Kako je moguće da imamo "maj" u februaru? Prognoza ipak predviđa zahlađenje, a ovako je bilo i 2001.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje nas ovog vikenda

  • 3
BEOGRAD LETO VREME Foto: Tanjug/Rade Prelić

Januar nas je iznenadio toplim talasom, uživali smo u suncu i lepom vremenu - i tek ćemo. Sledi nam možda i najtopliji vikend u godini, sa čak 18 i 19 stepeni u nedelju, što je gotovo letnja temperatura. Ipak, dugoročna prognoza za tekući mesec pokazuje da je ovo samo pik. Februar će, ipak, biti nešto hladniji, ali daleko od pravog zimskog meseca.

Međutim, prema prognozi, nakon ovog lepog talasa očekuje nas dosta dana sa padavinama, uglavnom kišom.

Kada je u pitanju dugoročna prognoza za Beograd, vrhunac toplotnog talasa očekuje nas baš od 4. do 7. februara. To znači temperature koje će danju biti oko 18 stepeni, a noću neće prelaziti ispod nule.

Sa ovom, dugoročnom, uglavnom se poklapa i prognoza za pet dana. Sutra i prekosutra nas očekuje lepo vreme sa maksimalnom temperaturom do 18 stepeni, ali će u nedelju biti vetrovito. Od ponedeljka temperature će biti tek nešto niže, ali biće biše oblaka i moguća je kiša. U sredu će i dalje temperature biti visoke - minimalna 8, a maksimalna 17.

Slična dugoročna prognoza predviđena je i za Niš, s tim što je pik 6. i 7. februara, a temperature će biti bliske 20. podeoku. Prema prognozi za 5 dana, ipak, najtoplije biće u subotu i u sredu. Sutra će, tako, maksimalna temperatura biti 19, a minimalna 3 stepena, dok će u sredu maksimalna takođe biti 19, ali minimalna 9.

Grafikon dugoročne prognoze, ipak, pokazuje pad sredinom meseca, kada se ponovo vraća noćni "minus", ali preko dana nas očekuje toplije vreme, i do 7 stepeni u Beogradu, osnosno 5-6 u Nišu.

U tom periodu, međutim, očekuje se više padavina.

Ponnovno otopljenje, ali blaže nego u aktuelnom talasu, očekuje nas krajem meseca. Temperature će biti tada oko 12 stepeni.

Dakle, ovaj februar definitivno će biti više prolećni, nego zimski, a da li Baba Marta čeka iza vrata, to je još rano za predvideti.

Treba napomenuti i da dugoročna prognoza nije uvek precizna. Razvoj vremena biće sličan periodu od 5. 1. 2001. do 4. 2. 2001. Dakle, i pre 20 godina imali smo lepo vreme usred zime!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nbgd

    5. februar 2021 | 13:13

    zato u maju imamo februar...

  • Pneuma

    5. februar 2021 | 14:03

    Bolesno vreme,muve ispilile na sunce. Glava me boli vec tri dana. Ne volim zimu,ali kad je zima neka bude zima. Ovo je uzas

  • Vota

    5. februar 2021 | 16:17

    Neka bude ovako do Djurdjevdana pa posle neka otopli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA