 2020. godine je 9 puta zatečen da je upravljao vozilom i činio je saobraćajne prekršaje. Čak je učestvovao i u dve saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, a u oba slučaja je napustio lice mesta. Zbog neodazivanja na pozive suda, za ovim licem je čak bila raspisana i potraga - otkrio nam je Stanković.

Ivica Stanković, šef Odseka za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije, narkotest Ivica Stanković, šef Odseka za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Foto: Nikola Tomić

Prvo alko, pa narko test

Objašnjava nam i na osnovu čega zaustavljaju vozače da bi im uradili narko test.

- Svaki vozač koji se zaustavi u Srbiji se alkotestira. Jedna od indicija na osnovu koje posumnjamo da je vozač pod dejstvom psihoaktivnih supstanci jeste baš kada alko test pokaže da je negativan, a njegovo ponašanje u saobraćaju nama sumnjivo. Upravo takvog vozača testiramo. Naime, u kontroli saobraćaja gde god saobraćajna policija utvrdi da psihofizičko stanje vozača izlazi iz redovnih tokova -  može da se radi o prebrzoj voži, divljanju, naglom prestrojavanju ili usporenoj vožnji - nama to predstavlja sumnju i takvog vozača ćemo zaustaviti, uraditi mu alkotest, a ako posumnjamo da je pod dejstvom psihoakativnih supstanci, uradićemo mu i ovakvu kontrolu - kaže Stanković.

Kazne 

Bez obzira na to da li se radi o jednom ili drugom načinu kontrole vozača, onog trenurka kada se utvrdi  da je vozač upravljao pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, on se isključuje iz saobraćaja u trajanju od 24 časa. Ali, to nije sve...

- Rešenjem policijski službenik zadržava takvog vozača u službenim prostorijama do 12 časova. Nakon otkrivanja ovog prekršaja, podnosi se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu a predviđena kazna zakona za ovakav prekršaj je od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, 8 kaznenih poena i mera zabrane upravljanja motornim vozilom minimum 6 meseci - navodi Stanković za naš portal i dodaje da će vozač biti zadržan do 12 časova i u slučaju da odbije da se podvrgne ovakvom ispitivanju.

Ivica Stanković, šef Odseka za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije, narkotest Ivica Stanković, šef Odseka za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Foto: Nikola Tomić

On je za kraj apelovao na sve vozače da poštuju pravila saobraćaja:

- Ovom prilikom želim da apelujem na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu odgovorni, da poštuju saobraćajne propise, da poštuju pravila saobraćaja, posebno ona koja se odnose na brzinu kretanja vozila, zatim da ne upravljaju vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci i alkoholom, jer mislim da je to jedini pravi način da sačuvaju svoje i živote drugih učesnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krajina

    29. januar 2021 | 22:34

    Opet na stetu gradjana! Test je pozitivan i do 48h nakon konzumiranja marihuane!? Kakve veze ima ako sam ja prekjuce popusio dzoint, a danas vozim???

  • Marko

    29. januar 2021 | 20:07

    Kazne su opste nerealne Marihuana kod vecine ljudi ne utice na voznju.Ali je zato bitno da je kazna za voznju pod dejstvom thca ista kao za voznju pod velikom kolicinom alkohola...

  • Marko

    29. januar 2021 | 20:35

    A sta ako ja izadjem u grad i desi se da mi neko stavi drogu u pice ? A na to su me babe i dede ceo zivot upozoravale ????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA